Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fenomén menom Hry o život: Tieto zaujímavosti ste zrejme netušili

Hry o život: Skúška ohňom Zobraziť galériu (6)
Hry o život: Skúška ohňom (Zdroj: Česká televize, Lionsgate)

Svetová i slovenská premiéra poslednej časti Hier o život je za nami a v niektorých krajinách už hlásia prvé úspechy. V susednom Česku napríklad snímka za prvý víkend v kinách prekonala i úspech najnovšej bondovky Spectre. Boj odvážnej Katniss a jej priateľov proti predstaviteľom Kapitolu sa definitívne skončil. Ako ale vyzerala príprava a samotné nakrúcanie štvordielnej snímky?

Natáčanie úplne prvej časti snázvom Hry oživot (2012) začalo v blízkosti mestečka Brevard vTransylvania County v Severnej Karolíne v máji 2011. Posledná klapka dobrodružnej sci-fi série padla vjúni 2014 vBerlíne vNemecku. Tu sa natáčali scény zčasti Drozdajka, 2. časť (2015). Tvorcovia investovali celkovo 458 miliónov dolárov ado tohto dňa sa im vrátilo 2,5 miliardy dolárov.

Úspechu ale samozrejme prechádzali mesiace tvrdej práce sprípravami tvorcovského tímu, scén ahľadaním vhodných budúcich hviezd. Na úplnom začiatku však stála myšlienka jednej americkej spisovateľky, ktorá sa predtým živila ako scenáristka pre rôzne televízne šou. Do povedomia fanúšikov sci-fi po celom svete sa však Suzanne Collins zapísala až vďaka trilógii snázvom Hry oživot, ktorú vydala vrokoch 2008, 2009 a2010.

Suzanne Collins
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vdetstve bola Collinsová veľkou fanúšičkou príbehov zgréckej mytológie. Jeden znich, príbeh oThéseovi aMinotaurovi, sa neskôr stal inšpiráciou pre Hry oživot. Autorka priznala, že tento mýtus ju vdetstve zaujal azároveň desil najviac.


Mohlo by vás zaujímať:Úspešné Hry o život: Dočkáme sa ďalších filmov?


Mnoho filmových skutočností bolo inšpirovaných autorkiným reálnym životom. Pred napísaním trilógie čítala množstvo kníh oprežití ainformácie olove čerpala usvojho otca. Ten totiž vyrastal počas Veľkej hospodárskej krízy ajeho rodina prežívala len vďaka lovu ahľadaniu potravy. Myšlienky vojny zasa získala zjeho pôsobenia vo vojne vo Vietname. Collinsová povedala, že jej otec cítil, že „bola jeho povinnosť zabezpečiť, že všetky jeho deti rozumejú vojne, jej cene anásledkom.“ Podľa autorky je táto snaha ihlavnou myšlienkou trilógie.

Vjednu noc údajne Collinsová sledovala súbežne niekoľko programov, kde bežali rôzne televízne reality šou ana ďalších si všimla zábery zvojny vIraku. Obrázky sa jej vhlave začali miešať, atak vznikol príbeh odvážnej Katniss Everdeenovej.

Jennifer Lawrence ako Katniss
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Autorka pôvodne nezamýšľala spraviť zHier oživot trilógiu. Keď však dopísala prvú knihu, vedela, že bude musieť prísť ipokračovanie, pretože Katniss musí byť predstaviteľmi Sídla potrestaná za to, že sPeetom takmer obaja zjedli smrtiace bobule.


Mohlo by vás zaujímať:Sláva im nestúpla do hlavy: Herci, s ktorými je radosť spolupracovať


Najťažšou časťou písania bolo pre Collinsovú stvárniť smrť anajmä násilie na detských postavách.

Krásna Jennifer Lawrence, predstaviteľka odvážnej Katniss, vraj počas nakrúcania povedala svojmu spolubojovníkovi, ktorého stvárnil Josh Hutcherson, že dokáže vykopnúť nohu nad jeho hlavu. Keď sa však o to pokúsila, kopla mu tak nešťastne do hlavy, že mu spôsobila otras mozgu.

Hry o život: Skúška
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: telkac.sk)

Donald Sutherland, predstaviteľ prezidenta Snowa, poslal režisérovi filmu Garymu Rossovi trojstranové vyjadrenie ktomu, ako si predstavuje svoju postavu. Vňom napísal, že tri najdôležitejšie prvky prezidenta Snowa by mali byť jeho úsmev, oči aruže.

Donald Sutherland
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Bláznivé kostýmy Effie Trinetovej boli veľkým problémom aj pre samotnú predstaviteľku Elizabeth Banks. Tá vyhlásila, že najťažšou súčasťou jej bláznivých kostýmov boli práve upravené nechty. Návštevu toalety vraj pre ne nebola schopná zvládnuť sama, atak jej musel vždy niekto asistovať pri rozopínaní kostýmu aodvíjaní toaletného papiera.


Mohlo by vás zaujímať:Drogy, lieky a alkohol: Týchto slávnych hercov zabila chémia!


Natáčanie zastihla ijedna tragická udalosť, keď Philip Seymour Hoffman, predstaviteľ Plutarcha Heavensbeeho, zomrel počas svojej osemdňovej prestávky. Vo februári 2014 ho našli vjeho byte na Manhattane, kde sa predávkoval heroínom. Obe časti Drozdajky, kde hral jedného zvedúcich osobností vzbury, mali premiéru až po jeho smrti. Nepríjemné situácie však neobchádzali ani hlavnú hrdinku, Jennifer Lawrence. Pár dní pred začatím natáčania totiž počas tréningu vplnej rýchlosti narazila do steny aspodozrením na roztrhanú slezinu ju museli previezť na vyšetrenie. Počas natáčania druhej snímky, Hry oživot: Skúška ohňom (2013), Jennifer ohluchla na jedno ucho. Pri potápaní vo vode totiž dostala dvojitú infekciu stredného ucha.

Philip Seymour Hoffman a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Prvé natáčanie si vyžiadalo 1800 kostýmov len pre komparzistov Kapitolu. Pri nakrúcaní bolo vpohotovosti 35 vizážistov na plný úväzok, ktorí využili 450 parochní.

Viac o téme: Jennifer LawrenceHry o životHunger Games
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu