Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najnovšie hollywoodske trendy: Kašľať na romantiku, prosto ma zastreľ

Liam Neeson ako Bryan Mills v Taken 3 Zobraziť galériu (3)
Liam Neeson ako Bryan Mills v Taken 3 (Zdroj: internet)

Od 40. rokov minulého storočia v americkom Hollywoode nezadržateľne stúpal počet akčných filmov a ich popularita u divákov. Tento pokračujúci trend znamená, že akčné filmy už čoskoro predbehnú dramatické a komediálny snímky ako najobľúbenejší žáner v hollywoodskych štúdiách. Píše to spravodajský server The Times.

Klesajúce náklady na špeciálne efekty a globálny hlad po napínavomdivadlesa spoločne postarali o to, že tretina najobľúbenejších amerických filmov teraz spadá aspoň čiastočne do kategórie akčných snímok. Vyplýva to z analýzy údajov prevzatých zo stránok Internetové filmovej databázy.


Mohlo by vás zaujať:Jurský svet trhá rekordy: Na konte má viac ako miliardu dolárov


Jurský svet, ktorý sa minulý týždeň stal tretím najvýnosnejším filmom všetkých čias, keď na celosvetovom trhu získal zo vstupného viac ako 1,5 miliardy dolárov, je súčasťou tohto dlhodobého trendu, keď - ako napríklad v sérii Transformers - ide o výpravnú akčnú snímku na úkor prekreslenia postáv či hlbšieho pohľadu do vzťahov medzi nimi.

Analýza, ktorú vykonal Dan Kopf z internetovej stránky Priceonomics (Cenokonomika), ukazuje, že akčné filmy sú jediným z pätice najobľúbenejších filmových žánrov, ktorý je od druhej svetovej vojny neustále na vzostupe. Drámy pomaly klesajú, komédie sa teší striedavejobľube, detektívky zažívajú vzostupy i pády, a horory od svojho vrcholu v roku 1981 vytrvalo klesajú.


Mohlo by vás zaujať:Návrat chladnokrvného zabijaka: Opäť sa dočkáme tej najlepšej akcie


Kopf svoju analýzu zostavil na základe stovky najobľúbenejších filmov, ktoré v každom roku vybrali hlasovaním užívatelia Internetovej filmovej databázy a rozdelil ich do kategórií. Ak film spadal do viac ako jedného žánru, potom ho zaradil do každého z nich. A aj keď sa tak do kategórie "akčných" dostali aj filmy, ktoré akciu obsahujú len okrajovo, trend nárastu obľuby akčných filmov je podľa Kopfa nepochybný.

Keanu Reeves vo filme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

O silnejúce pozíciu akčných filmov sa podľa Kopfa mimo inépostaral aj technologický pokrok, ktorý podstatne znížil náklady na nakrútenie akčných scén a zároveň do značnej miery zvýšil ich vierohodnosť. Ak tento trend bude pokračovať, mohliby akčné snímky prekonať v obľube dramatické filmy, a to počas nasledujúcich 20 rokov.


Mohlo by vás zaujať:Liam Neeson v Taken 3: Pozrite si príbeh osamelého pomstiteľa


Oveľa neradostnějšiaje situácia hororových filmov. V 30. rokoch minulého storočia tvorili len päť percent z najobľúbenejších snímok. V roku 1981 ich divácka obľuba vyvrcholila - horory tvorili 29 percent z najobľúbenejších filmov. Od tej doby ale popularita hororov vytrvalo klesá a teraz sú na tom prakticky rovnako ako v 30. rokoch.

Viac o téme: Jurský svet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu