Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hitchcock sa ho bál a Chaplin miloval: Pozrite si príbeh slovenského herca Petra Lorrea

Peter Lorre vo filme M Zobraziť galériu (5)
Peter Lorre vo filme M (Zdroj: wikimedia.org)

Niekedy je až neuveriteľné, ako rýchlo vieme zabudnúť na Slovákov, ktorí vo svete urobili obrovskú dieru. Jedným z takýchto príkladov je aj Peter Lorre, herec slovenského pôvodu, ktorého výzor a herecký talent sa stal šablónou kvalitnej a strašidelnej filmovej postavy.

Začiatky kariéry

Peter sa narodil do židovskej rodiny26. júna 1904 v Ružomberku vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku pod vlastným menomLadislav Löwenstein.Jeho matka bola Slovenka a otec Nemec. Ten bolvlastníkom obchodnej firmy, takže nemal problém so zaplatením štúdiav Bratislave a Viedni. Ako 17-ročný sarozhodol utiecť z domu od rodičov a pripojil sa k ochotníckemu kočovnému divadlu, ktoré cestovalo po Európe.

Z normálu až na pokraj šialenstva: Tieto postavy prišli o rozum!

V Berlíne počas účinkovania v hre Happy End prijal svoje umelecké meno Peter Lorre, ktorému zostal verný až do smrti. Po úspechu tejto divadelnej hry sa mu otvorili dvere do sveta filmu. Prvý obrovský úspech prišiel s filmom Fritza Langa M (u nás známy ako Vrah medzi nami ) z roku 1931, kde stvárnil hlavnú rolu vraha, ktorý zabíja malé dievčatká. Neskôr bolzaradený medzi 25 najnebezpečnejších filmov kinematografie a nacisti ho používali na propagandu ako ukážku „zdegenerovanej židovskej kultúry“.

Emigrácia do Anglicka

Po narastajúcom vplyve fašizmu v Nemecku sa rozhodol emigrovať. Z Francúzska sa nakoniec dostal až doVeľkej Británie, kde bol vďaka svojej tajomnej a podivnej zločineckej vizáži obsadzovaný do úloh nebezpečných mužov.Tak sa dostal aj do hľadáčika Alfreda Hitchcocka. Ten sa ho rozhodol obsadiť do svojho filmu Muž, ktorý vedel príliš mnoho. Zaujímavé a vtipné zároveň je,že pri stretnutí režiséra a Lorrea Hitchcock neprišiel na to, žePeter absolútne netuší, čo mu rozpráva, pretože ovládal iba tri jazyky(slovenský, maďarskýa nemecký).On však iba hlúpo prikyvoval a všetky filmové repliky sa neskôr naučil foneticky.

Peter Lorre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikimedia.org)

Hollywoodsky sen

Po obrovskom úspechu sa rozhodol zobrať svojumanželku aodísť do Hollywoodu, kde oňho prejavilo veľký záujem štúdio Warner Brothers. Nakrútil filmy akoThe Maltese Falcon či melodrámuCasablanca, ktorá neskôr získala troch Oscarov, vrátane toho za najlepší film roku 1944. Veľký úspech zaznamenala aj séria snímok o agentovi InterpoluMr. Moto, kdesi Lorre zahral v piatich dieloch.

Peter Lorre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikimedia.org)

Po vojne prišiel úspešný rok 1954, v ktorom sa na obrazovky dostalo vôbecprvé spracovanie Jamesa Bonda, seriál Climax!/Casino Royale, kde Lorre stvárnil zloduchaLe Chiffra a tedaprvého Bondovho záporákav dlhej histórii audiovizuálnej verzie agenta 007. Okrem toho si zahral aj v snímke20 000 míľ pod morom, ktorá získala dvoch Oscarov.Do svojej smrti sa objavil dokopy vo viac ako stovke filmov či seriálov. Okrem toho ste ho mohli vidieť aj v kreslenej podobe, konkrétne v krátkych príbehoch o Bugs Bunnym.

Peter Lorre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikimedia.org)

Drogy a bolestivá smrť

Peter Lorre trpel veľkú časť životachronickými problémami žlčníka, na ktoré mal predpísané morfium.Po čase sa tak dostal do pasce medzi stálymi bolesťami a závislosťou na drogách. Popriužívaní kokaínusa dostal v súkromnom živote na úplné dno aako 59-ročný dostal mŕtvicu, na ktorej následky umrel. Pochovaný je naHollywood Forever Cemeterypopri najväčších legendách filmového sveta.

Peter Lorre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikimedia.org)

Viac o téme: HerecHollywoodPeter LorreSlovák
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu