Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Troška patrí k najlepším českým režisérom: Kameňáky boli pomsta kritikom

Zdeněk Troška
Zdeněk Troška (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Komédie a rozprávky českého režiséra Zdeňka Trošku vzbudzujú vášnivé emócie. Kritici jeho tzv. "ľudové filmy" niekedy zatracujú, ale mnohí diváci ich naopak vyhľadávajú. Napriek tomu filmový tvorca patrí vyše 30 rokov k najpopulárnejším českým režisérom.

Jehofilmové komédie Slunce, seno, jahody (1983), Slunce, seno a pár facek (1989), Slunce, seno, erotika (1991) patria k divácky najsledovanejším v Čechách i na Slovensku, aj keď názory na ne sa rôznia.

Zdeněk Troška sa narodil 18. mája 1953 v Hošticiach vjužných Čechách a tento kraj s obľubou zobrazuje vo väčšine svojich filmov. Študoval na lýceu vDijone vo Francúzsku. Réžiu ukončil vroku 1978 vPrahe na Filmovej fakulte akadémie múzických umení (FAMU). Za svoju študentskú vojnovú drámu Odejít před svítáním (1977) získal cenu v Banskej Bystrici. Jedným zjeho mladíckych režisérskych počinov bol slušný poviedkový film Jak rodí chlap (1979).


Mohlo by vás zaujímať:Slovenské filmy žnú úspech aj v zahraničí: Pobláznili divákov aj kritikov


Známe aobľúbené sú jeho rozprávky napríklad O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1981), Princezna ze mlejna (1994) a Princezna ze mlejna 2 (1999). Filmový tvorca sa pustil aj do spracovania historickej témy. Dej filmu Andělská tvář (2001) je zasadený do Francúzska v polovici 19. storočia. Napriek mohutnej výprave a obsadeniu film udivákov prepadol, ale režisér označil snímku za svoju "najlepšiu filmárinčinu". Úlohu v historickom filme prijala aj slovenská herečka Emília Vášáryová, ktorej postavu nadabovala Dana Syslová.

Vkomédiách Kameňák (2003) a Kameňák 2 (2004) sa režisér Troška pomstil filmovým kritikom, ktorí si ho podávajú už viac ako 20 rokov. Pospájal vtipy do celovečerného filmu. Všetkým hlupákom vo filme dal podľa vlastného vyjadrenia mená českých kritikov. V Kameňáku 2 si okrem známych českých hercov zahrala napríklad aj speváčka Helena Vondráčková. "Divák by mal vedieť, že pri Kameňákoch sa ide pozrieť na jednu veľkú anekdotu a mal by z kina odísť s takou náladou, akoby sedel s priateľmi pri vínku a rozprávali si vtipy", povedal režisér. Kameňák 3 bol natočený vroku 2005.

Troška sa venuje aj réžii muzikálov v pražskom divadle Kalich a na scéne pražského Národného divadla. Podieľal v roku 2005 aj na príprave muzikálu Hamlet. Hudobne spolupracoval s českým hitmakerom Ledeckým a muzikál dosiahol strhujúci úspech. Ledeckého melodické skladby skvele sprevádzali príbeh lásky v dánskom kráľovstve. Nemalou zásluhu na tom mali aj výborné texty hodné Shakespearovho odkazu. Na scéne pražského Národného divadla v Prahe inscenoval Verdiho operu Don Carlos. Perlu klasického operného repertoáru - Rusalku naštudoval s členmi operného súboru košického Štátneho divadla. Divadlo ju uviedlo v premiére 17. februára 2006.

Troškova komédia z dedinského prostredia Babovřesky mala premiéru vroku 2013. V ďalších dvoch rokoch nasledovali dve pokračovania tejto vychytávky. Vroku 2009 dostal cenu Smiech lieči vrámci galavečera Onko Europe Prague '09. Režisér sa vroku 2011 zúčastnil na 3. Medzinárodnom filmovom festivale rodinného filmu v ruskom Uljanovsku, kde mu udelili cenu "za rytierstvo, ktorým vrátil deťom i spoločnosti krásu klasickej rozprávky". Rovnakú cenu "za návrat ku klasickej rozprávke" získal Troška i na festivale v Nemecku.


Mohlo by vás zaujímať:Pekelníci z obľúbených rozprávok: Málokto sa vystraší, no pobavia všetkých!


Rodinná komédia českého režiséra Zdeňka Trošku Strašidla, v ktorej ľudský a rozprávkový svet spojí láska, sa objavila vkinách vroku 2016. Ide o príbeh rodinky strašidiel, ktorá žila pokojne v starom dome na okraji mesta, kým do ich života nevstúpil činorodý úradník Patočka a obrátil ho doslova naruby.Vjanuári 2018 si slovenské publikum mohlo pozrieť novú českú rozprávku od režiséra Zdeňka Trošku Čertoviny. Scenár napísal s Markom Kališom voľne na motívy šumavských báchoriek. V hlavných úlohách čertov sa predstavili Jakub Prachař a Dominick Benedikt.

Momentálne má Troška vraj rozpracované až dve rozprávky a už roky má pripravený scenár o Čachtickej pani. Podľa slov režiséra ide o prepis Nižnánskeho románu, ktorý všetci poznajú. Ale na jeho realizáciu musí nájsť sponzorov. "Mám toľko plánov, že keby som tu bol dvesto rokov, nestačil by som ich zrealizovať," zamyslel sa vjednom z rozhovorov filmový tvorca. Populárny režisér Zdeněk Troška je aj autorom kuchárskej knihy Nebe v hubě aneb Chrocht, chrocht (2007).

Viac o téme: Zdeňek Troška
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu