Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rozprávky trochu inak: Takto sa filmári pohrali s pôvodnými verziami

Angelina Jolie ako Maleficent Zobraziť galériu (2)
Angelina Jolie ako Maleficent (Zdroj: SITA)

Kde bolo, tam bolo, za siedmimi horami, za siedmimi dolami... Áno, presne tak si všetci pamätáme rozprávky z nášho detstva, ktoré by sme s pár chybami dokázali odrecitovať aj teraz. Hrdina vždy vyhral nad darebákmi, zatiaľ čo oni boli potrestaní. Občas si však filmári povedia, že to je trochu nuda, a tak sa zo starých rozprávkových príbehov stávajú hrané filmy, ktoré často končia úplne inak, ako si to pamätáme z detských rokov.

Niektoré filmové spracovania sa držia aspoň pôvodnej verzie aspoň sčasti, iné prevrátili celý rozprávkový svet naruby. Pozrite si prehľad posledných hraných verzií našich obľúbených rozprávok. Čo poviete, stoja všetky za tú námahu, ktorú tvorcovia vynaložili?


Ďalšia novinka z dielne Disney: Aj obľúbený macko sa dočká hranej verzie


Ako sa znevinných detí stali lovci čarodejníc

Príbeh oJankovi aMarienke, ktorí sa zatúlali vlese, je určite každému známy. Deti idú za svetlom, kým nenájdu perníkovú chalúpku, ktorej obyvateľkou, je, bohužiaľ, zlá striga. Vo filmovej verzii od režiséra Tommyho Wirkolu sa nevracajú šťastne domov, ale vytvoria si na zabíjaní čarodejníc kariéru. Hororové postavy, akcia, krv či odseknuté hlavy. Toto vrozprávke určite nenájdete, no Janko aMarienka ako lovci čarodejníc vám to naservírujú aj spotrebnou dávkou humoru.

Nie je Snehulienka ako Snehulienka

Aj keď obidve utečú pred zlou macochou do lesa, jednej sprievodcom je príťažlivý Chris Hemsworth, no atá druhá sa ubytuje vnore siedmich trpaslíkov, ktorí sa pohybujú na pružinách. Rok 2012 priniesol rovno dve verzie známej rozprávky osnehobielej kráske, aby sme toho náhodou nemali málo. Ako sa už od začiatku očakávalo, snímky sprevádzal súboj nielen zvučných mien, ktoré sa vnich objavili, ale aj boj opriazeň divákov. Nuž, posúďte sami, ktorá verzia je tá znesiteľnejšia.


Prostitútka, učiteľka či nevesta: Julia Roberts vždy s noblesou


Kráska nemusí vždy ohúriť

Sympatická rozprávka si prežila viacero nielen animovaných, ale aj filmových spracovaní. Tým posledným, zminulého roka, si však nezískala očakávaný počet fanúšikov. Vizuálne dokonalé spracovanie sa netešilo zúspechu najmä kvôli chýbajúcim emóciám atrošku zvláštne sa správajúcej hlavnej hrdinke. Nuž čo, nemôže všetko vyjsť. Vkaždom prípade však na oddychom strávené popoludnie sa celkom hodí. Akeď už nič, tak aspoň šteniatka premenené na roztomilé postavičky vám za to stoja.


Záporáci v animákoch: Spomeniete si ešte na Gargamela, Scara či Bluta?


Zloba či len láskou zlomená víla?

Trošku iný príbeh ponúka Kráľovná čiernej mágie, ktorá nakoniec až taká zlá byť vôbec nemusí. Rozprávka ošípkovej Ruženke, čo trpela kvôli zlej víle, je už minulosťou. Minulý rok divákov oveľa viac potešila sympatická Zloba vpodaní Angeliny Jolie. Opäť sa tvorcovia pohrali sdejom známej rozprávky avysvetlili, kto naozaj môže za dlhý Ruženkin spánok. Zlá víla to totiž nespravila len tak zrozmaru, ale chcela si tým vyliečiť zlomené srdce. Kvalitné herecké obsadenie len podčiarklo výborný námet aspojilo sa tak viacero faktorov do skutočne excelentného filmu, ktorý sa naozaj oplatí vidieť. Ato aj vprípade, že vám rozprávky nevoňajú.

Viac o téme: MaleficentKráska a zvieraSnehulienka a lovecJanko a Marienka Lovci čarodejníc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu