Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vplyvný muž slovenských médií Jaroslav Rezník: Kariéra prepojená s politikou

Jaroslav Rezník Zobraziť galériu (4)
Jaroslav Rezník (Zdroj: TASR - Marko Erd)

Šéfoval Slovenskému rozhlasu, TASR a teraz stojí na čele RTVS. Jaroslav Rezník sa vypracoval na silnú osobnosť slovenských médií. Zoznámte sa, toto je on.

Začiatok kariéry v médiách

JaroslavRezníkmladší sa narodil v roku 1966 v Ružomberku. V súčasnosti je ženatý a má tri deti. Jeho otec - Jaroslav Rezník je básnik, spisovateľ a publicista. Vyštudoval slovenský, ukrajinský jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove.

V roku 1993 nastúpil na post riaditeľa Regionálneho štúdia Slovenského rozhlasu (SRo) v Košiciach. V rokoch 1997 až 2005 bol ústredným, neskôr generálnym riaditeľom SRo. V tomto období mal silné väzby na HZDS. Po prvý raz Rezníka zvolila do funkcie ústredného riaditeľa SRo Národná rada SR v októbri 1997, keď sa tejto funkcie v júni 1997 vzdal Ján Tužinský.

Jaroslav Rezník
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Rezník nastúpil na tento post z funkcie šéfa regionálneho štúdia SRo v Košiciach. Za ústredného riaditeľa ho navrhla Rozhlasová rada a 27. júla 2001 ho opäť vybrala za šéfa SRo. Parlament ho 4. septembra 2001 v tajnom hlasovaní potvrdil vo funkcii na druhé funkčné obdobie. Rezník dostal 85 z platných 112 hlasov. Funkčné obdobie na čele rozhlasu sa mu skončilo 7. októbra 2005. Následne sa zúčastnil na ďalšej voľbe šéfa SRo, napokon sa však vo februári 2006 účasti v konkurze v Rozhlasovej rade vzdal.

Kronerová ako hlavná hviezda večera: Emotívny prejav! Som z toho rozzúrená

Z politiky do TASR

V rokoch 2000 až 2004 bol členom Vedeckej rady Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Od novembra 2005 do roku 2007 pracoval ako hlavný štátny radca na ministerstve kultúry vedenom v tom čase Marekom Maďaričom. Do funkcie generálneho riaditeľa TASR nastúpil 5. apríla 2007 po menovaní prvou vládou Roberta Fica. Nahradil bývalého šéfa agentúry Petra Nedavašku, ktorý na konci marca 2007 z TASR odišiel na vlastnú žiadosť. Po zmene TASR z príspevkovej organizácie štátu na verejnoprávnu od 1. januára 2009 sa Rezník ako jediný uchádzal o post jej generálneho riaditeľa.

Do päťročnej funkcie ho zvolila Správna rada TASR v apríli 2009. Následne ho v januári 2014 Správna rada TASR opäť zvolila za generálneho riaditeľa TASR na ďalších päť rokov, od 30. apríla 2014. Po skončení tohto funkčného obdobia sa Rezník o funkciu nemôže uchádzať hneď. Podľa zákona o TASR totiž možno generálneho riaditeľa zvoliť opätovne najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Za Rezníkovho vedenia TASR medzi iným zdigitalizovala za eurofondy svoj archív, agentúra spustila spravodajský web Teraz.sk a online televíziu Tablet.tv a ďalšie služby.

Jaroslav Rezník
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Marko Erd)

Podivné obchodya následná kritika

Rezníka počas šéfovania SRo kritizovali za podpísanie mnohých nevýhodných zmlúv a straty. V roku 2005 dosiahol schodok rozhlasového hospodárenia 270,5 mil. slovenských korún (cca 9 mil. eur). Podpísal zmluvy so spoločnosťou BSP Lawyer Partners (neskôr Lawyer Partners). Spoločnosť poplatky žiadala aj od ľudí, ktorí koncesie zaplatili. Obrovské penále, ktoré hrozili mnohým koncesionárom, zrušil až parlament, keď v rokoch 2006 a 2007 prijal zákony o generálnom pardone za nevyplatené koncesie a penále. Rezník v tejto téme oponuje tým, že podpísal rámcovú zmluvu a nie zmluvy vykonávacie.

TASR sa pre zmenu minulý rok spájala s niekoľkými medializovanými témami, medzi iným so spoluprácou s ruskou provládnou agentúrou Sputnik, ktorú Rezník po mediálnom aj politickom tlaku zrušil. Denník N 2. marca v článku „Rezník dal polovicu verejnoprávneho portálu TASR firme blízkej Slavii Capital“ informoval o tom, že portál Teraz.sk aj televízia Tablet.tv. nie sú súčasťou verejnoprávnej agentúry TASR.

Jaroslav Rezník
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

V skutočnosti ich vlastní akciová spoločnosť Teraz Media, ktorej polovicu vlastní Miloš Juríček, podnikajúci so Slaviou Capital. Rezník 16. marca na rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá uviedol, že o založení akciovej spoločnosti informoval a o spojení Juríčka so Slaviou Capital nevedel. Podľa Rezníka investor nemá kompetenciu ovplyvňovať obsah portálov. O téme 14. marca hovorila i Správna rada TASR, podľa ktorej „mediálne výstupy a produkty Teraz Media zodpovedajú štandardom a princípom nezávislej žurnalistiky“.

Stal sa nečakanou hviezdou a potom... Trápenie v chudobe a skorá smrť!

Nástup do RTVS

Novým generálnym riaditeľom RTVS sa 20. júna 2017stal práveJaroslav Rezník. Do funkcie zvolili poslanci NR SR v druhom kole tajnej voľby. Podporilo ho95 poslancov, pričom jeho protikandidát a Václav Mika získal 50 hlasov. Na zvolenie bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Na tajnom hlasovaní sa zúčastnilo 147 poslancov. Hneď po nástupe do funkcie začal s rozsiahlymi personálnymi zmenami, ktoré pokračujú dodnes.

Viac o téme: Jaroslav Rezník
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu