Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desať filmových koncov, na ktoré len tak nezabudnete

Zvyčajní podozriví
Zvyčajní podozriví (Zdroj: www.avforums.com)

Vymyslieť dobrý koniec pre film je nezriedka ťažký oriešok. Určitá scéna alebo špecifické rozuzlenie môžu totiž rozhodnúť o tom, aký dojem zanechá film medzi divákmi. Dnešný výber desiatich filmov vám ukáže, že záver dokáže filmy kvalitatívne povýšiť o pomyselnú úroveň vyššie.

Možno to poznáte. Desiatky minút sledujete film, ktorý sa vám páči … až to celé pokazí záver. Celkový dojem filmu nezriedka skazí záver – hlavný hrdina alebo hrdinka v ňom neočakávane zomrie, dôjde k prekvapujúcemu a nelogickému rozuzleniu alebo sa udeje niečo iné, čo vo vás vyvolá nepokoj. Našťastie, nestáva sa to často.

Dokonca, filmoví tvorcovia vedia vymyslieť záver, ktorý sa v kontexte filmovej histórie stane ikonickým, niečím na čo divák nezabudne a keď bude s odstupom času spomínať na konkrétny film, vybaví si práve možno túto pasáž. Dnes sme pre vás vybrali desiatku filmov (a špeciálne ich koncov), ktorých záverečná scéna alebo rozuzlenie sú bezpochyby pamätnými.

Na náš dnešný zoznam sa, pochopiteľne, nemohol dostať každý jeden z filmov so zaujímavým, šokujúcim alebo len obyčajne krásnym koncom, avšak tunajší výber reprezentuje z každej skupiny niečo.

Zvyčajní podozriví (1995)

Záverečné rozuzlenie Singerových Zvyčajných podozrivých sa stalo už natoľko známym, že sa stalo dokonca už aj predmetom rôznych paródií a parafráz (spomeňte si napríklad na Utopenca na úteku s Lesliem Nielsenom). Finále napínavého krimi niektorí označujú za najlepší „twist“ (obrat) vo filmoch v posledných dvadsiatich rokov a niečo na tom určite bude. Vymyslieť totiž niečo tak rafinované ako scenárista Christopher McQuarrie, to sa pred ním mnohým nepodarilo.


Čítajte viac: Keď sa tvorcovia nevedia rozhodnúť: Závery filmov, ako ich nepoznáte


Niekto to rád horúce (1959)

Wilderovu komédiu Niekto to rád horúce si dodnes milióny divákov po celom svete pamätajú kvôli záverečnej replike extravagantného milionára Osgooda Feldinga, ktorý vyriekne legendárne: „Nikto nie je dokonalý“. Vôbec mu tak nevadí ani len to, že jeho milovaná Daphne je v skutočnosti muž menom Jerry. Veď predsa nikto nie je dokonalý a každému niečo chýba.

Psycho (1960)

Keď sa povie Alfred Hitchock, mnohísi v mysli spomenú na kultové Psycho a na nechválne známy motel, ktorý vlastnili Norman Bates a jeho matka. Nie je to však len tak nejaký obyčajný motel, keďže v ňom umierajú ľudia. Norman Bates všetko zvaľuje na svoju duševne chorú matku, no pravda môže oveľa desivejšia.


Mohlo by vás tiež zaujať: Alfred Hitchcock: Výnimočný režisér alebo psychopat za kamerou?


Pred súmrakom (2004)

V roku 1995 sa Jesse a Celine stretli vo vlaku a strávili nezabudnuteľných dvanásť hodín vo Viedni. Sľúbili si, že sa stretnú opäť o šesť mesiacov. Napokon im to trvalo deväť rokov, no rýchlo zisťujú, že ich spoločná harmónia nezmizla. V závere filmu sa Jesse (Ethan Hawke) ocitá v byte Celine (Julie Delpyová), kde mu ona zahrá valčík, ktorý sama napísala. A čo myslíte, nájde Jesse odvahu vrátiť sa domov, alebo zostane so Celine?

Spolok mŕtvych básnikov (1989)

Jednou z najpamätnejších postáv Robina Williamsa bola postava učiteľa Johna Keatinga v nestarnúcej dráme Spolok mŕtvych básnikov. Ten vďaka svojim neortodoxným metódam priviedol dospievajúcich chlapcov nielen k láske k literatúre, ale aj k životu ako takému. O tom, že im toho zanechal skutočne veľa, ho jeho študenti presvedčili v emotívnom závere, ktorý vtisol slzy do očí dozaista nejednému divákovi.


O tomto viete? Vtipný, usmievavý a charizmatický: Takto skončil slovenský Robin Williams


Planéta opíc (1968)

Traja astronauti po zobudení sa z hibernácie havarujú na neznámej planéte. Zistia, že človek už nie je pánom na tomto svete, ale vládu prevzali inteligentné opice, ktoré ľudí lovia. Jednému z astronautov (hrá ho legendárny Charlton Heston) sa zo zajatia podarí utiecť, no v samotnom závere odhalí krutú pravdu o tom, ako to vlastne bolo s touto planétou a čo sa udialo počas toho, kým on bol v hibernácii.

Saw: Hra o prežitie (2001)

Film Saw: Hra o prežitie stal v roku 2001 na počiatku divácky úspešnej série o sériovom vrahovi menom Jigsaw, ktorý obzvlášť obľuboval fyzické a duševné mučenie svojich obetí. V záverečných minútach prvého z filmovsa divákovi pomyselná skladačka skompletizuje a on zistí, že kľúč k odpovediam celý čas ležaloveľa bližšie, než sa na prvý pohľad mohlo zdať.


Prečítajte si tiež: Filmové plagáty, pri ktorých to prehnali: Nechutné, zvrhlé aj sexi


Sedem (1995)

Sedem v názve známeho thrilleru Davida Finchera odkazuje ku siedmimsmrteľným hriechom, ktorými sa kresťania odvracajú od svojej viery. Sedem však vyjadruje aj množstvo obetí, ktoré bude mať na svedomí tajomný sériový vrah Jonathan Doe. Posledné obete, voľne označené ako „Závisť“ a „Hnev“, však budú v niečom špecifické a iné a celý kruh sa uzavrie v šokujúcom závere.

Nezabudni na mňa (2010)

Emocionálne silný a zároveň prekvapujúci. I takto sa dá označiť záver romantickej drámy Nezabudni na mňa režiséra Allena Coultera. Obracia totiž úplne naruby to, čo sme doteraz videli v tom zmysle, že zrazu na všetky udalosti, na celý dej, divák hľadí z úplne inej perspektívy. Už to totiž nie je príbeh len tak nejakého obyčajného mladíka …


Čítajte ďalej: Pierce Brosnan mohol byť Batmanom: Nevyšlo to pre trčiace spodky


Toy Story 3: Príbeh hračiek (2010)

Záver tretej časti o príbehoch hračiek je zo všetkých bezpochyby ten najdojímavejší. Z chlapca Andyho sa stal muž a na svoje hračky už nemá toľko času, ako kedysi a postavičkám teda hrozí, že si po rokoch budú musieť zvykať na nový domov. Lúčenie s milovanými hračkami môže byť však veľmi náročné. No zároveň, každý koniec predstavuje i nový začiatok.

A aké sú vaše obľúbené filmové konce?

Viac o téme: Robin WilliamsKevin SpaceyToy StoryPlanéta opícSedemEthan HawkeAlfred HitchcockZvyčajní podozrivíBryan SingerPsychoNiekto to rád horúcePred súmrakomJulie DelpyováSpolok mŕtvych básnikovCharlton HestonDavid Fincher
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu