Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hugh Laurie nie je len ikonický Dr. House: Čo o tomto známom hercovi neviete?

Hugh Laurie Zobraziť galériu (3)
Hugh Laurie (Zdroj: SITA/Des Willie/AMC via AP)

Dr. Gregory House má nevyberané spôsoby. K pacientom si dovolí čokoľvek a z toho, čo si o ňom myslia iní, si veľkú hlavu nerobí. Na druhej strane tohto nekonvenčného lekára sprevádza vynikajúca povesť. Jeho inštinkt je neomylný a metódy stopercentne účinné. Tak si väčšina ľudí zafixovala aj Hugha Laurieho, no opak je pravdou. Čo by ste o tomto hercovi mali vedieť?

James Hugh Calum Laurie sanarodil 11. júna 1959 vOxfordeako najmladší zo 4 súrodencov. Mal veľmi napätý vzťah so svojou matkou. Dokonca sao nej v jednom rozhovore razvyjadril, že bola veľmi náladová a vo svojej podstate ho nemala rada. Za spomenutie však stojí, že jeho otcom bol slávny William George Ranald Mundell Laurie. Ten síce pracoval ako lekár, no verejnosť ho poznala skôr ako víťaza olympijského zlata vo veslovaní zroku 1948.

Herci, ktorí hviezdia nielen na plátne: Roztočia to aj s mikrofónom

NavštevovalDragon school vOxfordeasám osvojom detstve prezradil, žebol hrozné dieťa.Podľa jeho slov väčšinu času trávil túlaním sa po uliciach, fajčil cigarety a dokonca podvádzal pri školskýchtestoch.Študoval na prestížnej školeCambridge, ktorú opisuje ako „najsúkromnejšiu zo súkromných škôl a išiel na ňu len kvôli rodinnej tradícii."

Práve počas štúdia sa stal členom dramatického klubuFootlightsaneskôr aj jeho predsedom spolu sEmmou Thompson. Počas pôsobenia v klube sa objavil vseriáli Čierna zmija, kde si zahralaj po boku svetoznámeho Rowana Atkinsona, čo dokazuje aj nižšie priložené video.

Vtomto období sa vklube stretol aj sjeho budúcim dlhoročnýmkomediálnym partnerom Stephenom Fryom.Nastriebornom plátne sa prvýkrátobjavil vo filmePeter's Friendsspolu sbritskou hereckou špičkou. My si ho ale môžeme pamätaťhlavne zfilmov ako101 dalmatíncov, kde si zahral spolu sMarkom Williamsom(Arthur Weasley zHarryho Pottera) únoscov šteniatok, či zfilmuStuart Littleako jeho adoptívneho otca.

V roku2004 do kín dorazil komerčne veľmi úspešný projekt s názvomLet Fénixa.Tu si zahral jedného zo stroskotancov lietadla, ktoré sa zrútilo v odľahlej časti púšte. Vtom istom roku začal hrať aj jehonajznámejšiu anajkultovejšiu postavu Dr. Houseavrovnomennom seriáli. Práve támu priniela cenné2 Zlaté Glóby, Satelitte awards, Cenu kritikov a9 ďalších nominácií. Seriál sa na obrazovkách udržal celých8 rokovaLaurie sa stal v tej dobenajlepšie plateným seriálovým hercoma predbehol ho až Charlie Sheen v roku 2009 s takmer dvojnásobne vyšším platom.

Hugh Laurie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Film Frame/Disney via AP)

Pred skončením tvorby seriálu sa začal naplno venovať hudbe, ktorú od malička miloval. Vie spievať, hrať na klavíri, bicích, gitare, harmonike a na saxofóne. V roku 2011 mu vyšiel bluesový album Let them talk a v roku 2013 naň nadviazal albumom Didn't It Rain. Počas turné k druhému spomínanému vystúpil aj v Bratislave a počas tohto koncertu prirovnal bluesovú hudbu ku krehkým krídlam motýľa, na ktorú sa stále viac zabúda.

Hugh Laurie počas koncertu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ján Slovák)

Taktiež sa venuje ajpísaniu kníh. Vroku 1996 mu vyšielbestseller The Gun seller,preložený aj do slovenčiny. Po odmlke začal opäť točiť. a tak sme savroku2015 dočkali projektu odDisney s názvom Tomorrowland. Koncom tohto roka sa však dočkáme ešte aj snímky Holmes & Watson, kde si strihne úlohu brata známeho detektíva aopäť sa na jednom plátne stretne s kolegom Stephenom Fryom. Dnes žije Laurie vLondýne so svojou manželkou, dvomisynmi adcérou.

Viac o téme: Hugh LaurieDr. House
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu