Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovák Vladimír Furdík: Cesta od kaskadéra až po hlavnú postavu seriálu Game of Thrones

Vladimír Furdík ako Nočný kráľ v populárnom seriáli Game of Thrones Zobraziť galériu (2)
Vladimír Furdík ako Nočný kráľ v populárnom seriáli Game of Thrones

Seriál Game of Thrones patrí už niekoľko rokov medzi to najkvalitnejšie a najpopulárnejšie, čo dokáže televízna tvorba ponúknuť. Málokto však vie, že hlavnú zápornú postavu mĺkveho Nočného kráľa stvárnil Slovák. Jeho cesta až k tomuto kariérnemu zlomu je ale skutočne zaujímavá.

V Hollywoode ho poznajú pod prezývkou Furďo a svojím sympatickým vystupovaním si otvoril množstvo dverí, ktoré naštartovali jeho kariéru. Dnes už 47-ročný Vladimír začínal rozvíjať svoj talent vslovenskej divadelno-kaskadérskej spoločnosti Borseus. Tu sa naučil všetko podstatné, čo ako budúci kaskadér musel ovládať - šerm, jazdu na koni, prácu s ohňom a tvrdé pády. Postupným zdokonaľovaním sa mu podarilo dostať do viacerých filmov, ktoré sa nakrúcali na území Slovenska. Išlo konkrétne o také projekty, ako napríklad Eragon, Mierotvorcas Georgeom Clooneym či Dračie srdce, v ktorého pokračovanísi podľa dostupných informácií internetových filmových datábáz i zahral.

Desivý útok kyberteroristov: Hackeri dali dole HBO, Hra o tróny v ohrození!

Cesta do Hollywoodu

Svoj kaskadérsky talent zúžitkoval aj pri tvorbe jedného z našich najpopulárnejších domácich veľkofilmov, Bathory od režiséra Juraja Jakubiska. Postupne sa mu začali otvárať brány Hollywoodu, kde pracoval dokopy na takmer šesťdesiatich projektoch, kde medzi najvýznamnejšie môžeme zaradiť prácu na ospevovanej bondovke Skyfall. Práve za ňuzískal spolu s ďalšími kolegami aj cenného „kaskadérskeho Oscara“ v podobeScreen Actors Guild Awards. Okrem toho bol na rovnakú cenu nominovaný aj v roku 2010 za prácu na filme Robin Hood. V ňom Furďo pôsobil ako dablérMarka Stronga. Tento herec si ho počas svojej kariéry natoľko obľúbil, že ide o jeho dvorného kaskadéra.

Vladimír Furdík, Hra o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: HBO)

Spolupráca s hviezdami

Po značných úspechoch vo filmovej brandži plnej tvrdých pádov z koní a šermovania sa mu podarilo na pľaci zaskakovať také herecké esá, akými boli Channing Tatum v snímke The Eagle či Nicolas Cage v projekte Season of the Witch. Neobišiel ho dokonca ani stále aktuálny fenomén komiksových filmov, kde v pokračovaní príbehu o bohovi Thorovi zaskakoval za herca Christophera Ecclestona, stvárňujúceho hlavnú zápornú postavu. Svoju stopu však ešte zanechal aj v projektoch, ako boli John Carter, Solomon Kane, poslednom Herculovi či biblickom veľkofilme Ridleyho Scotta, Exodus: Bohovia a králi.

Autori Hry o tróny pripravujú jedinečnú novinku: Už teraz čelia výčitkám!

Precíznosť a vierohodnosť pri svojej práci mu otvorili aj populárnejšiu časť filmu - herectvo. V menších úlohách sme ho mohli vidieť v adaptácii populárnej hernej série Prince of Persia, Prometheusovi, so zamaskovanou tvárou v pokračovaní Sherlocka Holmesa s podtitulom Hra tieňov, no objavil sa aj v snímke The Last Legion. Tá sa podľa dostupných informácií nakrúcala aj na našom území v roku 2007. Stvárnil tu postavu Demetriusa a zároveň aj zaskakoval za viacero hercov ako dablér a kaskadér. Svoju lásku ku koňom pretavil do práce na treťom pokračovaní Múmie, kde pracoval ako ich tréner priamo v Číne.

Vrchol kariéry

Obrovský a azda najväčší úspech prišiel v podobe účinkovania v najobľúbenejšom seriáli súčasnosti, Game of Thrones. Na ňom začínal pracovať ako kaskadér a tvorca choreografií pre rôzne súboje, no postupne sa začal objavovať počas nakrúcania aj pred kamerou. Prvýkrát to bolo v piatej sérii v scéne, kde populárna seriálová postava Jon Snow bojuje s tzv.bielym chodcom v chatrči. Po tejto sérii došlo k nečakanému preobsadeniu hlavnej zápornej postavy, známej ako Nočný kráľ, do ktorej bol vybratý práve Furdík.

Kultový seriál Hra o tróny sa dočkal zmeny: Veľké prekvapenie pre fanúšikov!

Aj keď nerozpráva, rešpekt a strach z toho, čo dokáže, si uvedomuje takmer každý jeden divák pred televíznou obrazovkou. Pod množstom make-upu ho pravdepodobne nepoznáte, no v jednej epizóde sme mohli vidieť zrod jeho postavy, kde je náš Furďo vyobrazený ako obyčajný človek priviazaný o strom. V súčasnej siedmej sérii sa mu dooposiaľ neušlo príliš mnoho priestoru (zatiaľ boli odvysielané tri epizódy), no množstvo divákov tuší, že s jej blížiacim sa koncom uvidíme konečne opäť Nočného kráľa v akcii.

Viac o téme: Game of ThronesVladimír Furdík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu