Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Filmy, ktoré vo svete dostali stopku: Máte šťastie, že ste práve tieto videli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

Určite sa každý z vás teší na premiéru filmu, ktorý chcete vidieť. Pravdepodobne ste mali veľké šťastie, že ste práve na tieto filmu mali šancu zájsť do kina. Niektoré krajiny totiž nie sú také zhovievavé a premiéry mnohých snímok zakázali z rôznych dôvodov. Môžete sa teda považovať za šťastlivca, ak ste práve tieto filmy už videli.

Mechanický pomaranč,1971

Filmy, ktoré vo svete
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Filmová adaptácia knihy Anthonyho Burgessa Mechanický pomaranč uzrel svetlo sveta v roku 1971. Dnes je táto snímka považovaná za filmovú klasiku Stanleyho Kubricka, no kedysi tomu tak nebolo. Film bol zakázaný v mnohých krajinách ako je Írsko, Veľká Británia, Singapur, Malajzia, Španielsko a Južná Kórea. Mnohí si mysleli, že za vydaním zákazu stojí britská spoločnosť BBFC (Britská rada pre klasifikáciu filmov). Snímku však na čas zakázal sám Kubrick, pretože dostával výhražné správy abál sa, že jeho rodinu zabijú. Dôvodom boli aj vraždy a útoky v Británii, ktoré bolipodobné tým filmovým.

Exorcista, 1973

Filmy, ktoré vo svete
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Tento film desil v dobe svojej premiéry mnohých. Šokujúce scény ako masturbácia s krucifixom boli možno dôvodom zákazu v mnohých krajinách ako Singapur či Malajzia. Zákaz platil aj vo Veľkej Británii. Dôvodom však nebol len desivý obsah. Jednému z predsedov Britskej rady pre klasifikáciu filmov Jamesovi Fermanovi sa film jednoducho nepáčil, a preto ho zakázal. Po tom, ako šiel do dôchodku, sa film dostal do kín a na DVD. Počas premiéry bolo zo sály počuť krik ľudí, niektorí dokonca vracali, odpadávaliči z kina rovno utiekli.

Texaský masaker motorovou pílou, 1974

Niet divu, že niektoré krajiny považovali za viac než vhodné zakázať tento kultový horor. Film sa dočkal zákazu aspoň na istý čas v mnohých krajinách, v Austrálii, Nórsku, Švédsku, Singapure, na Islande a takisto aj v Západnom Nemecku (v roku 1974). V prípade Veľkej Británie opäť zasahovala Britská rada pre klasifikáciu filmov. Napriek tomu, že sa film v krajine premiéry dočkal, na odporúčania rady bol z kín stiahnutí šéfom cenzorov Stephenom Murphym. Trvalo 20 rokov, kým zákaz zrušili a film dostal certifikát, ktorým ho označili ako nevhodný pre mladistvých do 18 rokov.


Mohlo by vás zaujímať:Remake nemusí byť vždy horší než pôvodný film: Týchto desať musíte vidieť!


E.T., 1982

Filmy, ktoré vo svete
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Mnoho z nás si nevie predstaviť film, ktorý by patril ku kultovým detským filmom viac, než E.T. Snímka Stevena Spielberga očarila mnoho detí, ale aj dospelých po celom svete. Nie všetky krajiny si to však mysleli. Švédsko, Fínsko a Nórsko film zakázali deťom mladším ako 12 rokov. Dôvod bol pre niektorých šokujúci. Škandinávske autority získali z premiéry filmu dojem, že dospelí sú v snímke vykreslení ako nepriatelia detí. Nechceli preto, aby detské mysle mylne nadobudli tento pocit.

Schindlerov zoznam, 1993

Notoricky známy film o jednom z najtemnejších období, ktoré kedy ľudstvo zažilo. Je ťažké pochopiť, prečo by mal byť práve tento film zakázaný. Niektoré krajiny si však dokázali nájsť dôvody hodné zákazu. Vláda v Indonézii tvrdila, že v niektorých obrazoch je cítiť sexuálny podtón, čo viedlo k zákazu filmu v celej juhovýchodnej Ázii. Výbor pre svetovú moslimskú solidaritu si našiel iný dôvod, Židia vraj boli vo filme vykreslený príliš sympaticky, čo pôsobilo nepriaznivo na ich islamské náboženstvo.


Mohlo by vás zaujímať:V hlavnej úlohe - športovci: Snímky inšpirované skutočnými športovými udalosťami


Piráti z Karibiku: Na konci sveta, 2007

Filmy, ktoré vo svete
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: aceshowbiz.com)

Nikomu z nás sa Piráti z Karibiku nezdajú byť filmom, ktorý by poburoval verejnosť natoľko, aby ho zakázali. Číňania však na to dôvod mali. Cenzori skrátili scénu, v ktorej vystupoval herec Chow Yun-Fat z pôvodných "hollywoodskych" dvadsiatich minút na desať. Dôvodom bolo nevhodné vyobrazenie Číňanov, zákaz preto platil iba pre čínske publikum. Na mnohých fórach sa totiž diváci sťažovali na vykreslenie postavy Kapitána Sao Fenga. To, že je zobrazený ako plešatý muž s dlhými nechtami a oblečený v štýle dynastie Qing vraj hanobí a znehodnocuje Čínu.

Temný rytier, 2008

Tento film prekročil hranice tak veľmi, že po mesiacoch príprav, zrušila spoločnosť Warner Bros premietanie filmu v Číne. Napriek tomu, že v roku 2008 bol Temný rytier najväčším a najlepšie zarábajúcim filmom od čias Titanicu, Warner Bros svoj bol vzdala. Dôvody zákazu spresnené neboli, ale zdá sa, že čínski cenzori sú tvrdým orieškom. Zrejme sa im nepáčili scény natáčané v Hong Kongu, ktoré zahrňovali aj Batmana (Christian Bale) naháňajúceho skorumpovaného čínskeho biznismena. Stačilo im uviesť, že film neuvedú do kín kvôli "závadnému obsahu".

Srbskýfilm, 2010

Filmy, ktoré vo svete
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Youtube)

Tento film možno nepatrí do kategórie filmov, ktoré ste mali to šťastie vidieť, ale žiadny filmový fanatik by si nenechal ujsť takúto kontroverznú snímku.Srbský film bol zakázaný v Brazílii, Nórsku, Španielsku, Fínsku a na Novom Zélande. Dôvody boli jasné ihneď po vzhliadnutí snímky režiséra Srdjana Sapsojeviča, ktorého zdravý rozum začali mnohí spochybňovať. Násilie, tvrdé sexuálne scény, vraždy, samovraždy, fyzické zneužívanie nielen dospelých, ale aj detí... ďalšie dôvody snáď ani netreba menovať.


Mohlo by vás zaujímať:Bez parťáka ani na krok: Tieto dvojice ste si určite zamilovali


Jasmínine slzy, 2013

Film Woodyho Allena o neurotickej žene, ktorej sa práve rozpadlo manželstvo a ktorá bola nútená opustiť luxus a presťahovať sa k sestre, sme mali možnosť vidieť v kinách v roku 2013. Ženu, ktorá sa nervovo zrútila, stvárnila brilantná Cate Blachett, ktorá za túto úlohu získala oscara. Snímka zožala obrovský úspech po celom svete. To však indická vláda netušila, keď film vo svojej krajine zakázala. Dôvodom boli cigarety. Vláde v Indii totiž prekáža, keď si ľudia vo filmoch zapaľujú cigarety, a tak navrhla, aby každú takúto scénu sprevádzali zdravotné varovania. Allen s tým nesúhlasil, a tak sa film premiéry v krajine nedočkal.

Šialené interview, 2014

Filmy, ktoré vo svete
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Kauza okolo zákazu premietania filmu Šialené interview je mnohým známa z konca minulého roku. Dôvody sú jednoduché. Politika. Film s kontroverzným obsahom, ktorý produkovala spoločnosť Sony, bol hneď po zverejnení dátumu svojej premiéry zakázaný. Mnohé krajiny totiž od Severnej Kórei dostali teroristické vyhrážky podobné 11. septembru, ak premiéru filmu povolia. Rovnako ponesú zodpovednosť aj za hackerský útok, ktorý sa stal tesne pred avizovaním premiéry filmu. Američania si neskôr z lídra Kim Čong-Una robili srandu prostredníctvom rôznym obrázkov, na ktorých figuroval nápis "Nemôžete umlčať našu slobodu prejavu". Napriek tomu sa v deň premiéry 27. decembra 2014 film prostredníctvom internetu stal prístupným všetkým, ktorí oň mali záujem.

Viac o téme: E.T.Temný rytierŠialené interviewSchindlerov zoznamJasmínine slzyZakázané filmy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu