Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kniha v tieni filmu: Vedeli ste, akými príbehmi sa inšpirovali režiséri?

(Zdroj: internet)

Každý skalný fanúšik má určite vo svojom repertoári filmy pod názvom "musíte vidieť". Vo väčšine prípadov je práve režisér alebo scenárista hlavným pilierom príbehu a často aj dôvodom, prečo sa rozhodneme pozrieť si daný film. Niektorí z nich sa však inšpirovali skvelými knihami, ktorých príbehy stálo za to vidieť v kinách. Určite ste nevedeli, že práve tieto filmy boli natočené podľa knižnej predlohy.

Prelet nad kukučím hniezdom (1975) - (Ken Kesey, 1962)

Príbeh z prostredia psychiatrickej liečebne pochádza z pera spisovateľa Kena Keseyho. Inšpiroval saskutočnou udalosťou, keď počas nočnej smeny pracoval v nemocnici pre veteránov Menlo Park. Spolu s kolegom z nemocnice skúmal účinky halocinogénu LSD. Režisérom rovnomenného filmu Prelet nad kukučím hniezdom z roku 1975 je Miloš Forman a v úlohe Randla McMurphyho sa predstavil Jack Nicholson. Kensey však film nikdy nevidel kvôli sporom o ocenenie jeho autorských práv. Vo filme sa objavil aj Indián Bromden, no nepredstavil sa v úlohe rozprávača akov knihe, ale stvárnil jedného z pacientov. Ajvoči tomu mal Kensey výhrady.

Dokonalý trik (2006) - (Christopher Priest, 1995)

Film Christophera Nolana Dokonalý trik v hlavnej úlohe s Christianom Baleom a Hughom Jackmanom popisuje snahu dvoch mágov dokázať nemožné – dokonalú ilúziu. Obsesia ich dohnala takmer k šialenstvu. Máloktorí divák však vie, že aj tento príbeh bol natočený podľa knihy. Christopher Priest sa údajne inšpiroval reálne zozbieranýmidenníkmi, ktoré boli dlhé rokyzadržiavané a neskôr ich skompletizoval vo svojom diele. Knižná verzia sa dočkala množstva ocenení rovnako ako aj filmové spracovanie.


Mohlo by vás zaujímať:Nie všetci starnú rovnako: Verte alebo nie, tieto celebrity majú rovnaký vek


Tajomná rieka (2003) - (Dennis Lehane, 2001)

Jeden z najlepších režisérskych počinov Clinta Eastwooda Tajomná rieka popisuje príbehtrojicepriateľov z detstva – vo filme ich stvárniliSeana Penna, Tima Robbinsa a Kevina Bacona. Herecké obsadenie Eastwoodovi jednoznačne nahralo do karát, pretože s troma kvalitnými hercami a silnou dejovou líniouzožal obrovský úspech a získal mnoho cien a nominácii. Sean Penn získal za úlohu Jimmyho Markuma Oscara a okrem toho aj významné oceneniafilmových kritikov. Námetom na Eastwoodov film sa stala rovnomenná kniha Dennisa Lehana. Opisuje život troch kamarátov, ktorív detstve prežili traumu a v dospelosti znášajú jej devastačné následky. Smrť dcéry Markuma, jedného z trojice, opäť spojí ich osudy.

Klub bitkárov (1999) - (Chuck Palahniuk, 1996)

David Fincher,režisérfilmu Klub bitkárov z roku 1999, námna prvý pohľad ukazuje príbeh dvoch priateľov holdujúcichtvrdým bitkám. Postupne sa však prostredníctvom režisérovho umenia dostávamena koreň problému. Psychologická sonda do útrob človeka odhalí to, čo nikto nečakal. Námetom na tento skvelý príbeh, v ktorom v hlavných úlohách podali Edward Norton a Brad Pitt životné výkony, bola rovnomenná kniha Chucka Palahniuka z roku 1996. Divák sa stane svedkom jedného z najnečakanejších zvratov, aké vo svetovejkinematografii poznáme.


Mohlo by vás zaujímať:Nemožné byť spolu na celý život? Tieto hollywoodske páry vám dokážu opak!


Otec v sukni (1993) - (Annie Fine, 1987)

Komédia v hlavnej s Robinom Williamson dorazila do kín v roku 1993 a hneď si získala srdcia mnohých divákov. Aj táto snímka bola natočená podľa knižnej predlohy "Alias Madame Doubtfire" z roku 1987 od Annie Finesovej. Dejová línia príbehu je rovnaká vo filme aj v knihe. Daniel Hillard (Robin Williams) prechádza rozvodom a musí sa odsťahovať od manželky, nechce však prísť o svoje deti. Chce s nimi byť čo najviac, a keďže to má zakázané, rozhodne sa ísť netradičnou cestou. Stane ich opatrovateľkou pani Doubtfireovou.

Veľmi nebezpečné známosti (1999) - (Pierre Choderlos de Laclos, 1782)

Dráma z prostredia strednej školyplná sexu, škandálov a nemravnéhopozadia osemnásťročných tínedžerov je inšpirovaná rovnako škandalóznym francúzskym románom z 18. storočia. Jeho autorom je Pierre Choderlos de Laclos. Príbeh opisuje zvrátený život francúzskej aristokracie, kým dejová línia filmu sa odohráva na Upper East Side. Manhattenských tínedžerov stvárňujú Ryan Phillippe, Saraj Michelle Gellar, Reese Witherspoon a Selma Blair.


Mohlo by vás zaujímať: Pes v hlavnej úlohe: Týchto štvornohých chlpáčov vo filme zbožňujeme


Forrest Gump (1994) - (Winston Groom, 1986)

Napadlo by vám, že aj legendárny Forrest Gump bol natočený podľa knihy? Je to tak. WinstonGroom vroku 1986 publikoval knižnú verziu, ktorá sa o pár rokov dočkala filmového spracovania.Hlavná postava prostého Forresta (Tom Hanks) však nebola podľa spisovateľových predstáv. V úlohe Gumpa si totiž nepredstavoval Hanksa, ale niekoho urastenejšieho. JohnGoodman by bol podľa neho, hlavnekvôli jeho takmer dvojmetrovej výške, dokonalou voľbou. V knihe sa Forrest vydáva na misiu NASA s astronautom a opicou menom Sue. Misiavšak končí kvôli núdzovému pristátiuna Zemi, kde sadostanú do zajatia kanibalov. Scénu(prekvapivo) vynechali a Zemeckis plneukázal svoje režisérske umenie.

Vyháňač diabla (1973) - (William Peter Blatty, 1971)

Bojíte sa tohto kultového hororu? Možno by ste nemali čítať knihu... Autorom knižného Exorcistu z roku 1971 je Peter Blatty. Odva roky neskôr napísalk filmu aj scenár avyhral zaň aj Oskara. Filmové spracovanie Exorcistu bolo v 70. rokoch, kedy sa film dostal do kín, v mnohých krajinách zakázané. Horor obsahovalna tú dobu skutočne znepokojujúci obsah. V príbehu o dievčati posadnutom diablom sa v hlavnej úlohe predstavili Ellen Burstyn ako matka a Linda Blair v úlohe jej dcéry.


Mohlo by vás zaujímať:Herečky z hollywoodskej čiernej listiny: S týmito bývajú len problémy


Requiem za sen (1999) - (Hubert Selby Jr., 1978)

Darren Aronofsky sfilmoval nesfilmovateľné. Príbeh o skupine priateľov žijúcich na predmestí relatívne normálnym životom. Má to však jeden háčik. Postupne dostávajú hlbšie a hlbšie do drogovej závislosti, no znej sa tak ľahko dostať nevedia.Film, ktorý má jednoznačne miesto na zozname každého filmového maniaka sa vyznačuje odtieňmi totálnej skazenosti a degradácie. Aj táto naozaj skvostná snímka je nakrútená podľa knihy Requiem za sen Huberta Selby Jr. z roku 1978o drogovo závislých ľudížijúcich v Bostone. Ústredné postavy vo filme stvárnili Jared Leto, Jennifer Connelly, Ellen Busrtyn a Marlon Wayans.

Zápisník jednej lásky (2004) - (Nicholas Sparks, 1996)

Klasická romantická dráma o tom, ako si k sebe dvaja ľudia napriek mnohým prekážkam dokázali nájsť cestu. Starý pán rozpráva príbeh veľkej lásky svojej manželke, no tá netuší, že ide o ich život. Trpí totiž Alzheimerom.Romantika tohto filmu dojme nejedného skeptika. V hlavných úlohách sa predstavili Ryan Gosling a Rachel McAdams a chémia medzi hercami sa neskôr preniesla aj do skutočného života. Snímke však predchádzal rovnomenný román Nicholasa Sparksa z roku 1996. Sparks sa inšpiroval príbehom prarodičov jeho manželky, ktorí boli manželmi vyše šesťdesiat rokov. Snažil sa preto ukázať, žedlhotrvajúcaromantickáláska ešte existuje.

Viac o téme: Forrest GumpKlub bitkárovZápisník jednej láskyDokonalý trikVeľmi nebezpečné známosti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu