Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvý 3D animák zo Slovenska: Na scénu prichádza netradičná pavúčia rodinka

Websterovci Zobraziť galériu (3)
Websterovci (Zdroj: rtvs)

Tvorcovia populárneho večerníčka a kníh Mimi a Líza vytvorili nový animovaný seriál, ktorý sa ako prvý na Slovensku realizuje 3D technológiou. Moderná pavúčia rodinka Websterovci rozveselí deti nielen v televíznom vysielaní, ale aj v knižnej podobe.

Farebnú rozprávkovú knihu s ilustráciami Borisa Šimu uviedli do života v utorok (21. 11.) v bratislavskom Martinuse. Krstnými rodičmi novinky z vydavateľstva Slovart sa stali herečka Zuzana Porubjaková, ktorá prepožičala svoj hlas hlavnej hrdinke - malej Lili, a spoluautor úvodnej skladby Branči Kováč alias Vec.

Websterovci sú trojgeneračná pavúčia rodina. Ich kokón (vrecúško z husto tkanej pavučiny) je zavesený na najvyššom poschodí domu vo výťahovej strojovni, odkiaľ sa na vláknach spúšťajú za svojimi zážitkami. Rodinu tvoria starí rodičia, otec s mamou a dve deti - 13-ročný Hugo a jeho šesťročná sestra Lili, hlavná hrdinka pavúčích príbehov, ktorá sa vždy postará o úsmevné pohromy v domácnosti Websterovcov. No nezaostáva za ňou ani jej adolescentný brat, sklerotická babka, dedko vynálezca alebo otecko pracujúci v distribučnom centre na mušie konzervy či mamička s vášňou pre zdravý životný štýl.

Websterovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: rtvs)

Autorkou námetu projektu je producentka a režisérka Katarína Kerekesová. "Vyplynulo to z môjho neustáleho boja s pavučinami, ale nie z odporu, ale z obdivu k pavúkom ako húževnato sa všade vyskytovali," prezradila na prezentácii, počas ktorej sa premietali aj vybrané časti z nového animovaného seriálu. "Splietali pavučiny s takou vytrvalosťou, že som začala rozmýšľať o vzťahoch medzi nimi, čiže pavúčej spoločnosti. A vzápätí som si uvedomila ich podobnosť so spoločnosťou našou. Ich sieť je metafora medziľudských vzťahov, teda rodiny a priateľov," objasnila genézu pavúčej rodiny.


Mohlo by vás zaujímať:Naše obľúbené večerníčky: Na týchto rozprávkach sme vyrastali


"Dnes tu síce krstíme krásnu knižku, ale my už dobré tri-štyri roky pracujeme na seriáli, ktorý predchádzal tejto knižke," poznamenala režisérka a ďalej malým čitateľom a divákom priznala svoje sympatie k domácim pavúkom: "Ja som s nimi v pohode, necítim žiadnu arachnofóbiu a dúfam, že aj deti sa nebudú báť pavúkov. Snažili sme sa ich spraviť antropomorfných, podobných ľuďom."

Websterovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: rtvs)

Na novom rozprávkovom projekte pracuje veľký tvorivý tím. Scenáre vytvorili postupne Zuzana Križková, Juraj Raýman, Zuzana Dzurindová, Peter Nagy a Katarína Kerekesová. Nakoniec sa pridala aj Anna Vášová, skúsená dramaturgička z Česka. Vytvorené príbehy prepísala do knižnej podoby Vanda Rozenbergová, pre ktorú sú Websterovci prvá rozprávková kniha, doposiaľ písala pre dospelých. Autorom knižných ilustrácií je Boris Šima, ktorý navrhol výtvarnosti aj do animovaného seriálu: "Práca na knižných ilustráciách bola komornejšia. Aj keď som vychádzal z výtvarných návrhov pre seriál, mohol som ich urobiť úplne po svojom."

Websterovci sú prvý 3D animovaný seriál, ktorý vznikol na Slovensku. Doposiaľ sme mohli od slovenských tvorcov vidieť 3D animáciu najmä v reklame. Nový animovaný seriál uvedie na obrazovky RTVS v premiére počas Vianoc. Hlasy postavičkám pavúčích príbehov okrem Zuzany Porubjakovej prepožičali Kamil Kollárik, Henrieta Mičkovicová, Boris Farkaš, Richard Stanke, Oľga Belešová a iní.

Viac o téme: Websterovci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu