Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jedna smutná správa za druhou: Príbeh, ako sa zo slovenskej rodáčky stala hviezda

Květa Fialová
Květa Fialová (Zdroj: TASR)

Vo veku 88 rokov zomrela v utorok ráno po dlhej chorobe česká herečka Květa Fialová. Je to v krátkom slede ďalšia smutná správa, v pondelok odišiel do hereckého neba aj jej kolega Jan Tříska.

Fialová sa narodila 1. septembra 1929 na Slovensku, v obci Veľké Dravce v okrese Lučenec. Jej mama bola výtvarníčka a otec český legionár. Rodina žila na Slovensku do roku 1938, potom boli nacionalistami prinútení odísť do Čiech.

Po skončení druhej svetovej vojny sa vtedy šestnásťročná Fialová prihlásila k divadlu v Českom Těšíně, kde získala svoje prvé herecké skúsenosti. Neskôr vyštudovala konzervatórium v Brne a ďalšie štúdium na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) úspešne ukončila v roku 1950. Následne získala angažmán v divadlách v Opave, Českých Budějoviciach, Kolíne a na Slovensku v Martine.

V roku 1958 ju pre divadlo ABC angažoval Jan Werich, pričom tejto scéne ostala verná i po pripojení k Mestským divadlám pražským. V divadle ABC predviedla Fialová svoj talent v mnohých komediálnych a konverzačných rolách. Vzhľad ju predurčil k úlohám vypočítavých dám, ktoré svoj atraktívny zovňajšok využívali k dosiahnutiu cieľov. Pred kamerou herečka debutovala v roku 1949 a od tej doby nakrútila niekoľko desiatok filmov, televíznych inscenácii a seriálov. V 60. rokoch sa objavila vo vojnových drámach Smrt si říka Engelchen (1963) alebo Ostře sledované vlaky (1966).

Česká kinematografia získala v Květe Fialovej ideálnu predstaviteľku osudových žien a pôvabná herečka sa stala obdivovaným idolom. Jej životnou úlohou bola postava barovej speváčky Tornado Lou v paródii na divoký západ Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Podobné úlohy si Fialová zopakovala v snímkach Fantom Morrisvillu (1966), Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky 1967) alebo Partie krásného dragouna (1970).

V televízii sa obľúbená herečka objavila napríklad v inscenácii Vajíčko (1968), v seriáli Hříšní lidé města pražského (1968) alebo v komédii Adéla ještě nevečeřela (1977). Ako staršia dáma si Fialová zahrala babičku v populárnej komédii S tebou mě baví svět (1982) a neskôr roztržitú starenku v letnej komédii Účastníci zájezdu (2006).

Svoje úlohy stvárnila s jemným šarmom, sebairóniou a typickou sebairóniou. Jej manželom bol režisér Pavel Háša, s ktorým má dcéru Zuzanu. Osobnosť obľúbenej herečky a jej pozitívny pohľad na život priblížil dokument 13. komnata Květy Fialové (2006) alebo autobiografická kniha s názvom Květa Fialová o sobě, aneb ...čím hůře, tím lépe (1999).

Viac o téme: Květa Fialová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu