Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

10 najväčších výplat v histórii filmu: Z hollywoodskych platov sa vám zatočí hlava

Mission Impossible 3
Mission Impossible 3 (Zdroj: internet, Telkáč.sk)

Odkedy prvýkrát Jim Carrey získal za svoju úlohu vo filme Opravár 20 miliónov dolárov, výplaty hercov sa akoby vymkli spod kontroly. Dnes sa vďaka svojím štedrým zárobkom za najlepšie plateného herca môže označiť Robert Downey Jr., ale do zoznamu desiatich hviezd s najväčšou cifrou na výplatnej páske sa dostali iní hollywoodski velikáni.

10. Jack Nicholson – Batman (1989) – 60 miliónov dolárov

Desiate miesto obsadil Jack Nicholson s jeho postavou Jokera v trháku Tima Burtona z roku 1989. V skutočnosti dostal ešte o million dolárov viac než Michael Keaton, ktorý si vo filme strihol rovno hlavnú postavu Batmana. Hoci dnes ide o úplne bežnú prax, Nicholson bol jeden zprvých hercov, ktorých výplata sa odvíjala od zárobkov filmu. Štúdiá, ktoré film produkovali, môžu byť len radi, že Nicholsonovi neponúkli vyššie percento, keďže zárobky filmu celkovo presiahli 411 miliónov dolárov.

9. Harrison Ford – Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008) – 65 miliónov dolárov

Po dlhých devätnástich rokoch sa konečne uzavreli akékoľvek špekulácie, ktoré sprevádzali realizáciu ďalšej časti úspešnej trilógie o Indianovi Jonesovi, a tak si v roku 2008 Harrison Ford opäť zahral hlavnú postavu dobrodružného profesora archeológie. Očakávania, ako sa neskôr ukázalo, boli o čosti väčšie, než samotný film dokázal naplniť. Čo však nebolo sklamaním, bol výplatný deň ako pre Harrisona Forda, taka aj pre režiséra Stevena Spielberga a producenta Georga Lucasa. Vprípade Forda šlo ocelkovo najvyššiu sumu zinkasovanú za film vjeho kariére, keďže za doposiaľ poslednú časť Indiana Jonesa získal takmer 65 miliónov dolárov.

8. Tom Hanks – Forrest Gump (1994) – 70 miliónov dolárov

Tom Hanks je v Hollywoode známy nielen ako jeden z najlepších hercov, ale aj ako jeden z najlepšie platených. Úloha Forresta Gumpa bola, zdá sa, preňho prelomová v mnohých smeroch. Hanks sa totiž na poslednú chvíľu rozhodol, že vymení svoju 10 miliónovú výplatu za 10% z výnosov. Svojmu filmu veril natoľko, že podstúpil riziko, keďže ku koncu sa natáčalo nad dohodnutý rozpočet. Toto rozhodnutie sa nakoniec ukázalo ako veľmi rozumné, keďže dielo bolo nakoniec kritikmi vychválené, divákmi okamžite obľúbené a akadémiou trinástimi nomináciami na Oscara ocenené (z toho sa filmu podarilo získať celkom až 6 sošiek). A nakoniec, film zarobil nauveriteľných 677 miliónov dolárov.


Mohlo by vás zaujímať:Neuveriteľné: Toto všetko si hviezdy vedia vypýtať pri nakrúcaní!


7. Sandra Bullock – Gravitácia (2013) – 77 miliónov dolárov

Krásna herečka je celkovo jednou z najlepšie platených herečiek Hollywoodu a úloha vo filme režiséra Alfonsa Cuaróna z názvom Gravitácia jej priniesla aj miesto jedinej ženy v zozname desiatich najlepšie platených hercov vôbec. 20 miliónov dolárov z jej výplaty za tento veľkofilm bola fixná taxa, ktorú herečka berie za jeden film a zvyšok tvorila dohodnutá 15 percentná čiastka z výnosov filmu. Film celkovo zarobil 716 miliónov dolárov, čo Sandru muselo potešiť, keďže to pre ňu znamenalo celkovo 77 miliónov dolárov na výplatnej páske.

6. Will Smith – Muži v čiernom 3 (2012) – 100 miliónov dolárov

Hoci v posledných rokoch o Will Smithovi nepočuť tak často, ako v rokoch 2002 až 2008, kedy sa mu vďaka vysokému pracovnému nasadeniu podarilo zarobiť úctyhodných 100 miliónov dolárov, stale je jedným z najvplyvnejších hercov v Hollywoode. Po štvorročnej odmlke však vyšiel tretí diel Mužov včiernom aobľubený herec zaň zinkasoval rovných 100 miliónov dolárov, teda toľko, čo predtým za šesť rokov dokopy. Ato je obrovský úspech, najmä ak uvážime, že samotné natáčanie nešlo tak ľahko, ako sa zdalo po premiére. Vskutočnosti producentom robilo vrásky konštantné prepisovanie scenára aj dočasná prestávka vnatáčaní, čo film predražilo o215 miliónov dolárov.

5. Tom Cruise – Vojna svetov (2005) – 100 miliónov dolárov

Tom Cruise je jediným hercom, ktorý sa do tohto zoznamu dostal hneď dvakrát a v oboch prípadoch na veľmi slušnej priečke. Vďaka štedrému rozpočtu a hviezdnemu štábu predstavovalo natáčanie veľkolepej Spielbergovej snímky Vojna svetov takmer bezproblémový projekt. Aj Cruise sa rozhodol, rovnako ako spomínaný Tom Hanks, vydupať si istý počet percent z tohto projektu a rovnako u Cruisa to bolo najlepšie rozhodnutie, aké mohol spraviť. Film totiž zarobil viac ako 591 miliónov dolárov, a tak sa hercovi hneď lepšie pozeralo na výplatnú pásku.


Mohlo by vás zaujímať:Sláva im nestúpla do hlavy: Herci, s ktorými je radosť spolupracovať


4. Bruce Willis – Šiesty zmysel (1999) – 120 miliónov dolárov

Aj keď je Bruce Willis známy najmä vďaka jeho účinkovaniu v akčných snímkach, v roku 1999 stvárnil aj jednu dramatickú postavu, a ako sa neskôr ukázalo, išlo zrejme o jednu z najlepších postáv jeho kariéry. A celkom určite aj najlepšie zaplatenú. S producentmi sa dohodol na štrnástich miliónoch dolároch (namiesto obvyklých 20 miliónov) plus 17% zo ziskov k tomu, čo pri celkových ziskoch 672 miliónov dolárov dokopy činilo 120 miliónov dolárov. Nehovoriac o úspechoch v podobe šiestich nominácií na prestížnu sošku Oscara.

3. Johnny Depp – Piráti z Karibiku (2003-2011) – 185 miliónov dolárov

Johnny Depp roky pracoval na imidži jedného z najlepších hercov svojej generácie, no definitívne ho získal až postavou kapitána Jacka Sparrowa v Pirátoch z Karibiku. Kým kvalita ďalších dielov postupne klesala, hercova reputácia sa len lepšila a jeho bankový účet plnil astronomickými sumami. Za štyri časti obľúbenej pirátskej série získal celkovo 185 miliónov dolárov.

2. Keanu Reeves – Matrix (1999-2003) – 262 miliónov dolárov

Napriek tomu, že Keanu Reeves bol často kritizovaný za jeho herecké výkony, ktoré niektorí považovali za nepresvedčivé, úspech dosiahol vďaka postave Nea v sci-fi sérií bratov Wachowskich. Za trilógiu zinkasoval celkovo 262 miliónov dolárov a ako jediný sa môže pochváliť aj celkom iným prvenstvom. Svoju povesť milého chlapíka potvrdil vtedy, keď veľkú časť svojej gáže venoval pracovníkom oddelenia špeciálných efektov, čím z nich spravil doslova ďalších milionárov.

1. Tom Cruise – Mission: Impossible (1996-2011) – 290 miliónov dolárov

Tom Cruise si svoju neohroziteľnú pozíciu najlepšie zarábajúceho herca v Hollywoode drží už neuveriteľných 30 rokov a práve vďaka postave Ethana Hunta v akčnej sérii Mission: Impossible získal aj celkovo prvé miesto v zozname hercov s najväčšími výplatami vôbec. Celkovo v prepočte herec nezarobil menej ako 70 miliónov dolárov za jednu časť. Vskutočnosti to bol údajne práve Tom Cruise, kto bol hnacou silou projektu pred dvadsiatimi rokmi, keď sa rokovalo oprávach na akčnú sériu. Nielen Tom Cruise, ale ijeho postava Ethana Hunta je vHollywoode jednou znajvplyvnejších. Séria dovedna zarobila neuveriteľné 2 miliardy aherec si dokopy prilepšil viac ako 290 miliónov dolárov. Ato ešte ani zďaleka nebude konečné číslo, veď piata časť megaúspešnej snímky je na programe 31. júla tohto roka.

Viac o téme: Harrison FordWill Smith Bruce WillisTom CruiseSandra BullockKeanu ReevesJohnny DeppJack NicholsonTom Hanks
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu