Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Archívu zvukov z Hviezdnych vojen hrozí záhuba: Nebudete veriť, akým spôsobom ho zachraňujú

Hviezdne vojny
Hviezdne vojny (Zdroj: starwars.com)

V audioarchíve Star Wars - Hviezdnych vojen existujú tisíce nahrávok obsahujúcich zvuky, ktoré boli nasnímané a použité ako efekty či hlasy tejto megaúspešnej filmovej ságy. Zbierka obsahuje potrebné klepanie a kvílenie starých protileteckých sirén, rev raketových motorov či industriálny rachot kovových súčiastok na montážnej linke, napísal server The Atlantic.

Sú tu hrdelnézvuky, ktoré vydáva Chewbacca, ktoré boli nahraté za prispenia štyroch medveďov, leva, tuleňa, jazveca a mroža. A nechýba tu ani bzučanie svetelného meča postavené na mechanickejharmónii, akú vyludzuje dvojitý motoričekv starej premietačke.

Je to už takmer 40 rokov od uvedenia prvého z filmov Star Wars do kín a na ich audioarchivesa začína prejavovať vek.


Milovníci filmov rozhodli: Toto sú naj sci-fi snímky histórie


Jeden zo spôsobov, akým sa s priebehom času zhoršuje kvalita magnetických pások, sa označuje ako "syndróm uvoľňovanie spojiva" a vzniká, keď sa začne uvoľňovať lepidlo, ktoré kedysi držalo na mieste magnetické čiastočky. Pásky potom nechávajú ich stopové množstvo na reprodukčnom zariadení, čo vedie ku škrábavým, skresleným zvukom namiesto normálneho prehrávania.

To predstavuje značný problém pre zvukárov Hviezdnych vojen, ktorí sa chcú priebežne ponárať do pôvodnej zvukovej zbierky, prehrávať a digitalizovať už existujúce zvuky a použiť ich do novších filmov.

Medzi týmito zvukármi je aj Ben Burtt, ktorému kolegovia hovoria Krstný otec zvukového vesmíru Hviezdnych vojen - a on sám o sebe hovorí ako o živejdatabázyzvukov.

Burtt a jeho kolegovia pri snahe uchovať magnetické pásky spoliehajú na obyčajné, ale stále platné riešenie: Staré nahrávky pečú v rúre, pričom vzniknuté teplo znovu oživí lepkavosť spojiva magnetických čiastočiek a zároveň zníži ich vlhkosť, takže je možné ich znovu prehrať. A funguje to! Teda niekedy.


Kultové Hviezdne vojny: Najúspešnejšia filmová séria všetkých čias


"Človek sa musí naučiť, ako ich má správne upiecť," povedal Burtt, a ako dôkaz predviedol napoly roztečený kotúč s nahrávkou. "Keď ichtam necháte príliš dlho, dostanete síce zaujímavo vyzerajúceumelecké dielko, ale nie zvuk, ktorým bolo pôvodne."

Archív Hviezdnych vojen ale nie je jediným miestom, kde sa teplo používa ako prostriedok pri uchovávaní rôznych artefaktov. Britské múzeum a ďalšie inštitúcie napríklad používajú proces zahŕňajúci extrémne teplo a odsoľovanie pri ochrane tabuliek s klinovým písmom, ktoré je jednou z najskorších dochovaných foriem písania.

Táto metóda vyžaduje piecť tabuľky pri teplote presahujúcej 700 stupňov Celzia, čo je desaťkrát väčšia teplota, než akása používa pri oživovaní starých magnetických pások.

Viac o téme: Hviezdne vojnyStar Wars
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu