Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česi chystajú unikát: Ambiciózny projekt o nemilosrdnej prostitútke

Uspávačka Zobraziť galériu (3)
Uspávačka (Zdroj: ceskatelevize.cz, kinobox.cz)

Ešte tento rok na jar by mala Česká televízia odvysielať film o českej sériovej vrahyňu Uspávačka, ktorý v predpremiére uviedol festival Finále v Plzni.

Príbehom prostitútky, ktorá svoje obete uspávala, okradla a štyri z nich podľa polície zabila, chcú tvorcovia filmu rozpútať celospoločenskú diskusiu. ČTK to povedali režisér Martin Dolenský a kreatívnyproducent Josef Viewegh.Divákov školovala chladnokrvnosť hlavnej hrdinky. "Je to ako by niekto tej žene vybral z hlavy kus bytosti. Zmizlo komplet svedomie, akoby naozaj prebehla operácia," uviedol režisér. Tvorcovia nechceli ísť po povrchu, ale zisťovali, kedy sa z mladej krásnej dievčiny stalo monštruma aké mechanizmy má spoločnosť, aby niečomu podobnému zabránila.


Mohlo by vás zaujať:Neznesiteľný šéf aj na ČT: Koptovi postava sebestredného blba sedí


Po bezproblémovom detstva sa žena ocitla na ulici. Kradla a v 16 rokoch bola odsúdená za prvú vraždu. Má lesbickúorientáciu, patologickú nenávisť k mužom a je brutálne agresívna. Pri súdnom procese sa správala ako schopná manipulátorka. Po preukázanej tretej a štvrtej vražde dostala doživotie. Obvinenie však stále popiera. So skutočnou vrahyňou tvorcovia nič nekonzultovali a o filme zrejme nevie.

Režisér Martin Dolenský
Zobraziť galériu (3)
Režisér Martin Dolenský  (Zdroj: festivalfinale.cz)

Tvorcovia veria, že kriminálna"dokudráma", údajne prváv Česku, rozpúta celospoločenskú diskusiu. S ďalšími námetmichcú vyjsť až potom, ak Uspávačka zaujme. Našli veľa zaujímavých príbehov vnútri rodín, medzi známymi. Rozpracovali už napríklad šikanovanie na stredných školách a domáce násilie, čo považujú za obrovskyaktuálne témy. "Keby sa občas niečomu podarilo zabrániť. Pritom by stačilo, keby si niekto všimol spoločné znakykonkrétnych prípadov," uviedol režisér.


Mohlo by vás zaujať:Bolek Polívka ako vyšetrovateľ: Divákmi cenený seriál pokračuje


Nakrúcaniev 85 lokáciách trvalo ako u hodinovej detektívke. "Ale štáb bol oveľa menší. Neboli tam kaskadéri, špeciálne efekty, málo trikov, aj keď tie 70. roky sa museli trochu vytvárať," povedal producent. Herci podľa neho počas 13 dní nakrúcania odviedli úžasnú prácu a zvládli tri dekády. V hlavnej úlohe vystupujú tri nepríliš známe divadelné herečky.

Režisér Martin Dolenský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: festivalfinale.cz)

Tvorcom pomáhala bývalá vyšetrovateľka. "Takmer nič nie je vymyslené. Sú tam priame citácie výsluchov, mali sme k dispozícii fotky. Profesor Weiss (Peter, sexuálnypsychológ) robil skutočné posudkami a hovorí vo filme za seba. V oficiálnom posudku je presvedčený, že otčim dievča znásilňoval," povedal Viewegh . Weiss vo filme hovorí, že s rovnakou ľahostajnosťou, s akou žena pristupuje k životu druhých, tak pristupuje k svojmu vlastnému.

Viac o téme: Uspávačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu