Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Týmto filmom sa večer vyhnite: 8 hororov, ktoré vám privedú zlé sny

(Zdroj: internet)

Filmy na nás môžu vplývať rozlične – komédie nás rozosmievajú, romantické snímky dojímajú, dokumenty poučujú a horory, tak tie nám niekedy navodzujú nočné mory.

Asi nebude žiadnym prekvapením ak napíšeme, že strašidelnými filmami si môžete privodiť nočné mory. Ak by ste sa tomuto predsa len chceli vyhnúť, tak odborníci radia ísť spať najskôr tridsať minút po skončení filmu, aby sa váš organizmus dokázal upokojiť a vám sa spalo dobre. Alebo je tu ešte aj ďalší spôsob – žiadne strašidelné filmy po večeroch nepozerať. Mnohí by nám však dali za pravdu v tom, že práve večer je účinok týchto filmov najsilnejší.

Tma, opustené priestory, nemožnosť utiecť a nebezpečenstvo skoro na každom kroku. To sú len niektoré z motívov, ktoré môžeme vidieť v hororových filmoch. Sú to však aj prvky, ktoré nám spôsobujú najviac úzkosti. Aj ten najbanálnejší zvuk, ktorému by sme inak nevenovali pozornosť, v nás môže vyvolať strach a paranoidné a ničím nepodložené obavy o náš život. Veď čo ak kdesi v prítmí čaká maskovaný vrah s mačetou v ruke, ktorý túži len po jedinom – ponašej krvi?

Tak či onak, tejto osmičkefilmovsa pred spaním radšej vyhnite. Ušetríte si prípadné nočné mory.

REC (2007)

Recept na nespavosť. Zatvoria vás v bytovom dome, v ktorom zúri nebezpečná infekcia, ktorá ľudí postupne premieňa na krvilačné potvory. Von vás pod hrozbou smrti nechcú pustiť a vy tak len čelíte čoraz zväčšujúcej sa presile a vlastne len čakáte na smrť. Účinku, ktorý španielsky REC vyvoláva napomáha i to, že sa film tvári ako fiktívny nezostrihaný dokument, ktorý mal byť pôvodne o živote hasičov.

Osvietenie (1980)

Rozsiahly horský hotel ďaleko od civilizácie, strašidelné legendy, samota. Recept na šialenstvo hlavného hrdinu a na zimomriavky diváka. Osvietenie s Jackom Nicholsonom má nenapodobiteľnú atmosféru, pri ktorej poslednú polhodinu skoro ani nedýchate. Len sledujete to, ako sa jedna obyčajná legenda mení na hrôzostrašnú skutočnosť.

Prečítajte si tiež: Legendárny Jack Nicholson: Tipnite si, koľko mal za život žien

Rosemaryino dieťa (1968)

Rosemary má dieťa. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, nebyť toho, že mladá krehká dievčina má pocit, že k počatiu nedošlo úplne prirodzene, ale bola znásilnená akýmsi podivným netvorom. Pochopiteľne, nikto jej neverí a všetci ju považujú za blázna. Ak ste rodič, tak tá najhoršia nočná mora je tá, že vám odoberú dieťa preto, že si o vás myslia, že ste blázon. A vy nie ste.

Lesný duch (1981)

Keď nevedomky prebudíte zo záhrobného spánku démonov, tak si môžete byť istý, že to, čo začínalo ako príjemný víkend na (opustenej) chate sa veľmi rýchlo zmení na trochu iné, trochu viac krvavé, dobrodružstvo. A keď sa proti vám postaví ešte aj príroda a zabráni vám v tom ujsť, o depresiu je postarané.

Čítajte viac: Halloweenska dávka strachu: 10 hororov, ktoré musíte vidieť

Invázia zlodejov tiel (1978)

Filmov s témou mimozemskej invázie sú desiatky, no azda žiadny z nich je v niektorých momentoch viac desivejší, než práve Invázia zlodejov tiel. V iných filmoch vás totiž mimozemšťania nenaháňajú, aby vás pretvorili na svoj obraz. A čo horšie, v iných filmoch nie je mimozemšťanom aj váš sused či otec.

Nech vojde ten pravý (2008)

Mrazivá švédska zima, chladné budovy sídlískového domu, tma, sneh, strach, všadeprítomné zlo a v prostriedku toho dve deti, mladí tínedžeri, ktorí sa citovo zbližujú. Podobne ako Damien, Neviniatka a ďalšie filmy i Nech vojde ten pravý ukazuje, že ani deti nemusia byť tak nevinné, ako vyzerajú.

Kocka (1997)

Kocka je skoro až ukážkovo depresívny horor, keďže neustále konfrontuje hrdinov s hrozbou smrti. Tam, kde sú, zostať nemôžu, keďže z labyrintu nástrah sa jednoducho musia dostať. Každé nové dvere, každá nová miestnosť je však potenciálne miestom, kde môžu nájsť smrť. Ocitnúť sa v labyrinte bez východiska by nechcel nikto.

Mohlo by vás zaujať: Na priestor si nepotrpia: Týmto filmom stačilo jedno jediné miesto

Pád do tmy (2005)

Ľudia sa odpradávna báli tmy a v jaskyniach môže byť táto tma skoro až úplná. Ľudia napriek tomu chodia do jaskýň a objavujú fascinujúci svet v nich ukrytý. Vo filme Pád do tmy však dôjde k nehode, vstup a zároveň východ z jaskyne zatarasia kamene a hrdinky tu zostanú uväznené. Nie sú tu však sami, ale po ich mäse bažia krvilačné potvory. Po tomto filme budete určite na jaskyne hľadieť inak.

A ktoré filmy spôsobili zlé sny vám? Napíšte nám v komentároch!

Viac o téme: Jack NicholsonOsvietenieKockaMia FarrowRosemaryino dieťaRECLesný duchBruce CampbellNech vojde ten pravýPád do tmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu