Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Weinstein je v ďalších problémoch: Jeho spoločnosť zažaloval aj newyorský prokurátor

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

Newyorská prokuratúra zažalovala americkú filmovú spoločnosť The Weinstein Company, pretože nedokázala ochrániť svojich zamestnancov pred producentom a spolumajiteľom štúdia Harvey Weinsteinom, ktorého mnoho žien verejne obvinilo z obťažovania alebo znásilnenia. Generálny prokurátor štátu New York Eric Schneiderman podal žalobu proti spoločnosti The Weinstein Company, Harveymu Weinsteinovi a Robertovi Weinsteinovi.

Žaloba konštatuje, že akýkoľvek predaj spoločnosti "musí zabezpečiť odškodnenie obetí". Generálny prokurátor vo vyhlásení uviedol, že "ani páchatelia, ani tí, čo ich skutky umožnili, nebudú predajom štúdianespravodlivo obohatení". "Každý Newyorčan má právo na pracovné prostredie bez sexuálneho obťažovania, zastrašovania a obáv," píše sa vo vyhlásení. Schneiderman začal vyšetrovanie filmového štúdia vlani v októbri hneď potom, čo Weinsteinov škandál vypukol. Harvey Weinstein bol neskôr prepustený.

Práca s Weinsteinom bola plná vulgarizmov a narážok

"Pracovať pre Weinsteina znamenalo pracovať pod neustálou záplavou sexuálnych obscénností, vulgarizmov, sexuálnych narážok a hrozbe násilia. Pracovisko bolo všeobecne nepriateľské voči ženám," uvádza sa v materiáli. Zo Schneidermanovhovyšetrovania vyšlo najavo, že Weinsteinovi zamestnanci boli permanentne vystavovaní jeho verbálnym vyhrážkam ako "zabijem ťa, zabijem tvoju rodinu" a "nevieš, čo ja môžem urobiť". Na jednu podriadenú kričal, že by mala firmu opustiť a robiť deti, pretože to je všetko, na čo je dobrá.

Šesťdesiatpäťročný Harvey Weinstein čelí obvineniam, že sexuálne obťažoval viac ako desiatku žien. Producent však popiera, že by s kýmkoľvek mal nedobrovoľný sexuálny styk. Weinsteinova kauza odštartovala vlnu ďalších obvinení, ktorá mierila do radov politikov, novinárov a manažérov. Medzi ženami, ktoré o producentovom správaní prehovorili, sú aj hviezdy ako Salma Hayek, Gwyneth Paltrow alebo Angelina Jolie.

Filmové štúdio, ktoré založili Harvey a Robert Weinsteinovci, už od jesene minulého roka rokuje o predaji so skupinou investorov. The Weinstein Company má za sebou mnohoúspešných hollywoodskych snímok, ku ktorým v posledných rokoch patrili predovšetkým diela režiséra Quentina Tarantina ako Divoký Django či Osem hrozných.

Viac o téme: ŽalobaHarvey WeinsteinSexuálne obťažovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu