Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cenzúra v čínskej televízii: Eurovízia dostala stopku, vysielať sa nebude

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

Organizátori populárnej televíznej hudobnej súťaže Eurovízia tento rok zo dňa na deň tesne pred vysielaním finále zrušili kontrakt s čínskou televíziou Mango TV. Znamená to, že Číňania tento rok neuvidia druhé semifinále, ktoré sa koná vo štvrtok, ani finálový večer Eurovízie, ktorý je na programe v sobotu.

Podľa Európskej vysielacej únie (EBU), ktorá za Eurovíziou stojí, je dôvodom zrušenia čínska cenzúra. Čínska Mango TV totiž počas predchádzajúceho vysielania z politických dôvodov vystrihla vystúpenia dvoch umelcov.

Cenzúra kvôli dúhovej vlajke

Organizátori neuviedli, ktorí dvaja umelci sa stali obeťou čínskej cenzúry a prečo. "Cenzúra nie je v súlade s hodnotami univerzalizmu a inkluzivity, ktoré EBU zdieľa, ako ani s oslavou rôznosti prostredníctvom hudby, čo je tradícia, na ktorú sme hrdí," uvádza sa v stanovisku organizátorov.

Ryan O'Shaughnessy
Zobraziť galériu (4)
Ryan O'Shaughnessy  (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

Čínska televízia Mango sa ocitla pod paľbou kritiky na sociálnych sieťach, pretože pri vysielaní tohtoročného prvého semifinále Eurovízie rozmazala zábery na dúhovú vlajku, ktorá je univerzálnym symbolom, ktorí používajúhomosexuáli. Televízia tiež vystrihla vystúpenie írskeho speváka Ryana O'Shaughnessyho, ktoré zahŕňalo mužskú tanečnúdvojicu umelecky vyjadrujúcuhomosexuálny partnerský vzťah.

Podľa BBC čínska televízia Mango takisto vyradila z vysielania vystúpenia albánskeho speváka Eugenta Bushpepu, u ktorého zase čínskym cenzorom vadilo jeho tetovanie. Európska vysielacia únia (EBU), ktorá je organizátorom súťaže, uviedla, že podporuje rozmanitosť názorov a zásahy čínskej cenzúry sú v rozpore s jej hodnotami.

Eugent Bushpepa
Zobraziť galériu (4)
Eugent Bushpepa  (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

Eurovízia ukončila spoluprácu

"S ľútosťou preto oznamujeme, že sme sa rozhodli s okamžitou platnosťou ukončiť spoluprácu s touto televíziou (Mango) a že táto televízia nebude mať dovolené prenášať druhé semifinále ani veľké finále súťaže," oznámila Európska vysielacia únia vo vyhlásení. Druhé semifinále sa konalo vo štvrtok večer.

Cenzúra v čínskej televízii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

Írsky spevák O'Shaughnessy rozhodnutie Európskej vysielacej únie privítal. "Od začiatku zdôrazňujeme, že láska je láska - či už sa jedná o dvoch chlapcov, o dve dievčatá alebo o chlapca a dievča. Domnievam sa, že to je dôležité rozhodnutie," povedal spevák, ktorý postúpil do sobotňajšieho finále, ktoré sa koná v portugalskej metropole Lisabons piesňou o konci vzťahu.

Viac o téme: ČínaCenzúraEurovízia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu