Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Podivná rodina Addamsovcov: Natáčanie sprevádzali choroby, rebélia i žaloba

Addamsovci Zobraziť galériu (8)
Addamsovci (Zdroj: Paramount )

Addamsovci patria azda medzi tie najznámejšie a zároveň najpodivnejšie filmové rodiny na svete. Zovšadiaľ cítiť čierny humor, ponurú atmosféru, svojskú pohostinnosť ale aj rodinnú súdržnosť. Gomez, Morticia, Strýko Fester, Lurch, Stará mama, Wednesday, Pugsley, a Vec sa zapísali k obľúbeným postavám veľkého množstva divákov. Ako je táto rodina plná prekvapení, tak ani natáčanie a príprava filmu sa nezaobišli bez zaujímavostí, ktoré ich sprevádzali na každom kroku.

Morticiou mohla byť Cher

Addamsovci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Paramount Movies)

Cher mala skutočne záujem stvárniť postavu príťažlivej Morticie, no rolu nakoniec zverili do rúk Anjelice Huston. Možno by na to bola vhodná aj Cher, ale dokázal by niekto naozaj dokonale nahradiť Anjelicu aje zaujímavú chôdzu? Tú ale neplánovane vymyslela až kvôli kostýmu.

Addamsovci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Paramount Movies)


Filmové klasiky, ktoré zasiahli naše životy: Ak ste ich nevideli, robíte chybu


Fester ako brat aj strýko

Ak ste sa stretli aj soveľa starším seriálovým prevedením, určite ste postrehli vo filme zmenené rodinné vzťahy. Vseriáli totiž bol totiž Fester Morticiin strýkom ateda technicky ani nebol súčasťou rodiny Addamsovcov. Vo filmovej verzii sa zneho stal Gomezov brat, vďaka čomu si vyslúžil aj meno srodinným priezviskom - Fester Addams.

Na začiatku bola karikatúra

Addamsovci
Zobraziť galériu (8)

To, že film bol založený na televíznom seriáli z80. rokov, je známy fakt. Vedeli ste však ale, že práve spomínaný seriál sa inšpiroval sériou kreslených vtipov akarikatúr od Charlesa Addamsa? Debutoval snimi vnovinách The New Yorker vroku 1937. Boli plné čierneho humoru aobjavovali sa vnich rovnaké postavy ako neskôr vseriáli afilme. Samotný Charles Addams bol známy pre svoje podivné záľuby apredpokladalo sa, že vo svojom dome ukrýva množstvo mučiacich nástrojov astredovekých zbraní.


Svetoznámy herec a miláčik žien: Aj tento talent má slovenské korene


Hereckú rebéliu viedlo desaťročné dievča

Herci boli ešte pred natáčaním znepokojení nejednoznačnosťou Festerovej úlohy v scenári. Spočiatku totiž vôbec nebolo známe, či Gordon, ktorý trpel stratou pamäti a vyzeral rovnako ako strýko Fester, bol vskutočnosti Fester alebo nie. Herci preto vybrali herečku stvárňujúcu Wednesday Addams, Christinu Ricci, aby vzniesla pred tvorcami ich námietku. Dva týždne pred natáčaním ich šla presvedčiť, aby Fester nebol podvodníkom. Týmto problémom sa zaoberali všetci až na Christophera Lloyda, ktorý Festera stvárňoval.

Addamsovci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Paramount Movies)

Natáčaním k ochoreniam

Po troch týždňoch režírovania sa počas rozhovoru smanažérom režisér Sonnenfeld znepokojoval nad rozpočtom. Vtedy pocítil tlak vhrudi aodpadol. Počas natáčania sa ešte musel zaoberať zápalom sedacieho nervu. Výrobu vLos Angeles musel zastaviť aj kvôli tomu, že jeho manželka podstupovala v New Yorku veľkú operáciu.

Addamsovci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Paramount Movies)

Tradičnú Mamushku skrátili

Scéna, vktorej Gomez aFester tancujú ich tradičnú Mamushku, bola pôvodne oveľa dlhšia aspievali vňom obratskej láske. Za skrátenú verziu však môže testovacie publiku zKalifornie. To sa skladalo zo 16-23–ročných mužov svetlej pleti. No atých akosi číslo, ktoré vytvárali umelci zBroadwaya na požiadanie, akosi nebavilo.


Varovanie pre rodičov: Rozprávky sú brutálnejšie než horory


Hneď po premiére filmu bolo štúdio žalované

David Levy, výkonný producent seriálovej verzie Rodiny Addamsovcov, žaloval Paramount okamžite po veľkom úspechu filmu. Levy vyhlásil, že vsnímke bolo použitých veľa jeho vlastných myšlienok anie zkarikatúr Charlesa Addamsa. Levy, ktorý stále vlastnil práva na televíznu šou, vytvoril špecifické vtipy akoncepty, napríklad to, že Vec bola ruka bez tela. Oproti tomu boli postavy zkarikatúr normálne. Nakoniec však spor vyriešili mimosúdne.

Addamsovci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Paramount )

Addamsovci
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Paramount Movies)

Viac o téme: Addamsovci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu