Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V hlavnej úlohe - športovci: Snímky inšpirované skutočnými športovými udalosťami

Splnený sen
Splnený sen (Zdroj: ohmymag.com)

Snímky natočené podľa skutočnej udalosti nás zvyčajne priťahujú o čosi viac než tie vymyslené. Väčšinou ide o správnu kombináciu ľudsky príťažlivej nedokonalosti, v ktorej sa sami spoznávame, a inšpiratívnych udalostí, ktoré by sme radi zažili. Ak navyše ide o udalosti, pri ktorých hlavní hrdinovia podávajú nadľudské výkony a posúvajú tak hranice, úspech je takmer z polovice dopredu zaručený.

Kouč Carter

Vroku 2005 si jednu zo svojich najvýznamnejších postáv, úlohu kontroverzného basketbalového trénera, zahral Samuel L. Jackson. Veľmi skoro po tom, čo Ken Carter zoberie miesto trénera basketbalového tímu na strednej škole vRichmonde zisťuje, že tím talentovaných športovcov potrebuje lekciu zdisciplíny. Hrebienok zhláv im má zraziť práve zatvorenie telocvične, čo sa ale stretne snepochopením nielen samotných hráčov, ale icelej spoločnosti. Neoblomný tréner ale vie, čo robí. Po boku slávneho herca si zahral vtom čase ešte neznámy Channing Tatum aspeváčka Ashanti.

Nepremožiteľný

Životopisná športová dráma zroku 2006 je natočená podľa skutočného príbehu Vincea Papapleho, ktorý bol vrokoch 1976 až 1978 hráčom amerického futbalového tímuPhiladelphia Eagles. Vskutočnosti ide ozanieteného športového fanúšika, ktorý sa ale rozhodne skončiť spasívnym sledovaním zápasov asplniť si svoj sen – stať sa profesionálnym hráčom. Netrvá dlho aVince sa aj za pomoci svojho trénera Dicka Vermeila stáva najstarším neprofesionálom, ktorý nielen pozornosť celej americkej verejnosti, ale ijej priazeň.

Invictus: Neporazený

Šport má ľudí spájať atoto heslo sa stalo základnou myšlienkou historických udalostí vJužnej Afrike. Nelson Mandela sa vtom čase ekonomicky irasovo rozdelenú krajinu chystá spojiť práve prostredníctvom športu. Vroku 1995 sa vJuhoafrickej republike koná svetový šampionát vrugby a hoci hráči jeho krajiny nepatria ksvetovej špičke, umiestnenie tímu acelkový výsledok nebude to najhlavnejšie, čo má táto športová udalosť krajine priniesť. Réžie filmu sa vroku 2009 ujal mimoriadne úspešný Clint Eastwood, ktorému, zdá sa, filmy so športovou tematikou prinášajú úspech vpodobe zlatých sošiek. Pridajme ktomu Morgana Freemana aMatta Damona vhlavných úlohách adostaneme 2 oscarové nominácie (práve pre oboch hercov) azarobený slušný balík.

Splnený sen

Vroku 2003 sa život Micheala Ohera ešte ani zďaleka nepodobal na rozprávkový život hráča amerického futbalu. Vroku 2009 už jeho príbeh inšpiroval filmárov, ktorí mohli žať úspech vpodobe zlatých sošiek. Hlavnú úlohu ženy, ktorá sa Veľkého Mikea ujala, si zahrala Sandra Bullock apráve jej výkon kritici vyzdvihli najviac. Michael Oher je vsúčasnosti hráčom tímu Carolina Panthers amedzičasom už stihol získať aj superpohár pre najlepší tím Národnej futbalovej ligy.

Moneyball

Baseball je síce šport, ktorý vnašich končinách veľa fanúšikov nemá, no pre americkú verejnosť patrí medzi top 3 najsledovanejšie tímové športy vôbec. Aj vtejto oblasti sa odohrali udalosti hodné filmového spracovania. Billy Beane je bývalý talentovaný hráč, ktorého kariéra sa skončila očosi skôr, než pôvodne plánoval, atak sa rozhodol, že ho obľúbený šport bude živiť aspoň zdruhej strany. Ako funkcionár sa ale dostáva do situácie, keď jeho tím prichádza okľúčových hráčov astretinovým rozpočtom veľa vody nenamúti. Rozhodne sa preto prehodnotiť zaužívané praktiky, angažovať pre slávnejšie kluby menej atraktívnych hráčov adosiahnuť niečo, čo sa ešte nikomu nepodarilo. Vo filme zroku 2011 si zahral Brad Pitt, Jonah Hill, či Philip Seymour Hoffman.

Mavericks: Na divokej vlne

Film zroku 2012 je natočený podľa predlohy skutočného života Jaya Moriarityho, ktorého najväčším talentom azároveň životom bolo surfovanie. Výnimočným sa stal vďaka jedinečnému štýlu, no hlavne nezlomnej vôli, ktorá ho priviedla ksnu zdolať jednu znajväčších morských vĺn na svete – Mavericks. Ktomu mu má dopomôcť Ricky „Frosty“ Hesson, ktorého vo filme stvárnil Gerard Butler. Tento filme je však zároveň jediným, ktorý sa nekončí happy-endom. Jay totiž vroku 2001 deň pred svojimi 23. narodeninami zomrel pri potápaní počas fotenia pre sponzora.

Viac o téme: Splnený senKouč CarterNepremožiteľnýInvictus: NeporazenýMoneyballMavericks: Na divokej vlne
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu