Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výber rozprávok Walta Disneyho: Ktorá je tá vaša naj?

Na vlásku
Na vlásku (Zdroj: Disney)

Hoci o Waltovi Disneym je známe, že bol veľký surovec a pracovať s ním bol skôr horor než rozprávka, mnohé z jeho animovaných postáv boli tými najromantickejšími bytosťami vôbec. Pokiaľ ide o klasické príbehy, inšpiroval sa síce tradičnými literárnymi predlohami, no život im vdýchol vďaka svojej nespochybniteľnej intuícii. Lásku zakomponoval v rôznej podobe do takmer každej svojej rozprávky, no nasledujúce príbehy sú najvýnimočnejšie a divákmi najobľúbenejšie.

Popoluška (1950)

Klasický príbeh nešťastnej siroty, o ktorú sa stará (alebo skôr nie) macocha je našincovi známy aj z československej hranej verzie. Príbeh je však medzičasom známy po celom svete. Víťazstvo spravodlivosti, lásky a dobra nad zlom, pokrytectvom a krivdou je v tejto klasike taký neodolateľný, že boli vytvorené aj verzie pre ázijský, nórsky, či dokonca egyptský trh.

Šípková Ruženka (1959)

Len deväť rokov po Popoluške vznikla ďalšia z najväčších klasík všetkých čias. Šípková Ruženka má opäť všetky známe prvky klasickej rozprávky, ktoré sú zárukou úspechu. Narodenie krásnej princeznej, tri dobré víly, jedno prekliatie a obrovské nešťastie, odvážny princ a tradičný bozk, ktorým princeznú zachráni. Mimochodom, meno princa Philipa, ktorý Ruženku zachránil, bolo inšpirované skutočným princom Philipom, manželom kráľovnej Alžbety II.


Mohlo by vás zaujímať: Najhorší šéfovia Hollywoodu: Cameron či Disney ako ich nepoznáte


Kráska a zviera (1991)

Je možno najromantickejšou rozprávkou Walta Disneyho vôbec. V tomto prípade si totiž zamilovaný pár úlohy vymení a je to práve krásna a odvážna Belle, ktorá zachráni princa. Mimoriadna popularita a úspech Krásky a zvieraťa viedli k tomu, že producenti sa okrem hranej verzii v roku 1994 rozhodli aj pre divadelné stvárnenie na Brodwayi. Spomínaný úspech však neutíchal nasledujúcich 13 rokov, počas ktorých odohrali na divadelných doskách viac ako 5000 predstavení.

Lady a Tramp (1955)

Kto by to bol povedal, že od kultovej scénky, kedy sa dva zaľúbené psy delia počas romantickej večere o jednu špagetu, ubehlo už neuveriteľných šesťdesiat rokov?! A to Walt Disney spočiatku túto scénu ani nechcel zahrnúť, no napokon sa stala jednou z najikonickejších scénok všetkých animovaných filmov. V rozprávkach Walta Disneyho sa vždy objavovali zvieratá v najrôznejších podobách. Či už to boli priateľské stvorenia alebo zákeráci. Niektoré scény pätnásteho animovaného príbehu, kde sa zvieratá stali dokonca hlavnými postavami, boli dokonca aj čiastočne inšpirované vzťahom Walta Disneyho a jeho manželky.


Mohlo by vás zaujímať: Rozprávky trochu inak: Takto sa filmári pohrali s pôvodnými verziami


Pocahontas (1995)

Príbeh mladučkej Pocahontas je oproti ostatným Disneyho princeznám o čosi emotívnejší. V skutočnosti je totiž táto princezná ako jediná inšpirovaná reálnou postavou a anglický kolonizátor John Smith pravdepodobne tiež skutočne žil. Život skutočnej indiánskej Pocahontas sa ale neskončil rovnakým happy-endom. Odvaha zmeniť svoj život a nerešpektovať rozhodnutie svojho otca, ktorú prepožičala svojej kreslenej verzii je však stopercentne skutočná.

Na vlásku (2010)

Tento príbeh už ani zďaleka nie je klasickým a prvky dobrodružstva a humoru sú tu oveľa silnejšie a príťažlivejšie než tradičné prvky rozprávok. To je jeden z dôvodov, prečo si tento animovaný film obľúbili aj dospelí. Mimochodom, aj Rapunzel, rovnako ako Snehulienka, Šípková Ruženka či Popoluška, vznikli v dielni geniálnych bratov Grimmovcov. Tvorcovia spoločnosti Walt Disney Pictures ale pridali štipku moderných prvkov, vlastné námety a verzia z roku 2010 je tak zrejme najobľúbenejšou a najznámejšou podobou, stále však dokonale romantickou a očarujúcou.

Frozen (2013)

Frozen je zatiaľ najnovším kresleným disneyovským počinom s prvkami romantiky a rovnako je aj najúspešnejším. Štúdiám Walta Disneyho totiž zarobil najviac spomedzi všetkých animovaných filmov a pokiaľ ide o zárobky, zároveň je najúspešnejšou animovanou rozprávkou všetkých čias. Ako prvý priniesol štúdiám aj Oscara a Elsa, princezná a Arendelle je oficiálne najvplyvnejšou kreslenou postavou. Ani tu však nejde o romantiku v pravom zmysle slova. Prvky humoru sú do príbehu zakomponované ešte o čosi precíznejšie ako v prípade filmu Na vlásku. A láska tu nie je chápaná len ako cit medzi mužom a ženou, ale aj ako vzťah medzi sestrami, čo dodáva príbehu ešte väčšiu iskru.

Viac o téme: FrozenNa vláskuWalt DisneyRozprávkyKráska a zvieraPopoluškaPocahontasLady a TrampŠípková Ruženka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu