Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strach a hrôza z nemŕtvych: Tieto zombie filmy by ste nemali minúť

Úsvit mŕtvych
Úsvit mŕtvych (Zdroj: youtube.com)

Čo môže byť horšie, ako keď sa mŕtvi prebudia k životu a terorizujú nielen okolie, ale aj celý svet? Práve filmy o tzv. "zombie" sa dostali v posledných rokoch do popredia, resp. mainstreamu, a úspešne infiltrovali hádam všetky odvetvia popkultúry.

Pozrite sa s nami na prehľad toho najzaujímavejšieho, čo k tejto téme ponúka strieborné plátno!

Noc živých mŕtvych (1968)

Ak by sme mali vybrať jedno meno, ktoré bude navždy späté so zombie horormi, išlo by určite o režiséra Georgea A. Romera. 75-ročný Američan má na konte viacero snímok z tohto žánru, pričom niektoré môžeme označiť za kultové. Ide aj o Noc živých mŕtvol, ktorá patrí k jeho míľnikom. Romero divákom ponúkol čiernobiely film, ktorý dokumentárnym spôsobom rozpráva príbeh sledujúci osudy siedmich ľudí usilujúcich sa ukryť pred živými mŕtvolami na opustenej farme, pričom s prichádzajúcou nocou sa nakoniec obracajú aj proti sebe. Uznávaný režisér porušil v tej dobe množstvo tabu, ako napríklad zobrazenie naozaj krvavého násilia.

Vychutnajte si kultovú snímku štvrtok 21.5. o 01:35 na stanici Filmbox plus!

Návrat oživlých mrtvol(1985)

Morbídne, originálne, krvavé, humorné. Aj takýmito adjektívami častovali recenzenti snímku The Return of The Living Dead z roku 1985. Herci nemŕtvych často vraždili v doprovode poriadne našľapanej rockovej muziky, aby sa dozvedeli odpoveď na otázku, prečo zombíci tak pachtia po mozgoch živých ľudí. Film nakrútil režisérDan O'Bannon, ktorý si meno urobil najmä vďaka scenáru pre legendárny sci-fi horor Votrelec.

Mohlo by vás zaujať:Drsné aj nechutné: Na tieto filmy treba naozaj pevné nervy

Resident Evil (2002)

Začiatok nového milénia priniesol svetu ďalší fenoménom vo svete zombie filmov. Prvá snímka zo série na motívy videohernej legendy priniesla príbeh o tajomnej korporácii Umbrella, ktorej sa v jej laboratóriách pod mestom Racoon City, kde vykonávala tajný genetický výskum, tak trochu vymkla situácia spod kontroly - do ovzdušia unikol nebezpečný vírus meniaci ľudí na nebezpečné zombie príšery. Vďaka sérii Resident Evil (momentálne vyšlo už päť dielov a chystá sa šiesty, finálny) sa navyše ešte slávnejšou stala ukrajinská herečka Milla Jovovich, ktorá sa objavila vo všetkých dieloch.

Mohlo by vás zaujať: Krásna Milla Jovovich vúlohe matky: Takto trávila svoje tehotenstvo vkruhu svojej rodiny

Súmrak mŕtvych(2004)

Humorom útočil britský projekt scenáristického a zároveň aj hereckého dua Simon Pegg a Nick Frost. Súmrak mŕtvych bol v podstate na začiatku modernej vlny zombie hororov, aj keď na to išiel trochu inak, keď do atmosféry Londýna po katastrofe v podaní zombie epidémie zakomponoval situačný humor, narážky na popkultúru, ale zároveň aj celkom vážny príbeh s niektorými naozaj tvrdými rozhodnutiami hlavného protagonistu. Snímka bola prijatá pozitívne, obľúbil si ju napríklad aj Quentin Tarantino a poslucháči BBC Radio ju v roku 2011 zvolili za druhý najlepší film všetkých čias, hneď za Vykúpením z väznice Shawshanka Franka Darabonta.

Mohlo by vás zaujať: Ďalšie Akty X? Britský herec Simon Pegg by nebol proti!

Úsvit mŕtvych(2004)

Prvotina známeho tvorcu Zacka Snydera, ktorý momentálne pripravuje superhrdinský trhákBatman v Superman, je remakom ďalšej klasikyuž spomínaného zombie majstra Romera. Aj tento raz populáciu okresáva nevysvetliteľný vírus, vďaka ktorému ožívajú mŕtvi, ktorých jediným cieľom je zabíjať. Skupinka preživších v jednom z wisconsinských miest nachádza útočisko v obchodnom stredisku, no vie, že to ich problém nevyrieši - pred obchodom sa totiž začínajú zoskupovať nemŕtvych a zúfalí ľudia začínajú plánovať naozaj riskantnú cestu preč.

Mohlo by vás zaujať:Hororový seriál Walking Dead pokračuje: Malá ochutnávka už koncom leta

[Rec] (2007)

Španielska tvorivá dvojicaJaume BalagueróaPaco Plazapotešila hororových fajnšmekrov bleskom z čistého neba v podaní snímky Rec. Divákom ponúkli špecifickýhoror, ktorý mrazil až do špiku kostí a skvelú atmosféru ponúkol aj vďak spôsobu nakrútenia. Príbeh sa rozbieha vcelkuklasicky - sme svedkami toho, ako mladá televízna reportérka a jej kameraman trávia nočnúzmenuna hasičskej stanici. Relatívne pokojnú šichtu naruší tiesňové volanie starej ženy uväznenej v jej dome. Po príchode na miesto počuť neľudské výkriky, čím sa môže začať najhoršia noc života pre všetkých zúčastnených.

Mohlo by vás zaujať: Halloweenska dávka strachu: 10 hororov, ktoré musíte vidieť

Som legenda (2007)

One man show, aj tak by sme mohli nazvať sci-fi drámu s množstvom akčných prvkov od režiséra Francisa Lawrenca. Jej hrdinom je špičkový vedec Robert Nevill (Will Smith), ktorý ostal v opustenom New Yorku, aby našiel liek na nesmierne rýchlo sa šíriaci vírus. Ten transformuje ľudí na agresívne monštrá túžiace po krvi. Neville je voči vírusu imúnny, jeho jedinou spoločnosťou je pes a taktiež sa stále spamätáva z traumy, ktorú mu spôsobila smrť rodiny pri evakuácii mesta. Neville stojí sám proti svetu a čas sa kráti. Zaujímavosťou je, že filmpôvodne disponovaliným záverom, ten sa však hollywoodskym šéfom nezdal vhodný do kin a preto bol zmenený.

Mohlo by vás zaujať:Hviezdny Will Smith o filme so synom: Najväčšia chyba jeho kariéry

Zombieland (2009)

Zombieland sa v roku 2009 usiloval zviesť sa na úspešnej vlne zombie filmov nie úplne typickým spôsobom podobne ako Súmrak mŕtvych, keď to vzal trochu komediálnejšie. Štvorica typovo odlišných hrdinov (Jesse Eisenberg,Woody Harrelson,Emma Stone a Abigail Breslin) sa musí spoľahnúť jeden na druhého, aby prežili vo svete plnom zombie. Každý na to má iné spôsoby a, samozrejme, aj vlastné pohnútky. Drsný zabijákTallahassee napríklad túži získať poslednú čokoládovú tyčinku na svete, zatiaľ čo zbabelec Columbus chce hlavne prežiť. Keď sa do toho navyše pripletie aj Bill Murray...

Mohlo by vás zaujať: Známy búrlivák prezradil, prečo sa stal hercom: Išlo mu iba o dievčatá!

Svetová vojna Z (2013)

Jedným z novších a lepších kúskov je blockbuster z roku 2013. Svetová vojna Zvznikla na motívy mimoriadne úspešnej knihy Maxa Brooksa, sosvojou predlohou ale nemá až tak veľa spoločného okrem základnej premisy - ľudstvu hrozí vyhubenie, pretože ho decimuje záhadný vírus, ktorý ľudí mení na nesmierne agresívne a zabíjajúcemonštrá nie nepodobné krvilačným nemŕtvym. Akčný veľkofilm s Bradom Pittom v hlavnej úlohe nemal veľké výhliadky, no napokon celkom slušne zarobil (tržby 540 miliónov dolárov pri rozpočte 190 miliónov) a dočkáme sa aj pokračovania.

Mohlo by vás zaujať:Keď sa tvorcovia nevedia rozhodnúť: Závery filmov, ako ich nepoznáte

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu