Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mali sa stať kultovými, no skončili inak: Týchto desať vianočných filmov úplne prepadlo

Svalnatý Santa Zobraziť galériu (3)
Svalnatý Santa

Lásku nebeskú, Sám doma, Grincha či Polárny expres takmer určite poznáte, ale čo takto filmy ako Miliónové Vianoce, Na Vianoce budem doma alebo Kúzlo Vianoc? Pravdepodobne nie. A ak ste ich aj videli, tak vám v pamäti neutkveli.

Je to scenár, ktorý sa opakuje každý rok. S Vianocami prichádzajú do kín filmy, ktoré majú prívlastok „vianočné“. Tvorcovia mnohých z nichdúfajú, že sa stanu kultovými -druhou Láskou nebeskou alebo druhým Sám doma. Len máloktorému filmu sa však podarí natoľko zaujať a preraziť, že sa zaradí medzi vianočnú klasiku. Oveľa pravdepodobnejšie je to, že sa dostane k tuctu iných, priemerných snímkov, ktoré televíziám nestoja ani len za výraznejšiupropagáciu.

A potom je tu ešte jedna skupina filmov - tých,ktoré radšej ani nemali vzniknúť. Nieže by boli všetky zlé, ale boli natoľko nezaujímavé, že divákov do kín nepritiahli a štúdiá na nich veľmi výrazne prerobili. Stali sa vianočnými prepadákmi, ktoré len potvrdili, že všetko vianočné nemusí byť aj výnimočné. A to mnohé tieto snímky mali výnimočné, „áčkové“ herecké obsadenie. No zoslabéhonámetu a chabého scenárasa dobrý film nezrodí. Ktoré vianočné filmy sú prepadákmi?

Prežiť Vianoce (2004)

Ani Ben Affleck či šarmantná Christina Applegatovánezachránili túto tuctovú vianočnú komédiu s naivným a hlúpučkým scenárom. A to ústredná myšlienka nebola najhoršia – bohatý muž si zaplatí za to, aby mohol stráviť sviatky s cudzími ľuďmi. Film sa nepáčil ani kritikom a ani divákom, čoho dôkazom boli aj tržby. Pri rozpočte 45 miliónov dolárov si zarobil len pätnásť miliónov.

Luskáčik v 3D (2010)

Filmové adaptácie Čajkovského baletu Luskáčik divákov neoslovujú už dlhodobo a ani pokus renomovaného ruského režiséraAndreja Končalovského v 3D na tom nič nezmenil. Dokonca by sa dalo povedať, že práve tento experiment je zo všetkých najmenej vydarený. Zarobilsícešestnásť miliónov dolárov, no pri rozpočte šesťkrát tak veľkom to bolo na vhodenie uteráku do ringu.

Miliónové Vianoce (2007)

Zápletka je jednoduchá – deti nájdu v obchodnom dome balík plný peňazí a „nebezpeční“ zločinci ich naháňajú. Tento film nezachránil ani Patrick Swayze a ani Carmen Electra a ani „jackassák“ Preston Lacy.Azda ani James Orr, ktorý sa po dlhých rokoch pokúsil o comeback, si tento film na Vianoce nepúšťa.

Čítajte ďalej: Filmy plné vianočného ducha: Tieto vám spravia šťastné a veselé

Svalnatý Santa (1996)

Filmy Hulka Hogana sú, ako to len napísať, skutočne jedinečné. Bol pestúnkou, intergalaktickým superhrdinom a v tomto filme je Santa Clausom. Svalnatým Santom, ktorý všade rozdáva príjemnú vianočnú atmosféru. Asi sa mu ti však nepodarilo dostatočne, pretože tento výtvorsa rozhodne vianočnou klasikou nestal.

Uviaznutie v raji (1994)

Čo potrebuje dobrá vianočná komédia? Humor. Tohopríliš veľa v Uviaznutí v raji nenájdete, zato však objavíte množstvo vianočných klišé a predvídateľnú pointu. Film neskúseného Georga Galla nezachránila ani trojica Nicolas Cage, Jon Lovitz a Dana Carvey v postavách napravených vianočných hriešnikov, ktorí dostanú druhú šancu na poctivý život.

Vianoce v Harleme (2013)

Okopírovať úspešnú divadelnú hru a obsadiť do filmu držiteľov OscaraForesta Whitakera a Jennifer Hudsonovú vám ešte nemusí zaistiť kasový úspech. Presvedčili sa o tom tvorcovia muzikálu Vianoce v Harleme. Prerobili milióny dolárov pri pokuse vytvoriť vianočný film, no43%-né hodnotenie na filmovom portále imdb.com ukazuje, že ich pokus nebol príliš úspešný.

Prečítajte si tiež: Vianočné české klasiky pohladia srdce aj pobavia: Videli ste všetky?

Kúzlo Vianoc (2008)

Hoci sa v tomto filme nachádzali vianočné kúzla i hlboké vianočné pravdy, tak trochu inou pravdou bolo to, že tento film skončil na prepadlisku filmových dejín a minimálne filmové štúdio by bolo rado, keby ani nevznikol. Zarobil totiž priveľmi málo a stál priveľmi veľa. Keď však do filmu chcete Johna Leguizama, Alfreda Molinu či Jaya Hernandeza, musíte si toho pripraviť viac.

Zázrak na 34. ulici (1994)

Tento film nie je takýmveľkým prepadákom ako Luskáčik v 3D, ale čakalo sa od neho oveľa, ale oveľa viac. Predsa len, je to remake o polstoročie staršieho filmu, ktorý dodnes patrí do zlatého fondu americkej kinematografie. To, čo na divákov zapôsobilo v povojnovom období, pár rokov pred novým miléniom už nezapôsobilo. Mnohí dokonca využili možnosť produkčnej spoločnosti a požiadali o vrátanie vstupného.

Jack Frost (1998)

Jacka Frosta síce nevidel čio ňom nepočulazda len málokto, no len málo ľuďomsa táto vianočná rozprávka zapáčila. Pri osemdesiatpäť miliónovom rozpočte sa čakalo rozhodne viac, než necelých tridsaťpäť miliónov, ktoré zarobil. Je to tým, že film sa neustále snaží útočiť na divákove city, chcebyť dojímavý, pravdovravný, no v skutočnosti je len plný sentimentu a tradičných klišé. Originalita šla tentoraz stranou.

Mohlo by vás zaujať: Úžasné vianočné reklamy: Poznáte tú najstaršiu, najdrahšiu či najsexi?

Na Vianoce budem doma (1998)

Vianočných road movies nie je veľa a ani z tých zopár sa kultovým nestal žiadny. Ani Arlene Sanfordovej sa v komédii Na Vianoce budem doma nepodarilo vytvoriť hit, ktorý by vypredával kinosály a obchody s filmovými DVD. Ba práve naopak, stal saďalším s plejády filmov, ktoré štúdiám prerobili nemalé peniaze. Sledovať ďalšiu snímkuo počasVianocnapravenom rebelovi divákov nenadchýňalo. A nezachránila to ani Jessica Bielová.

Viac o téme: Ben Affleck Patrick SwayzeVianoceCarmen ElectraHulk HoganJessica BielováChristina ApplegateováPreston Lacy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu