Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Naj filmy 2015: Páčil sa vám viac Marťan, Mad Max či Mission Impossible?

(Zdroj: internet)

Na ktoré snímky budeme ešte aj s odstupom niekoľkých rokov s radosťou spomínať? Čo sa nám najviac páčilo? Vybrali sme pre vás desať najlepších filmov tohto roku.

Ľudia zvyknú s blížiacim sa Silvestrom bilancovať. Robia to aj filmári a štúdiá. V roku 2014 kinosály po celom svete vypredávali snímky ako Interstellar, X-Meni, Strážcovia Galaxie, Na hrane zajtrajška či nový Kapitán Amerika. Aj v tomto roku sa však objavili filmy, na ktoré budeme aj s odstupom času radostne spomínať ako na dobrú filmársku robotu.

Rok 2015 bol rokom silných príbehov. Príbehov o tom, že sa nemôžeme vzdávať za žiadnych okolností (Marťan, Everest) i bojovať za to, čomu veríme (Saulov syn, Most špiónov). Aj s odstupom niekoľkých rokov si pravdepodobne vybavíme niektoré ikonické scény z nových Hviezdnych vojen, Mad Maxa či z Mission Impossible. A tak to má byť. Film, ktorý v nás nič nezanechá, nie je dobrým filmom.

Vybrali sme pre vás desaťnajlepších snímkov, filmov, ktoré sa oplatí vidieť. Reprezentujú širokú paletu žánrov a rozprávačských postupov a sú určitými vrcholmi v rámci filmárskeho roku 2015.

Mission Impossible: Národ grázlov

Ethan Hunt sa už po piatykrát vrátil na filmové plátna a opäť raz všetkých presvedčil, že vek je iba číslo. Mission Impossible si udržiava veľmi vysokú kvalitu a je len otázkou času (hovorí sa o druhej polovici roka 2017), kým sa dočkáme šestky. Partička okolo Ethana Hunta (Tom Cruise) dokáže vypredávať kinosály rekordnou rýchlosťou, tak prečo nepokračovať? S päťkou boli spokojné všetky strany – od divákov, cez kritikov až po štúdio.

Marťan

Ridley Scott je späť. Po rozpačito prijatých posledných snímkach Prometheus, Robin Hood či minuloročný EXODUS: Bohovia a králi sa vrátil na domovský „štadión“ - do sveta science-fiction a naservíroval fanúšikom vynikajúci film o nezlomnosti ľudského ducha, Marťan. Dovolil v ňom vyniknúť viacerým výnimočným hercom – od Matta Damona, cez Jeffa Danielsa až po Jessicu Chastain. Sledovať desiatky minút jediného človeka na plátne nebolo snáď ešte nikdy zábavnejšie.

Čítajte viac - Kritici určili to najlepšie: Videli ste tieto snímky?

Sicario

Dennis Villeneuve, ktorý v minulých rokoch zaujal snímkami Nepriateľ a Zmiznutie, predostrel divákom jeden z bezpochyby najlepších "akčákov" v tomto roku. Hviezdne obsadený film (Emily Bluntová, Benicio Del Toro, Josh Brolin) o tajnej operácii s cieľom zlikvidovať šéfa drogového kartelu je plný ikonických scén, napätia, zvratov, prekvapujúcich odhalení a skvelých hereckých výkonov.

Čítajte ďalej: "Sicario je môj najlepší film," hovorí režisér Dennis Villeneuve

Mad Max: Zbesilá cesta

Mad Max bol spoločne s Jurským svetom, novými Avengermi a Rýchlo a zbesilo 7 jedným z najnavštevovanejších tohtoročných filmov. A pre niektorých divákov možno i najlepším. Akcia strieda akciu, jeden strih ďalší, nechýba napätie, svojský humor, krásne ženy, fantastické zábery – čo viac si vlastne môžeme želať? Žeby pokračovanie? Ďalší film? Viac Toma Hardyho?

Everest

Filmov nakrútených podľa skutočných udalostí sme tento rok v kinách veľa nevideli. Z tých, čo vznikli, je jedným z najlepších Everest, ktorý mapuje tragickú expedíciu na majestátnu horu. Nie je to film o horolezcoch pre horolezcov, ale skôr film o odvahe postaviť sa tvárou v tvár veľkému nebezpečenstvu, keď jediné zlé rozhodnutie môže znamenať smrť. A tých bolo tentoraz bohužiaľ viac. V hlavnej úlohe príjemne civilný Jason Clarke (John Connor z nového Terminátora).

Steve Jobs

Po vlažne prijatom Jobsovi z roku 2013 sa tentoraz zložitej látky chopil Danny Boyle a ukázal, ako sa majú nakrúcať životopisné filmy. Michael Fassbender ako titulný hrdina si ide po nomináciu na Oscara a aj vďaka nemu máme konečne možnosť zistiť, kto to bol v skutočnosti Steve Jobs. Že to nebol len vizionár a veľký génius, ale aj človek, ktorého sužovali viacerí vlastní démoni.

Most špiónov

Po dlhých rokoch čakania sa čoskoro 70-ročný Steven Spielberg opäť prihovoril divákom a toto čakanie sa vyplatilo. Most špiónov, na ktorom sa scenáristicky podieľali aj bratia Coenovci, je napínavým retro-thrillerom s politickým podtextom oudalostiach z obdobia studenej vojny, kedy sa americký právnik (výborný Tom Hanks) vydáva na nebezpečnú misiu - zachrániť pilota, ktorého zostrelili Sovieti.

Vedeli ste? Piaty Indiana Jones má od Spielberga zelenú: Nahradí Forda fešný Strážca Galaxie?

Saulov syn

Filmov o holokauste vzniklo v uplynulých rokoch hneď niekoľko, no Saulov syn medzi nimi vyniká. Rozpráva príbeh o príslušníkovi tzv. Sonderkommanda, teda skupiny, ktorá likvidovala telá v spaľovniach. Saul apaticky a bezmyšlienkovite vykonáva pridelenú robotu a to až do chvíle, kedy medzi obeťami nenájde svojho vlastného syna. A toho sa rozhodne dôstojne pochovať. Vystrojiť pohreb vlastnému synovi v koncentračnom tábore však nie je jednoduché.

Spectre

Niektorí režiséri zámerne odmietajú robiť Bonda, keďže je to podľa nich stále o tom istom. Sam Mendes v Spectre ukázal, že i tradičný príbeh sa dá nakrútiť netradične a výsledkom toho je film, ktorý vyvoláva skoro striktne ambivalentné názory – jedni ho milujú a iní už menej. Mendesov Spectre je azda najviac postmoderným Bondom v jeho doterajšej histórii a práve to z neho robí natoľko zaujímavý a hodnotný film.

Prečítajte si tiež - Auto z bondovky Spectre bude na predaj: Na cestách ho však neuvidíte

Star Wars: Sila sa prebúdza

Hoci nové Hviezdne vojny sú pre niektorých kritikov skôr sklamaním, stále je to Star Wars – fenomén, ktorý zasiahol kultúru viac, než azda akýkoľvek iný film v dejinách. J. J. Abrams prepojil starých bardálov (Han Solo, Leia, Luke) s novými (Rey, Finn a tajomný Kylo Ren) a cez to všetko, čo sa hovorí a píše, vytvoril solídny základ pre úplne novú trilógiu, v ktorej proti sebe zvedie súboj Prvý rád a to, čo zostalo zo svetlej strany Sily.

Nenechajte si ujsť - Aukčné šialenstvo: Takmer pol milióna dolárov za model lode zo Star Wars

Vybrať desať najlepších filmov v tomto roku je, pochopiteľne, náročné. Ak ste náhodou už všetky spomínané videli, máme pre vás ešte niekoľko ďalších tipov, na kvalitné snímky, ktoré sa len tesne nezmestili medzi elitnú desiatku. Sú to Straight Outta Compton, V hlave, Popoluška, Fúsi, Taxi Teherán, Ďaleko od hlučného davu, Izba, Stratení v Mníchove. Macbeth a Amy. I tie sa určite oplatí vidieť.

Viac o téme: Tom HardySteven SpielbergMatt DamonMichael FassbenderTom CruiseSteve JobsTom HanksHviezdne vojnyStar WarsSpectreMission ImpossibleMad MaxEmily BluntováDanny BoyleMost špiónovMarťanSicarioEverestJason ClarkeSaulov synSam Mendez
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu