Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obľúbený moderátor, ktorý hostil hviezdy: Neuveríte, koľko rokov má česká legenda!

Marek Eben
Marek Eben (Zdroj: denik.cz)

Český herec, hudobník a moderátor Marek Eben oslavuje dnes v pondelok 18. decembra veľké jubileum. Ani sa to nezdá, no už má 60 rokov.

Popularitu si získal jemným ainteligentným humorom aserióznym vystupovaním. Opakovane sa umiestnil včeskej diváckej ankete TýTý na prvom mieste vkategórii Osobnosť televíznej publicistiky, bodoval tiež vkategórii Osobnosť televíznej zábavy.

Marek Eben sa narodil 18. decembra 1957 vPrahe vo vtedajšom Československu ako syn významného českého hudobného skladateľa Petra Ebena. Jeho herecká kariéra začala už koncom 60. rokov 20. storočia, kedy si ho vybrali do detského televízneho seriálu Kamarádi (1969). Rodinné epizódy sa dočkali diváckeho úspechu atak vzniklo vroku 1973 sedemdielne pokračovanie, vktorom sa opäť predviedol mladý Marek Eben. Aj v nasledujúcich rokoch sa objavoval na televíznej obrazovke, napríklad vrozprávkových príbehoch O líném Honzovi (1977) alebo O statečné princezně Janě (1978).

Po ukončení štúdia hudobno-dramatického odboru na Pražskom konzervatóriu vroku 1979 získal angažmán v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varoch (dnes Městské divadlo Karlovy Vary). Neskôr pôsobil na doskách Divadla Jaroslava Průchy vKladne av rokoch 1983-2002 vpražskom Studiu Ypsilon.

Koncom 70. rokov minulého storočia založil Marek Eben so svojimi bratmi hudobnú skupinu Bratři Ebenové, ktorá vydala niekoľko úspešných albumov. Vroku 1979získali interpretačnú cenu na festivalePortavčeskom Olomouci. Hudobník vytvoril texty piesní a hudbu tiež pre divadlá, kfilmom atelevíznym programom ikrôznym hudobným nahrávkam pre deti.

Ako jeden znajlepších anajobľúbenejších českých televíznych moderátorov desať rokov uvádzal odovzdávanie prestížnych televíznych cien TýTý(1991–2001) aniekoľko ich sám získal. Od roku 1998 je moderátorom vlastnej talk–show snázvom Na plovárně, do ktorej si pozýva zaujímavé osobnosti zcelého sveta.

Programom prešli napríklad Boris Becker, John Malkovich, Antonio Banderas, Usain Bolt, Bill Gates, Reinhold Messner, Robert Redford či Bobby McFerrin. Knižný výber a prepis rozhovorov zrelácie Na plovárně prišiel Marek Eben vmáji 2004 predstaviť aj do Bratislavy. Vyhľadávaný moderátor, herec a pesničkármoderuje tiež televízne spravodajstvo zMedzinárodného filmového festivalu vKarlových Varoch.

Viac o téme: Marek Eben
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu