Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

História Hviezdnych vojen v skratke: Zopakujte si pred Epizódou VII základné fakty

(Zdroj: hdwallpapers.in)

Vesmírna sága Star Wars, čiže Hviezdne vojny, ponúkla prvýkrát pred takmer 40 rokmi užasnutým filmovým fanúšikom dovtedy nevídané akčné súboje kozmických lodí, svetelné meče či najrôznejšie vesmírne rasy.

Sci-fi rozprávku o večnom súboji dobra a zla majú diváci spojenú predovšetkým s americkým režisérom, scenáristom a producentom Georgom Lucasom, ktorý sa podieľal na predchádzajúcich šiestich dieloch. Nový diel ságy s názvom Star Wars: Sila sa prebúdza pod režisérskou taktovkou JJ Abramsa bude mať svetovú premiéru 14. decembra, v slovenských kinách sa prvýkrát objaví 17. decembra.

Po celom svete zarobili Hviezdne vojny podľa odhadu doteraz vyše 30 miliárd dolárov. Z toho zhruba 85 percent pripadá na predaj postavičiek, tričiek, komiksov, počítačových hier, hrnčekov a ďalších vecí, na ktorých sa objavili motívy zo Star Wars. V kinách potom doterajších šesť dielov ságy utŕžilo celosvetovo vyše 4,4 miliardy dolárov.

Obrovský úspech zaznamenal u divákov už prvý diel (dnes štvrté pokračovanie ságy s podtitulom Nová nádej), ktorý mal premiéru v roku 1977. Tri roky po prvom dieli prišlo pokračovanie nazvané Impérium vracia úder (dnes piaty diel). Číslovanie vyzerá na prvý pohľad trochu nezmyselne, ako tretív poradí totiž diváci videli šiesty diel a vyvrcholenie ságy, Návrat Jediho (1983). Keď George Lucas s Hviezdnymi vojnami začínal, mal vraj v hlave pripravenú deväťstupňovúságu, kvôli náročnosti trikov ale začal natáčať od prostriedku.

Na prvé tri diely príbehu z preďalekejgalaxie si ale diváci museli počkať cez 15 rokov. Už v roku 1997 sa na plátna vrátila pôvodnátrilógias vylepšenými trikmia scénami navyše. O dva roky neskôr bola hotová Epizóda I - Skrytá hrozba, ktoroucelá sága začína. Kritika a skalnífanúšikovia ju ale neprijali s nadšením, a len o trochu lepšieho prijatiasa v roku 2002 dostalo Epizóde II - Klonovaní útočia. Za najvydarenejšíz nových dielov je potom považovaná Epizóda III - Pomsta Sithov, ktorá mala premiéru v roku 2005.

Po premiére Pomsty Sithov považoval Lucas ságu uzavretú a povedal, že "natočil jeden príbeh, ktorý začal a skončil". Situácia sa zmenila v roku 2012, kedy spoločnosť Walt Disney & Co kúpila produkčnú firmu Lucasfilm, čím získala práva na natočenie ďalších dielov Hviezdnych vojen. Lucas tým umožnil, aby sa ku Star Wars dostala nová generácia filmárov. Záujem točiť pokračovanie ságy už nemal. "Jediné, čo by som z toho mal, je, že by som natočil film a potom by ma všetci len skritizovali," povedal Lucas v nedávnom rozhovore.

Réžie sa ujal JJ Abrams, ktorý patrí k najvplyvnejším producentom a režisérom v Hollywoode. Stojí za televíznym seriálom Stratení a pre konkurenčné štúdio Paramount nakrútil dva filmy inšpirované televíznym seriálom Star Trek.

Snímka Star Wars: Sila sa prebúdza je prezentovanáako návrat ku koreňom pôvodnej ságy a odohráva sa zhruba 30 rokov po udalostiach filmu Epizóda VI: Návrat Jediho. Veľkéhereckémená v novom diele zostali- na plátna kín sa vrátili hviezdy zo série Harrison Ford, Carrie Fisherová a Mark Hamill. Novými tvárami sú herci Andy Serkis, známy stvárnením postavy hobita Gluma v trilógii Pán prsteňov a Hobit, Oscar Isaaca dokonca aj slávny švédsky herec Max von Sydow.

Filmový portál Deadline.com odhadol, že hneď decembrové premiéry snímky Star Wars: Sila sa prebúdza prinesú tvorcom rekordné tržby okolo 615 miliónov dolárov. Natočenie snímky pritom vyšlo na zhruba 200 miliónov dolárov.

Po Star Wars: Sila sa prebúdza sa už počíta s ôsmou epizódou, ktorá je plánovaná na rok 2017 a ktorej tvorcom má byť Rian Johnson. Hovorí sa už aj o tom, že deviaty dielságy Hviezdne vojny natočí Colin Trevorrow, zatiaľ sa ale nevie kedy.

Prehľad dielov filmovej série Hviezdne vojny, ktoré celosvetovo zarobili cez 4,4 miliardy dolárov:

  • 1. Star Wars: Epizóda IV - Nová nádej 1977 786,5
  • 2. Star Wars: Epizóda V - Impérium vracia úder 1980 534,1
  • 3. Star Wars: Epizóda VI - Návrat Jediho 1983 572,6
  • 4. Star Wars: Epizóda I - Skrytá hrozba 1999 1027
  • 5. Star Wars: Epizóda II - Klonovaní útočia 2002 648,2
  • 6. Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov 2005 849
  • 7. Star Wars: Sila sa prebúdza 2015
Viac o téme: DisneyHviezdne vojnyStar Wars
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu