Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Oscarový režisér obvinený zo sexuálneho zneužitia: A nie je to prvýkrát!

Roman Polański
Roman Polański (Zdroj: SITA)

Poľsko-francúzsky režisér Roman Polański čelí ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho zneužitia. Z toho ho tentoraz obvinila 61-ročná Nemka Renate Langer, ktorú filmár údajne znásilnil v roku 1972 vo švajčiarskom meste Gstaad. Informovali o tom švajčiarska polícia a prokuratúra v meste St. Gallen, kde žena incident nahlásila 26. septembra.

Hovorca polície Florian Schneider uviedol, že zatiaľ nie je jasné, prečo svoju sťažnosť nepodala priamo v Gstaade, ktorý spadá pod súdnu právomoc kantónu Bern. Kancelária prokurátora preto oznámila, že prípad posunú tamojším kolegom.

Rodáka z Paríža už viackrát obvinili zo sexuálneho zneužitia, pričom najznámejším je prípad so Samanthou Geimer, ktorý sa ťahá takmer štyri desaťročia. Geimer režisér údajne znásilnil v roku 1977 ako 13-ročnú. Filmár o rok neskôr, pred vynesením rozsudku v tomto prípade, utiekol z USA a odvtedy sa vyhýba spravodlivosti. Geimer v júni požiadala súd, aby proces ukončil, ten to však zamietol.


Mohlo by vás zaujímať:Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci, no geniálni režiséri: Spoza kamery menia svet!


Rajmund Roman Thierry Polański získal svojho zatiaľ jediného Oscara za réžiu snímky Pianista (2002), pričom na túto trofej ho nominovali aj ako jedného z producentov filmu. O cenu americkej Akadémie filmových umení a vied sa uchádzal aj vďaka titulom Rosemaryino dieťa (1968), Čínska štvrť (1974) a Tess (1979). Tri razy ho nominovali na Zlatý glóbus, pričom za film Čínska štvrť túto cenu aj dostal.

Na konte má aj snímky ako napríklad Nôž vo vode (1962), Hnus (1965), Slepá ulička (1966), Ples upírov (1967), Nájomník (1976), Horký mesiac (1992), Smrť a dievča (1994), Deviata brána (1999), Oliver Twist (2005), Muž v tieni (2010), Carnage (2011) alebo Venuša v kožuchu (2013). Jeho manželku, herečku Sharon Tate zavraždila v roku 1969 skupinka fanatikov, ktorých viedol Charles Manson.

Viac o téme: Roman Polański
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu