Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Majster českej réžie oslavuje: Pozrite, čo dokázal tvorca kultových filmov za 50 rokov!

Jan Hřebejk Zobraziť galériu (2)
Jan Hřebejk (Zdroj: SITA)

Český filmový, televízny a divadelný režisér Jan Hřebejk v utorok 27. júna jubiluje, bude mať 50 rokov. Za svoje filmy získal niekoľkokrát filmové ocenenie Českého leva. Film Musíme si pomáhat (2000) bol dokonca nominovaný na americkú cenu Akadémie filmových umení a vied - Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Jan Hřebejk sa narodil 27. júna 1967 v Prahe (dnes Česko). Po maturite na Akademickom gymnáziu vPrahe zamieril na Filmovú a televíznu fakultu Akadémie múzických umení (FAMU) vPrahe, kde študoval odbor scenáristiky adramaturgia. Štúdium ukončil vroku 1991. Už počas štúdií režíroval vo vlastnej produkcii dva krátkometrážne snímky Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (1988) a L.P. 1948 (1989). Následne napísal spolu s vtedajším spolužiakom Petrom Jarchovským scenár k filmovej komédii debutujúceho režiséra Ondřeja Trojana Pějme píseň dohola (1990).

Zlom v jeho kariére však nastal až v roku 1993, kedy ako režisér natočil svoj prvý celovečerný film Šakalí léta podľa scenára Petra Jarchovského. Muzikál, ktorý opisuje ťažké časy v 50. rokoch 20. storočia a príchod rock and rollu do Čiech, sa stal najúspešnejším filmom roku a Hřebejkovi vyniesol Českého leva. V roku 1996 realizoval televízny seriál pre deti Kde padají hvězdy, ktorý sa predal do mnohých krajín Európy.


Mohlo by vás zaujímať:Slovenská herečka po dráme Špina: Chce už konečne príjemnejšie postavy!


S koncom 90. rokov minulého storočia prichádza jeho najúspešnejšie obdobie. Už tradične v spolupráci so scenáristom Petrom Jarchovským a producentom Ondřejom Trojanom nakrútil v roku 1999 divácky veľmi cenenú smutnú retrokomédiu zo 60. rokov minulého storočia Pelíšky. O rok neskôr predstavuje svoj asi najlepší film Musíme si pomáhat (2000). Film získal celkovo šesť Českých levov a dokonca nomináciu na Oscara. Úspešná bola aj ďalšia retrokomédia Pupendo (2003), ako aj nasledujúce filmy Horem pádem (2004), Nestyda (2008), Kawasakiho růže (2009), Nevinnost (2011), Učiteľka (2016) a iné.

Pelíšky
Zobraziť galériu (2)

Ostatným jeho filmom je Rodinný přítel (2017). Melodráma scenáristu Petra Jarchovského sa odohráva v 40. rokoch 20. storočia za nemeckej okupácie Česka. Film je prvým príbehom očakávanej trilógie Zahradnictví.

Jan Hřebejk okrem celovečerných filmov príležitostne režíruje televízne seriály, občas v divadle, občas nakrúca reklamy, či dokumentárne filmy. Určite patrí k najlepším súčasným českým režisérom.

Viac o téme: Jan Hřebejk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu