Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ikonická herečka a módna diva: Za kariéru vďačí náhode, miloval ju aj Alan Delon

Alain Delon Zobraziť galériu (2)
Alain Delon (Zdroj: SITA)

Neprehliadnuteľnú šarmantú francúzsku herečku Mireille Darcovú, ktorá počas svojej hereckej kariéry zahrala okolo 50 filmových rolí, objavil náhodne legendárny šansoniér, skladateľ a herec Gilbert Bécaud, jej krajan z Toulonu.

Začiatok kariéry

Zlom v kariére herečky nastal pri spolupráci s uznávaným režisérom Georgesom Lautnerom. V utorok 15. mája uplynie 80 rokov od narodenia hereckej a módnej ikony. Mireille Darcová sa narodila vo francúzskom meste Toulon 15. mája 1938. V rodisku absolvovala štúdium na konzervatóriu a neskôr sa rozhodla presťahovať do Paríža.

Budúca herečka bývala v podnájme v Montmartri v malom bytíku. Často spomínala ako sedávala v blízkosti námestíčka pri Sacré Couer v rozkvitnutej voňajúcej záhrade a nechala sa unášať okúzľujúcou kulisou avantgardných parížskych maliarov. Začiatky vo veľkomeste boli pre mladú Mireille veľmi ťažké. Bohatým ľuďom vodila psíkov na prechádzky, opatrovala deti. Jej finančná situácia bola kritická, doslova prežívala z jedného dňa na druhý.

Moment, ktorý jej zmenil život

O pár rokov sa jej začalo v Paríži dariť. Darcová dostala príležitosť vo svete módy a presadila sa ako modelka. Navštevovala hodiny herectva u Maurice Escanda a zároveň stihla i absolvovať baletnú školu. Tu ju náhodne stretol Gilbert Bécaud. Sprostredkoval jej záskok v divadle Gramont. Ďalším osudovým momentom bolo stretnutie s režisérom Georgesom Lautnerom, ktoré herečke doslova zmenilo život. Filmový tvorca si jej talent všimol a obsadil mladučkú Darcovú do snímky Les barbouzes (Tajný policajt, 1964). V úsmevne ladenom kriminálnom filme hrala po boku známeho Lina Venturu.

Mireille Darc
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

V tom istom roku zarezonovala vo filmovom svete aj komédia Monsieur v réžii Jeana-Paula Le Chanoisa. Dej bol o mužovi (Jean Gabin), ktorý se rozhodne zmeniť svoj doposiaľ uhladený, usporiadaný, ale nudný život bankára. Nechá sa najať ako majordómus do veľkého domu a pritom robí "náhradného otca" bývalej prostitútke v podaní Mireille Darcovej. Humor je verbálny ale aj neverbálny, dialógy na úrovni, komické scény nielen pobavia, ale film má aj slušné tempo, písala kritika.

Nasledovala jej ďalšia úspešná snímka La chasse a l'homme (Honba na mužov, 1964). V hereckom obsadení sa objavilo množstvo začínajúcich francúzskych hviezd. Za zmienku stojí aj skvelý strih, ktorý dodáva snímke švih.

V roku 1964 herečku obsadil do skvelej komédie Des piss enlits par la racine (Nebožtíci, 1964) opäť Georges Lautner, ktorý ponúkol hlavné role okrem Mireille Darcovej aj vtedy ešte neznámemu Louisovi de Funésovi a Michelovi Serraultovi. Film bol kasovým trhákom a inak to nebolo ani pri snímke Ne nous fâchons pas (Nehnevajme sa, 1966). Podľa kritiky išlo o vynikajúcu komédiu so sprievodnou hudbou Bernarda Gérarda.

Rezonovali v nej obľúbené francúzske témy, okrem iného aj vtipy na účet Britov. S herečkou si strihol hlavnú rolu druhýkrát Lino Ventura, ktorý údajne dlho váhal, či ju prijme. Ľúbostné scény na plátne mu údajne naháňali strach. V asi 80 filmoch, kde presvedčivo stvárnil policajtov i gangstrov, ho diváci nikdy nevideli so ženou v intímnej scéne.

Hviezda svetového filmu

Medzinárodnú slávu herečke prinieslo účinkovanie vo filme Veľký blondín s čiernou topánkou s Pierrom Richardom z roku 1972, o dva roky neskôr nasledovalo pokračovanie Návrat veľkého blondína. O tri roky herečka opäť zažiarila vo filme L'homme pressé (Uspěchaný muž, 1977). Dnes už takmer zabudnutá snímka ponúka príjemný pohľad pre obdivovateľov Darcovej a pre milovníčky fešáka Alana Delona, ktorý sa stal neskôr aj herečkiným manželom. Okolo roku (1983) sa dvojica rozišla, ale napriek rozchodu si naďalej udržiavali priateľský vzťah.

Mireille Darc a Alan Delon
Zobraziť galériu (2)
Mireille Darc a Alan Delon  (Zdroj: SITA)

Herečka sa v neskoršom veku začala profesionálne sama venovať filmovej tvorbe. Ako režisérka nakrútila psychologickú drámu La Barbare (1989), kde bola zároveň i autorkou scenára, ktorý napísala podľa románu o Katherine Fantodovej. V roku 2003 dostala príležitosť zahrať si po boku svojho bývalého životného partnera Alaina Delona v televíznom kriminálnom seriáli Frank Riva.

Krehká Francúzska bola v roku 2006 ocenená Radom Čestnej légie za prínos pre francúzsku kultúru. V zrelom veku prijala rolu v pařížskom divadle v hre Madisonské mosty (2007), kde opäť účinkovala v páre s Alainom Delonom. Sám herec priznal, že Darcová bola ženou jeho života.

Životný kruh herečky sa uzavrel v milovanom Paríži 28. augusta 2017. Filmový svet opustila Mireille Darcová vo veku 79 rokov.

Viac o téme: Mireille DarcAlan Delon
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu