Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jeho tvár vo filme nevidíte, aj tak ho všetci milujú: Kto je vlastne Andy Serkis?

Andy Serkis Zobraziť galériu (5)
Andy Serkis (Zdroj: SITA/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Na obrazovke ho možno často nevidíte, ale rozhodne nie je žiadnou neznámou. Anglický herec s arménskymi predkami Andy Serkis sa narodil 20. apríla 1964 v časti Ruislip Manor v Londýne. Jeho otec bol vojenským lekárom v Iraku. Prvých desať rokov svojho života preto strávil cestovaním medzi Bagdadom a Britániou. A my vám rozpovieme jeho život od začiatkov kariéry až po titul najlepšieho mo-cap herca v Hollywoode.

Ikonický "milášek"

Andy Serkis nemal príliš dobré detstvo. Jeho mama totiž pracovalaako skvelá špeciálna pedagogička pre handicapované deti. Serkisa a jeho ďalšíchštyroch súrodencov tak muselivychovávaťopatrovateľky. Andy celý čas vyrastal s túžbou stať sa maliarom, respektívegrafikom. Všetko sa však zmenilo v momente, keď svetlo sveta uzrela informácia, žePeter Jackson nakrúti za stovky miliónov dolárov na jeden záťah knižnú fantasy trilógiu J.R.R. Tolkiena s názvom Pán prsteňov.

Trilógia (Spoločenstvo Prsteňa, Dve veže, Návrat kráľa) sa napokon stala komerčným a oscarovým triumfom. V na postavy bohatom príbehu bol kľúčovou rolou part vraha Gluma, bytosti trpiacej rozdvojenou osobnosťou, posadnutou mocným šperkom. Jackson vedel, že Gluma, niekdajšieho Sméagola z ľudu od rieky, nesmie hrať chlapík v maske. Ale zároveň odmietal použitie výlučne trikov. Na radtak prišla technológiaMotion Capture a Andy, ktorý ju posunul o niekoľko levelov vyššie.

Technológia Motion Capture na novej úrovni

Základom optického systému Motion Capture je12 alebo viac kamier(ako peniaze - čím viac, tým lepšie), ktoré obsahujúsenzory s rozlíšením 4 megapixely. Tie zaznamenávajú obraz v šedej farbe a posielajú informácie do centrálnej jednotky, ktorá dáta pošle do programu na ďalšie spracovanie a úpravu. Samozrejme, táto technológia sa stále vyvíja, takže je vysoko pravdepodobné, že čo bolo štandardom vtedy, dnes už nemusí vôbec platiť.

Andy Serkis
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Od Cesty na Mesiac až po impozantného Avatara: Neuveriteľná história 3D animácie

Andy teda začal pracovať priamo s hercami na pľaci, no vzápätímusel niekoľko mesiacov na to dotáčať všetky detaily separátne v štúdiu. Možnosti vtedy boli však veľmi obmedzené a technológia dokázala zachytiť len základné pohyby končatín a trupu, pričom mimika hercovej tváre musela byť zachytená samostatne. Neskorší pokrok už hercom umožnil interakciu v reálnom čase na pľaci.

Svetu vládnu opice

Medzi jeho ďalšieveľmi populárne postavypatrí stvárnenieKing Kongavo filme z roku2005, opäť pod režisérskou taktovkou Petra Jacksona. V ňom sme sa dočkali veľmi kvalitného spracovania klasického príbehu o obrovskom zvierati, ktoré nakoniec terorizovalo ulice New Yorku. Andy je okrem toho známy aj tým, že na svoje úlohy sa veľmi precízne pripravuje.

3D bez okuliarov či unikátne technológie: Aké budú ďalšie štyri pokračovania Avatara?

Kvôli podrobnému naštudovaniu pohybu a mimiky opíc odišiel Serkis na istý čas do Afriky, čo mu pomohlo aj pri stvárnení opičieho vodcu Caesara v Zrodení/Úsvite/Vojny o planétuopíc. Počas tohto filmu bola použitá MoCapna najväčšom počte hercov v doterajšej históriiv jednom zábere. A musíte uznať, že to vyzerá fantasticky.

Vlastné štúdio

Andy Serkis si v roku 2011 založil Imaginarium Studios - vlastnú produkčnú spoločnosť poskytujúcu konzultácie a samotnú výrobu mo-cap. Tá konzultovala a asistovala pri výrobe mo-cap postáv v druhých Avengeroch s podtitulom Age of Ultron či Star Wars: The Force Awakens. V oboch sa Serkis objavil aj ako herec. Sám plánuje aj prvýkrát okúsiť réžiu, a to v pripravovanomThe Jungle Book. Tá sa už niekoľkokrát odkladala, no my pevne veríme, že sa jej dočkáme čo najkôr.

Andy Serkis
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Photo by Joel Ryan/AP)

Viac o téme: Andy Serkis
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu