Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bojíte sa hororovej tmy? V tomto prípade by ste sa naozaj mali...

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

Každý z nás sa občas potrebuje báť pri dobrom filme. Tieto horory vás však vydesia ešte viac. Nejde iba o obyčajný faktor strachu, režiséri sa pri ich natáčaní totiž inšpirovali skutočnými udalosťami.

V zajatí démonov

Verte, alebo nie, tento horor bol naozaj natočený podľa skutočných udalostí. Príbeh rodiny Perronovcom bol námetom na film V zajatí démonov, ktorý sa dostal do kín v roku 2013. K záhadným udalostiam došlo v meste Harrisville, kam sa manželia spolu s piatimi dcérami presťahovali v zime roku 1970. Príbeh rozpráva hrôzostrašné udalosti slávnych vyšetrovateľov paranormálnych javov Lorraine a Eda Warrenovcov, ktorých na odľahlú farmu pozvali. Warrenovci boli americkými investigatívnymi vyšetrovateľmi, ktorí v roku 1952 založili Spoločnosť Nového Anglicka pre okultné výskumy. V dome sa stretli s temnými silami a démonickou bytosťou, ktorá rodinu terorizovala.

Gacy

John Wayne Gacy bol ukážkovým občanom, deťom v nemocnici dokonca robil klauna, nikto by o ňom nepovedal, že je sériovým vrahom. Keď ho v roku 1968 obvinili zo sexuálneho útoku a stal sa podozrivým zo zmiznutia chlapca, obyvatelia komunity v Chicagu, v ktorej žil, ešte netušili, čo ich čaká. Vyšetrovanie odhalilo, že Gacy zabil 33 mladých chlapcov, z ktorých väčšinu pochoval pod vlastným domom. V roku 1980 ho odsúdili na niekoľko doživotných trestov a nakoniec ho popravili smrtiacou injekciou. Tieto udalosti, ktoré otriasli predmestím Chicaga sa stali námetom pre rovnomenný film Gacy z roku 2003.

John Wayne Gacy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)
​​

Horor v Amityville

V roku 1975 si novomanželia Lutzovci spolu s ich troma deťmi kúpili ich vysnívaný dom na Long Islande. Ich sen však narušil fakt, že pred 13 mesiacmi bola v tomto dome spáchaná masová vražda. Ronald DeFeo Jr., dvadsaťtriročný najstarší syn Ronalda a Louise, v noci chladnokrvne v spánku zavraždil svojich rodičov, dvoch bratov a dve sestry, sám si dodnes odpykáva šesť doživotných trestov. Rodina Lutzových neskôr v dome zažívala rôzne paranormálne javy, počuli hlasy detí, dokonca ani kňaz, ktorý mal dom vysvätiť, to nedokázal. Diabolské sily ho z domu vyhnali. Na základe týchto udalosti bolo natočených mnoho remakov pôvodného filmu Horor z Amityville, najznámejším remakom bol film z roku 2005 3:15 zomrieš.

Mohlo by vás zaujímať:Keď perverznosť vyráža dych: Režiséri týchto filmov museli byť zvrátení

Texaský masaker motorovou pílou

Napriek tomu, že je všeobecne známe, že Texaský masaker je natočený podľa skutočných udalostí, nie je to celkom tak. Príbeh je síce inšpirovaný životom Eda Geina, ktorého príbeh slúžil ako inšpirácia pre mnohé iné filmy, ale v porovnaní so snímkou je to len jemný dotyk reality. Ed Gein bol ovplyvnený láskou k matke a jeho prvou obeťou bol pravdepodobne jeho brat Henry, ktorý matku kritizoval. Gein bol podozrivý z niekoľkých vrážd, usvedčili ho len zo zabitia dvoch žien. Bol uznaný vinným, ale keďže bol mentálne chorý, zvyšok života strávil v zariadení pre mentálne chorých, v ktorom zomrel na rakovinu. Podobnosťou s filmom bol fakt, že Ed Gein skutočne nosil masku z ľudskej kože. Vyhrabával tela, ktorých kože, kosti a orgány používal na "skrášľovanie" svojho domu. Polícia našla v jeho dome aj množstvo ženských genitálií. Texaský masaker sa dočkal množstva remakov a pokračovaní a stále patrí medzi hororové klasiky.

Hory majú oči

Kto by to bol povedal, že film na prvý pohľad určite vymyslený, bol naozaj inšpirovaný skutočnými udalosťami rodinného klanu Alexandra "Sawneyho" Beana. Sawney bol hlavou 48-členného klanu kanibalov, ktorí v 15. alebo 16. storočí v Škótsku naozaj lúpili, okrádali, vraždili a jedli pocestných. Neskôr bol popravený za masovú vraždu vyše 1000 ľudí a kanibalizmus. Niektorí však hovoria, že Sawney je len vymyslenou postavou a príbeh jeho klanu je do veľkej miery prehnaný, napriek tomu sa tento príbeh stal súčasťou turistického priemyslu v Edinburghu. Pôvodný film Wesa Cravena z roku 1977 sa dočkal ešte temnejšej a vizuálne strašidelnejšej verzie, ktorá sa do kín dostala v roku 2006.

Hory majú oči
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

V moci diabla

Inšpiráciou pre voľné spracovanie príbehu o vyháňaní diabla sa stal život mladej Anneliese Michel, ktorá sa narodila v Nemecku v katolíckej rodine. Už počas strednej školy v roku 1968 trpela neznesiteľnými kŕčmi a o rok neskôr jej diagnostikovali epilepsiu. Čoskoro potom začala mať démonické halucinácie počas modlenia a lekári jej diagnostikovali silné depresie a podozrenie na schizofréniu, preto sa liečila v psychiatrickom ústave. Naďalej tvrdila, že počuje hlasy, ktoré jej vravia, že je prekliata. Rodičia verili, že je posadnutá démonom, a preto ju z nemocnice vzali a rozhodli sa podniknúť kroky, ktoré viedli k 400-rokov starému aktu exorcizmu. Anneliese nakoniec zomrela ako 23-ročná a polícia určila ako príčinu jej smrti dehydratáciu a podvýživu. Keďže zomrela pri exorcizme, kňaza obvinili zo zabitia z nedbanlivosti.

Mohlo by vás zaujímať:Psychiatri roky sledovali filmy a rozhodli: Toto sú tí najväčší psychopati na plátne!

Wolf Creek

Reálne pozadie hororu Wolf Creek sa zakladá na dvoch prípadoch, ktoré sa v Austrálii skutočne stali, nie však presne v národnom parku Wolf Creek, ale o niekoľko kilometrov ďalej. Prvotným námetom bola vražda Petera Falconia, ktorého zabil Bradley John Murdoch. Falconio bol britský turista, ktorý cestoval spolu so svojou priateľkou po Austrálii a zmizol v roku 2001. Jeho telo sa nikdy nenašlo. Ďalším námetom boli vraždy, ktoré spáchal sériový vrah Ivan Milat, prezývaný aj "vrah cestovateľov". V 90. rokoch sa našlo celkom sedem tiel turistov, ktorých pochoval v lese Belanglo.

Bojíte sa hororovej tmy?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

Nočná mora vElm Street

Byť zabitý nočnou morou? Poviete si, že to je nereálne. Režisér kultového hororu Wes Craven, ktorý stvoril nezabudnuteľnú postavu Freddyho Kruegera, sa skutočne inšpiroval udalosťami, ktoré sa stali v Amerike. Mladá rodina prežila tzv. "vražedné polia" v Kambodži. Na týchto poliach bolo zavraždených a pochovaných viac ako milión ľudí. Mladá rodina ušla krutému osudu a presťahovali sa do Ameriky. Malý chlapček však trpel nočnými morami, ktoré ho prenasledovali a bál sa zaspať. Tvrdil rodičom, že keď zaspí, "tá vec" ho bude prenasledovať, a tak nespal dni. Keď konečne zaspal, rodičia si mysleli, že je všetkému koniec, no opak bol pravdou. Chlapec začal kričať a zmietať sa na posteli... umrel počas nočnej mory. Pitva nepotvrdila žiadne fyzické zranenia. Inšpiráciou bola aj smrť dvadsiatich kambodžských utečencov, ktorí takisto zomreli v spánku počas nočnej mory. Príčinou bol zrejme nocebo efekt, ktorý spôsobuje to, že ak si myslíte, že vás niečo démonické naháňa, môžete v spánku pociťovať ukrutnú bolesť a dokonca zomrieť.

Mohlo by vás zaujímať:Legendárny Freddy Krueger sa vráti na plátna

Hrôza v Connecticute

Príbeh rodiny Carmen a Allena Snedekerovcov, ktorí sa so svojimi štyroma deťmi presťahovali v roku 1986 do starého domu v Southingtone, štát Connecticut, bude ešte dlho desiť tamojších obyvateľov. Kým sa mladá rodinka udomácňovala, v dome sa začali diať divné veci. Carmen našla v suteréne náradie, ktoré patrilo hrobárom. Na svoje zdesenie sa manželia dozvedeli, že ich dom bol kedysi pohrebným ústavom a najstarší syn začal mať desivé vízie a vidieť duchov. Udalosti sa zhoršili ešte viac a obaja rodičia tvrdili, že boli dokonca znásilnení a terorizovaní démonmi. Aj v tomto príbehu figurujú "lovci duchov" Ed a Lorraine Warrenovci, ktorí sa s duchmi prišli do domu popasovať.

Bojíte sa hororovej tmy?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: fanpop.com)

Za hranicou strachu

Vitajte v Mexiku! V meste drogových kartelov a kultov. Tento príbeh je voľným spracovaním beštiálneho sériového vraha, drogového dílera a lídra kultu Adolfa Constanza. Počas kariéry drogového dílera začal Constanzo veriť, že mágia je zodpovedná za jeho drogové úspechy v karteli a spolu so svojimi nasledovníkmi založil náboženský kult, ktorý prinášal ako obete bohom ľudí. Počas svojej existencie obetoval a zabil vyše 25 ľudí. Constanzo sa úspešne vyhýbal polícii až do roku 1989, kedy ako 26-ročný zomrel počas asistovanej samovraždy. Poprosil svojich nasledovníkov, aby ho zastrelili.

Viac o téme: Texaský masaker motorovou pílouNočná mora v Elm StreetV zajatí démonov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu