Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Charlie Sheen nie je prvým hercom s HIV: S chorobou bojovala aj hviezda Psycha či herci z Dallasu!

Norman Bates (Anthony Perkins) vo filme Psycho
Norman Bates (Anthony Perkins) vo filme Psycho (Zdroj: www.hitfix.com)

Americký herec Charlie Sheen nie je prvým, kto dostal HIV. V uplynulých desaťročiach sa s touto nepríjemnou diagnózou museli popasovať desiatky hercov, mnohých z nich určite poznáte.

Spočiatku to pripomínalo detektívku. Veľké zahraničné médiá sa predháňali v tipoch na to, kto je tým tajomným HIV pozitívnym hercom. Nakoniec sa ukázalo, že je ním Charlie Sheen, ktorého aj tuzemskí diváci poznajú zo sitcomu Dva a pol chlapa. Päťdesiatnik Sheen nie je, bohužiaľ, ani prvým a určite ani nie posledným hercom, ktorý je nútený zvádzať súboj s týmto nebezpečným vírusom. Takých boli a sú doslova desiatky. Sheen je však jedným z najznámejších. Kto sú tí ďalší?

Rock Hudson

Americký herec Rock Hudson mal mnoho prvenstiev – bol zvolený Hviezdou roku, mal milióny fanúšičiek, no má aj trochu iné líderstvo - dnes je považovaný za jednu z prvých celebrít, ktoré preukázateľne zomreli v dôsledku komplikácii spôsobených AIDS. O príčinách Hudsonovho ochorenia sa vedú spory – on sám hovoril o tom, že to bolo v dôsledku infikovanej krvi, no iní tvrdia, že za to mohol jeho búrlivý milostný život (Hudson dlhé roky ukrýval svoju homosexualitu). Tento výnimočný herec zlatej generácie z polovice minulého storočia zomrel ako 59-ročný v roku 1985 a jeho smrť čiastočne otvorila Pandorinu skrinku o HIV.

Merritt Butrick

Fanúšikom Star Treku meno Merritta Butricka pravdepodobne nebude neznáme. V dvoch celovečerných filmoch s podtitulom Khanov hnev a Hľadanie Spocka stvárnil syna kapitána Kirka. V druhom z menovaných filmov bol zabitý. Butrick zomrel ako veľmi mladý, vo veku 29 rokov, v dôsledku komplikácii spôsobených AIDS.

Čítajte ďalej: Najlepšia sci-fi postava v dejinách filmu: Uhádnete, kto sa ňou stal?

Brad Davis

Život Brada Davisa bol podobný ako život jeho hrdinu v jeho najslávnejšom filme Polnočný expres. V ňom Davis stvárnil pašeráka drog, ktorý sa dostane do tureckého väzenia, kde musí dennodenne znášať ponižovanie a bitie, až sa napokon rozhodne utiecť. Davis niečo podobné znášal od svojich rodičov a možno aj to napomohlo k tomu, že v dospelosti začal užívať drogy a vo veľkom konzumovať alkohol. Zomrel ako 41-ročný, šesť rokov po tom, čo mu diagnostikovali HIV.

Timothy Patrick Murphy

Hneď traja z hercov, ktorí účinkovali v populárnom seriáli Dallas zomreli v dôsledku komplikácii z AIDS. Boli to Tom Fuccello (stvárňoval tu senátora Dava Culvera), ďalej Dack Rambo (Jack Ewing) a Timothy Patrick Murphy (Mickey Trotter). Práve Murphyho osud je možno najsmutnejší, keďže sa nakazil nechráneným sexuálnym stykom s už spomínaným Bradom Davisom. Murphy zomrel vo veku iba 29 rokov.

Vedeli ste? Populárny seriál Dallas definitívne končí

Denholm Elliot

DenholmElliotv prvom z filmov o Indiana Jonesovi, v Dobyvateľoch stratenej archy,stvárnil postavu Doktora Marcusa Brodyho. Elliott bol kritikmi chváleným hercom, trikrát získal ocenenie BAFTA a raz aj nomináciu na Oscara a to za svoju úlohu vo filme Izba s vyhliadkou, kde v roku 1985 zažiarila mladučká Helena Bonham Carterová. Elliott, ktorý bol bisexuálom, zomrel v roku 1992 na tuberkulózu, ktorej príčina tkvela v AIDS.

Mohlo by vás zaujať: Slávny Indiana Jones sa vráti: Oscarový režisér čaká iba na scenár

Richard Frank

Najvýznamnejšou filmovou úlohou Richarda Franka sa stala postava Otca Voglera vo Formanovom filme Amadeus. Príležitosť stvárniť ďalšiu veľkú postavu už bohužiaľ nedostal. Zomrel ako 42-ročný v roku 1995 v dôsledku komplikácii z ochorenia AIDS. Sympatické na Frankovi bolo to, že sa snažil pracovať až do poslednej chvíle.

Anthony Perkins

V roku 1986, v čase, keď nakrúcal Psycho III, sa Anthony Perkins dozvedel, že trpí AIDS. Perkins bol vždy trochu plachým, pokiaľ išlo o spoločnosť žien a svoj prvý heterosexuálny styk mal údajne až ako 39-ročný. Často vyhľadával spoločnosť mužov a jeho posteľou sa prehnalo viac filmových kolegov. Zomrel ako 60-ročný. Pár mesiacov pred smrťou si zahral v thrilleri Vražda v temnom lese po boku Rosanny Arquetteovej.

Prečítajte si tiež: Alfred Hitchcock: Výnimočný režisér alebo psychopat za kamerou?

Kevin Peter Hall

Kým Arnolda Schwarzeneggera si z Predátora pamätá azda každý, tak Kevina Petera Halla len málokto. Prečo? Pretože práve on stvárnil postavu onoho predátora, ktorý v džungli lovil členov záchrannej misie. Hall si, okrem toho, zahral aj titulnú postavu Harryho v seriáli Harry a Hendersonovci. Zomrel vo veku 35 rokov, nakazil sa pri transfúzii krvi.

Ako vidieť, Charlie Sheen nie je prvým hercom, ktorému či už životný štýl alebo nešťastné okolnosti privodili vážne ochorenie. Len za uplynulých niekoľko málo desiatok rokov zapríčinila choroba a jej pridružené následky bezmála päťdesiat úmrtí a o ďalších ani nevieme. Sheen hovorí, že má chorobu pod kontrolou, ale história ukazuje, že to tak nemusí zostať stále.

Zo známejších hercov, ktorí sa verejne priznali s tým, že sú HIV pozitívny, žije dodnes len zopár. Azda najznámejším je, okrem Sheena, Mark Patton, hviezda Nočnej mory z Elm Street 2. Ten s chorobou žije a statočne bojuje už jedenásť rokov. Herectvo zavesil na klinec a venuje sa obchodovaniu s umením. Ako to dopadne s Charliem?

Viac o téme: Charlie SheenDallasStar TrekIndiana JonesAlfred HitchcockPsychoAnthony PerkinsHIVPredátorRock Hudson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu