Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Známy seriál o britskej kráľovnej čakajú generačné zmeny: Koho uvidíme v hlavných úlohách?

The Crown
The Crown (Zdroj: SITA)

V tretej sezóne úspešného historického seriálu The Crown (2016) si zahrá aj anglický herec Tobias Menzies. Rodák z Londýna stvárni manžela britskej kráľovnej Alžbety II., princa Filipa, ktorého si v predošlých dvoch sezónach zahral Matt Smith.

O úlohe vojvodu z Edinburghu pôvodne rokoval Paul Bettany, ten však pre bližšie neznáme dôvody od projektu odstúpil. Ako informuje portál Deadline, Menzies podpísal zmluvu s tvorcami seriálu na dve sezóny a s nakrúcaním by mal začať už v lete vo Veľkej Británii.

Za seriálom The Crown stojí britský scenárista a dramatik Peter Morgan. Prvá sezóna debutovala v novembri 2016 a zamerala sa na posledné roky kráľovnej Alžbety II. ako princeznej a jej prvé roky na tróne.

Stvárnila ju Claire Foy a v projekte si okrem spomínaného Smitha zahrali aj Vanessa Kirby ako princezná Margaréta, John Lithgow, ktorý sa ujal roly Winstona Churchilla, či Jared Harris. Ten si zase zahral kráľa Juraja VI.. Séria má na konte dva Zlaté glóbusy. Jeden získala v kategórii Najlepší dramatický seriál a druhý si odniesla Foy.

Už skôr pritom tvorcovia oznámili, že 33-ročnú Foy v prípadnej tretej a štvrtej sezóny nahradí anglická herečka Olivia Colman. Kirby zase v úlohe Margaréty nahradí Helena Bonham Carter. The Crown by mala podľa plánov sledovať šesť desaťročí Alžbetinej vlády, pričom sa herecké obsadenie projektu obmieňa, aby bolo v súlade s vekom postáv. Druhú sériu Netflix sprístupnil 8. decembra.

Netflix a jeho skvosty: Toto sú najdrahšie seriály súčasnosti

Tobias Menzies je absolventom Kráľovskej akadémie dramatických umení. Je známy najmä ako Brutus zo seriálu Rím (2005 - 2007), Edmund Tully z Hry o tróny (2011) či Frank Randall a Black Jack Randall zo série Cudzinka (2014). Účinkoval aj v projektoch ako Catastrophe (2015) či, Nočný recepčný (2016) a v súčasnosti ho možno vidieť v seriáli The Terror (2018).

Zahrali si tiež vo filmoch ako Hľadanie Krajiny - Nekrajiny (2004), Posledný kat (2005), James Bond: Casino Royale (2006), Hystéria (2011), Čierne more (2014) či Underworld: Krvavé vojny (2016). Za výkon v Cudzinke má na konte jednu nomináciu na Zlatý glóbus. Menzies okrem televízie a filmu pôsobí aj v divadle.

Viac o téme: The CrownTobias Menzies
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu