Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zbiera ceny všade, kam príde: Slovenská dráma Koza opäť úspešná

Koza, Ostrochovský
Koza, Ostrochovský

Film Koza (2015) slovenského režiséra Ivana Ostrochovského získal na 23. ročníku prehliadky českých, poľských a slovenských filmov Filmové babie leto hlavnú cenu Zlatý debut. Rozhodla o tom medzinárodná porota v zložení Tadeusz Wantula, Andrzej Kawala, Piotr Kotowski, Jiří Králík, Jan Kastner, Peter Michalovič a Peter Dubecký. Cenu snímke udelili “za vyvážený vzťah medzi príbehom a formou rozprávania a zároveň za mimoriadne posolstvo o ľudskosti“.

Cenu divákov získala poľská snímka Piaty. Neodchádzaj (2014) v réžii Kataríny Jungowskej o mladom dievčati, ktoré sa po strate matky snaží usporiadať svoj život nanovo.

Film Koza zobrazuje príbeh Petra Baláža, prezývaného Koza. Pred takmer dvadsiatimi rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante, dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby. Po tom, čo jeho manželka otehotnie, sa Koza s vidinou zárobku rozhodne opäť vstúpiť do ringu. So svojím manažérom Zvonkom sa vydávajú na turné, na ktorom však po rokoch bez tréningov nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.


Poznáme slovenského nominanta na Oscara: Je ním dráma o bývalom olympionikovi


V úlohe Kozovho trénera sa predstavil bronzový medailista z olympijských hier v Moskve Ján Franek. Snímka mala svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale. Odvtedy film uviedli na niekoľkých zahraničných festivaloch, odkiaľ si odniesol množstvo ocenení. Koza je tiež medzi 52 snímkami, ktoré bojujú o nominácie na ceny Európskej filmovej akadémie (EFA) a je tiež národným kandidátom na nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.

Medzinárodný festival Filmové babie leto, ktorý sa koná v českých mestách Bystřice a Třinec, je stretnutím zástupcov i priaznivcov troch blízkych kinematografií. Filmový program podujatia tvorí Súťaž debutov, sekcia Hity sezóny s najzaujímavejšími a v distribúcii málo dostupnými titulmi susediacich kinematografií a sekcia Retrospektíva, ktorá bola tento rok zameraná na hudobné filmy. Slovensko v nej zastupoval film Dušana Rapoša Rabaka (1989).

Zo slovenských titulov cenu Zlatý debut získali filmy Ticho (2005) Zuzany Liovej a Démoni (2007) Róberta Švedu. Cenu publika si z festivalu odniesli filmy Marhuľový ostrov (2011) Petra Bebjaka a Deti (2014) Jara Vojteka.

Viac o téme: KozaIvan OstrochovskýFilmové babie leto
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu