Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zaujali viac: Týchto filmových záporákov máme radšej než hlavných hrdinov

Joker
Joker (Zdroj: batman.wikia.com)

Stoja na strane zla, spôsobujú bolesť a šíria strach, no bez nich by kinematografia bola plná nezaujímavých a ľahko predvídateľných snímok. Hoci v drvivej väčšine z nich aj tak svoj boj s dobrom prehrajú, niektoré negatívne postavy záporákov dokážu zaujať viac a získať si tak viac fanúšikov, než samotné hlavné postavy hrdinov.

Hans Landa - Nehanební bastardi (2009)

Hoci v skvelej vojenskej dráme z roku 2009 zahviezdili mnohé známe tváre na čele s Bradom Pittom, bol to práve predstaviteľ neľútostného nemeckého dôstojníka Hansa Landu, ktorý na mnohých zapôsobil najviac. Rakúsko-nemecký herec Christoph Waltz, ktorý Landovi vdýchol život, spolupracoval s režíserom filmu Quentinom Tarantinom aj na iných projektoch, a tak režisér veľmi dobre poznal jeho kvality. Vďaka dobrým skúsenostiam sa ho preto rozhodol dosadiť i do roly neľútostného plukovníka jednotiek SS, ktorý vyvraždí rodinu mladučkej Shosanne. Charizmatický, vtipný a zároveň zlovestný, násilnícky a manipulatívny - taký je Hans Landa. Mnohí kritici sa zhodli v názore, že hoci Brad Pitt ako americký poručík Aldo Raine podal štandardne kvalitný herecký výkon, bola to práve postava Christopha Waltza, ktorá bola Tarantinom vytvorená kreatívnejšie, detailnejšie a zaujímavejšie.


Mohlo by vás zaujímať:Zavraždili Hitlera aj Marca Aurelia: Takto tvorcovia zmenili vo filmoch dejiny


Hans Gruber– Smrtonosná pasca (1988)

Prvá Smrtonosná pasca voviedla Brucea Willisa do sveta filmu a predstavila ho verejnosti ako neporaziteľného a charizmatického akčného hrdinu, ktorý je ochotný bojovať aj sám proti značnej prevahe. Od tej doby je herec synonymom akčných hrdinov a film je doposiaľ považovaný za jeden z najväčších akčných filmov všetkých čias. Protivníkom sa mu stal nemecký kybernetický terorista Hans Gruber, ktorého si zahral Alan Rickman. Ide o veľmi sofistikovaného, úhľadného, elegantného a vyrovnaného záporáka, ktorý predstavuje pre newyorského policajta Johna McClaina oveľa väčšiu hrozbu, než by bol ktorýkoľvek impulzívny po zuby ozdbrojený šialenec. A tak podľa kritikov aj nový hrdina McClaine v porovnaní s dômyselne vykresleným charakterom Grubera bledne.


Mohlo by vás zaujímať:Nestarnúce filmy oslavujú 20. výročie: Toto ste o nich určite nevedeli!


Joker – Temný rytier (2008)

Zdá sa, že postava Jokera v obľúbenej sérii o komiksovom hrdinovi Batmanovi je určená len pre vynikajúcich hercov. Jack Nicholson si ju zahral v roku 1989 a Heath Ledger o 19 rokov neskôr. Pre mnohých fanúšikov, ktorí mali možnosť pozrieť si všetky batmanovské snímky, je však druhý menovaný o čosi legendárnejší. Akiste s tým súvisí i skutočnosť, že premiéry sa Ledger nedožil, keď bol začiatkom roka 2008 nájdený vo svojom byte mŕtvy. Čo sa mu však nedá uprieť je fakt, že svojej roly sa zhostil maximálne profesionálne a to až natoľko, že niektorí v tom čase uverili, že herec má psychické problémy a postavu psychopata nemusel veľmi hrať. Málokoho zaujímalo, či dobro v tomto prípade zvíťazí nad zlom a či sa Batmanovi podarí ochrániť Gotham. Bol to práve šialený Joker, kto pútal väčšiu pozornosť než nevýrazný Batman, a z veľkej časti zabezpečil snímke Christophera Nolana nevídaný úspech.

Hannibal Lecter- Mlčanie jahniat (1991)

Pri zmienke kultového hororu sa nám okamžite vybaví meno Anthonyho Hopkinsa, ktorý bývalého výborného psychiatra stvárnil tak geniálne, že mnohí ho označujú za jedného z najväčších a najkoplexnejších záporákov v histórii filmu. Naproti nemu stojí mladučká nadaná študentka akadémie FBI Clarice Starlingová, ktorú stvárnila Jodie Foster. Rovnako ako ju, i divákov rovnako desila a zároveň fascinovala postava brutálneho kanibala Hannibala Lectera. Možno to je dômyselne zvolená taktika režiséra Jonathana Demma, ktorý zámerne obmedzil zdanlivý kontakt diváka s Lecterom, čo ešte viac podnecuje túžbu spoznať ho, alebo jeho charakter krutého, prefíkaného, no zároveň pokojného a nenápadného vraha.


Mohlo by vás zaujímať:Zo skvelej knihy ešte lepší film: Desať nezabudnuteľných knižných adaptácii


Darth Vader – Star Wars (1977-2005)

Zrejme najvýraznejšou postavou Hviezdnych vojen vôbec je práve predstaviteľ temnej strany, Darth Vader. Americký filmový inštitút túto kultovú filmovú postavu umiestnil na tretie miesto rebríčka najväčších filmových záporákov v histórii, hneď za Hannibala Lectera z Mlačania jahniat a Normana Batesa z filmu Psycho. Darth Vader bol a je jedným z najpresvedčivejších a najdesivejších filmových postáv, kým chlapčenská nevinnosť Luka Skywalkera nie je podľa filmových znalcov ani z polovice tak zaujímavá. Postava diktátorského vládcu galaxie pôsobí impozantne, čím desí, no zároveň priťahuje mladších i starších fanúšikov kultovej sci-fi série.

Viac o téme: Christoph WaltzSmrtonosná pascaAnthony HopkinsHeath LedgerStar WarsTemný rytierNehanební bastardiAlan RickmanMlčanie jahniatDarth Vader
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu