Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Film Na lane šokoval divákov: Závraty a nevoľnosť počas premiéry!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: internet)

Film Na lane (2015) o francúzskom akrobatovi Philippovi Petitovi, ktorý v roku 1974 prešiel po lane natiahnutom medzi vežami Svetového obchodného centra v New Yorku, spôsobuje divákom závraty. Podľa denníka New York Post je snímka veľmi realistická a zábery z výšky približne 415 metrov nie sú každému príjemné.

„Posledných 20 minút filmu som sa musel pravidelne pozerať inam,“ priznal Denise Widman z Boston Jewish Film Festival. „Cítil som sa trochu malátne. Cítil som nervozitu. Bol to pocit brnenia a trochu strachu,“ popísal.

Film Na lane šokoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

O tom, že zábery z výšky spôsobujú závraty, informoval aj novinár Mark Harris, ktorý na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že po premietaní filmu videl jedného z divákov zvracať. "Správa o vracajúcom chlapovi na mužských záchodoch po premiére filmu Na lane: Pravda. Videl som to/bol som blízko. Zlý vizuálny spúšťač pre ľudí trpiacich citlivosťou na balans."

V snímke Na lane si hlavnú úlohu akrobata Philippa Petita zahral Joseph Gordon-Levitt. Pre magazín Playboy povedal: "Stále nemôžem uveriť tomu, že to ten frajer dokázal. Dostať sa do momente filmu, kedy urobím prvý krok z veže a idem tam von - cítil som sa úplne fascinovaný naprostým odhodlaním, vôľoutohto aktu. Bol to jeden z najperfektnejších a radostných momentov, aké som kedy ako herec zažil."

Film Na lane šokoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Režisér titulu Robert Zemeckis pritom vyhlásil, že bolo jeho zámerom, aby diváci zažívali pri sledovaní filmu závraty. „Vždy som chcel predstaviť ten kúsok ako taký. Cieľ bol evokovať pocit závratu. Pracovali sme naozaj tvrdo, aby sme dostali publikum hore na tie veže a na lano,“ povedal 63-ročný filmár.Okrem Gordona-Levitta toho si vo filme, ktorý sa do slovenských kín dostane 8. októbra, zahrali Charlotte Le Bon či Ben Kingsley.

Film Na lane šokoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Podľa štúdií môžu filmy v 3D zobrazení zvýšiť pocit nevoľnosti a dezorientácie. Tento pocit môžete prirovnať k pocitu jazdy na húsenkovej dráhe.U väčšiny divákov však zažívanie týchto pocitov počas 3D filmu len zvyšuje pozitívny zážitok z filmu.

Film Na lane šokoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Percival Arguero-Mendoza, 30-ročný filmár z Mexika, videl tento film so svojím kamarátom, pre New York Post povedal, že najhoršia časť bola, keď Petit ležal na kábli. "Bolo to veľmi reálne. Cítil som uzol vo svojom žalúdku. Bolo to akoby sa moja hlava triasla, ale nemal som závrat. Publikum malo neskutočný strach z jeho pádu. V hlave si zobrazujete reálny pocit jeho pádu. Skutočne, až hmatateľne cítite tú hĺbku."


Mohlo by vás zaujímať:Vedeli ste? Na plátne príbuznými, no v skutočnosti milencami


Film Na lane sa dočkal svojej premiéry na filmovom festivale v New Yorku koncom septembra. V slovenských kinách si ho odvážni diváci budú môcť pozrieť už 8. októbra.

Pozrite si trailer k filmu Na lane

Viac o téme: Joseph Gordon-LevittNa lane
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu