Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Remake nemusí byť vždy horší než pôvodný film: Týchto desať musíte vidieť!

Robert De Niro a Val Kilmer vo filme Horlivosť (1995)
Robert De Niro a Val Kilmer vo filme Horlivosť (1995) (Zdroj: www.rogerebert.com)

Súboj Titanov, Psycho, Zámok hrôzy, Stepfordské paničky alebo Planéta opíc. To je len zopár filmov, ktorých remaky dopadli katastrofálne. My si však dnes predstavíme také, po ktorých na pôvodný film ani nepomyslíte!

Slovo „remake“ vyvoláva v rámci sveta filmu zmiešané pocity. Na jednu stranu získajú diváci opäť možnosť vidieť film, ktorý už videli a ktorý si možno zamilovali, a to s novými hercami, no na stranu druhú sa nezriedka stáva, že remake nedosahuje kvalít originálu, ktorým sa inšpiruje. Našťastie, neplatí to pre vždya niektoré filmysa nielen vyrovnajú, ale dokonca aj kvalitou predčiastaršie snímky. Týchto desať remakov by ste si rozhodne nemali nechať ujsť!

Skrytá identita (2006)

Nezriedka sa stáva, že filmári nachádzajú inšpiráciu v ázijskej kinematografii. V roku 2006 sfilmoval oscarový Martin Scorsese štyri roky starú Volavku a do hlavných úloh obsadil hollywoodske hviezdy Leonarda DiCapria, Matta Damona, Jacka Nicholsona či Marka Wahlberga. Scorseseho drsný thriller o prepojení medzi organizovaným zločinom a políciou v Bostone získal štyri Oscary a jasne tak predčil svojho ázijského predchodcu. Kľúčom k úspechu bol scenár Felixa Chonga a Alana Siu Fai Maka, ktorý napísali Volavku.

Vanilkové nebo (2001)

Ďalší oscarový režisér Cameron Crowe našiel inšpiráciu pre svoj film Vanilkové nebo v o štyri roky mladšom filme Otvor oči, v ktorom zažiarila očarujúca Penelope Cruzová. Crowov film je v porovnaní so španielskym originálom Alejandra Amenábara možno trochu priamočiarejší, no vďaka výbornému hereckému výkonu Toma Cruisa ako notorického sukničkára i o niečo lepší. Hoci žiadneho Oscara nezískal, tak srdcia divákov áno.

Insomnia (2002)

Christopher Nolan roky predtým než nakrútil Batmaniu trilógiu, si vydobil pozornosť mysterióznym krimi pod názvom Insomnia, ktorý bol remakom päť rokov starého nórskeho filmu v hlavnej úlohe so Stellanom Skarsgardom. Nolan do hlavných úloh obsadil Ala Pacina a Robina Williamsa a práve výkon Robina Williamsa ako inteligentného spisovateľa Waltera Fincha bol tým, ktorý divákov najviac strhol. Ale niet sa čomu diviť, pre Williamsa to bola vzhľadom na prechádzajúce úlohy dosť atypická postava.

Čítajte ďalej: Make-up ako umenie: Hviezdneho Al Pacina by ste takto nespoznali

Vec (1982)

Keď niekto povie názov filmu „Vec“, tak len málokomu sa vybaví prvá verzia z roku 1951. Remake Johna Carpentera o mimozemskom víre na Antarktíde o tri desaťročia starší je o niekoľko levelov vyššie. Carpenterovmu filmu ublížilo len nešťastné načasovanie, keďže do kín ho nasadili v čase, kedy im vládol Spielbergov E.T. A na roztomilého mimozemšťana sa diváci chodili pozerať radšej, než na o celý svet bojujúceho Kurta Russella.

Skutočná guráž (2010)

Román Charlesa Portisa pod názvom skutočná Skutočná guráž po prvýkrát sfilmoval Henry Hathway v roku 1969 a do hlavnej úlohy maršála obsadil legendárneho Johna Wayna. Po polstoročí po predlohe siali aj bratia Coenovci a tí Hathawayovu prácu ešte zdokonalili, k čomu im dopomohlo skvelé herecké obsadenie na čele s Jeffom Bridgesom, Mattom Damonom, Joshom Brolinom a talentovanou Haillee Steinfeldovou. Desať oscarových nominácii je toho dôkazom.

21 Jump Street (2012)

Kriminálna buddy-komédia 21 Jump Street si námet vypožičala zo štvrťstoročia starého seriálu rovnomenného názvu. To, čo však celovečerný film robí lepším je charizmatická dvojica detektívov Channing Tatum a Jonah Hill, ktorá sa skvelým spôsobom dopĺňa a chrlí jeden gag za druhým. A keď sa k tomu pridá i solídna zápletka, o zábavu je postarané. Mimochodom, práve tento film je tou najúspešnejšou buddy-komédiou všetkých čias.

Prečítajte si tiež: Desať vecí, ktoré ste o Vykúpení z väznice Shawshank nevedeli

Búrlivé výšiny (1992)

Nakrútiť kvalitnú adaptáciu známej klasiky nemusí byť nič jednoduché, o čom sa v minulosti presvedčili už viacerí režiséri. To, čo však chýbalo Búrlivým výšinám v roku 1939, to tento film už mal v adaptácii o polstoročie neskôr. Ralphovi Fiennesovi ako Heathcliffovi a Juliette Binoche ako Cathy (respektíve Catherine) to spolu na plátne svedčí a spoločne zaslzili nejedno oko.

Niekto to rád horúce (1951)

Azda najznámejší film s Marilyn Monroeovou, Niekto to rád horúce, vychádza z remaku o šestnásť rokov mladšieho filmu „Fanfare d’Amour“ Richarda Pottiera, ktorý však dnes pozná len málokto. Remake kráľa amerických komédii Billyho Wildera získal jedného Oscara a z Jacka Lemmona a Tonyho Curtisa azda najslávnejších filmových transexuálov. A posledná replika „nikto nie je dokonalý“ zľudovela aj v našich končinách.

Neľútostný súboj(1995)

Ani kultový krimi-thriller Michaela Manna Horlivosť o vzrušujúcej konfrontácii medzi profesionálnym zločincom Neilom McCauleym (Robert De Niro) a detektívom Vincentom Hannom (Al Pacino) nebol až tak úplne originálny, keďže vychádzal z o šesť rokov staršieho filmu, ktorý Michael Mann nakrútil pre televíziu. S neznámymi hercami, s málo kvalitným scenárom a maličkým rozpočtom dieru do sveta ešte vtedy nespravil.

Mohlo by vás zaujať: Najlepší filmoví záporáci: Týchto je na druhej strane škoda!

Dannyho jedenástka (2001)

Partička okolo Dannyho Oceana vyrabovala Las Vegas prvýkrát ešte v roku 1960 a to aj za účasti Franka Sinatru a Deana Martina. Na ich comeback sme si museli počkať štyridsať rokov a tentoraz sa do odvážnej lúpeže pustili George Clooney, Brad Pitt či Matt Damon. A išlo im to lepšie, než ich predchodcom, čo vyústilo aj do ďalších dvoch pokračovaní, v ktorých sa predstavili aj Vincent Cassel alebo Al Pacino.

Ktorý remake máte radi vy?

Viac o téme: InsomniaRemakeSkrytá identitaVanilkové neboVec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu