Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prestížny filmový festival ohúrila snímka o poslednej popravenej žene v Československu

Já, Olga Hepanrová Zobraziť galériu (3)
Já, Olga Hepanrová (Zdroj: Youtube)

Ako príbeh utrpenia a následkov sociálneho vylúčenia, ale aj ako tragický spôsob vysporiadania sa s homosexuálnou orientáciou vnímajú nemeckí kritici českú snímku Ja, Olga Hepnarová, ktorá vo štvrtok večer zahájil sekciu Panorama na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale.

Snímka tvorivejdvojiceTomášWeinreb a Petr Kazda, ktorý sa venuje prípadu poslednej ženy popravenejv bývalom Československu, je jedným z troch českých zástupcov na festivale a uchádza sa o cenu za najlepšiu filmovú prvotinu.

"Film rozpráva o vykorenenosti lesbickejženy, ktorá sa stane vrahyňou,"napísal v recenzii denník taz. Podľa neho je snímka prínosom pre festivalovú sekciu zameranú na filmy zaoberajúce sa problematikou sexuálnej identity, keď spája zviditeľnenie "ne-heterosexuality" a napínavejfilmovejformy. Podľa denníka je navyše vo filme vidieť zrejme nejlascivnějšiuscénu, s akou sa tento rok návštevníci Berlinale stretnú.

Prestížny filmový festival ohúrila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube)

"Weinreb a Kazda sa pevne držiaskutočnosti a rekonštruujú tento obtiažny život," napísal taz o filme. Podľa denníka je vo filme vidieť konflikt emócií aj vnútornýradikalizmus. "Nie je to žiadny nudný životopis, ale psychologická a sociálna analýza vykonaná v queer filme," uviedol denník.


​Mohlo by vás zaujímať: Nová skúsenosť: Ostrieľaná Meryl Streep už nebude len herečkou​


Denník Tagesspiegel pripomína, že Weinreb aj Kazda majú skúsenosti s dokumentárnym filmom, čo sa prejavuje aj vich hranejprvotiny. "Film odohrávajúci sa v 70. rokoch v bývalom Československu sa tiež zakladá na skutočnej udalosti a divák sleduje koncentrované, pokojné dielo, v ktorom sa jeho autori snažia porozumieť hlboko osamotenejprotagonistkeaj jej neskoršiemu pochybnému činu," napísal denník.

Prestížny filmový festival ohúrila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube)

Tagesspiegel si všíma, že sa autori starostlivo zaoberali psychickým stavom Hepnaroveja cituje aj jednu z viet protagonistky v snímke: "Viem, že som psychopatka, ale osvietená." "Weinreba a Kazduje potrebné výrazne pochváliť za to, že sa nesnažiavnútiť svoju hlavnú postavu do jednoduchého patologického vzorca. Zosilňuje to silu ich filmu, ktorázískava univerzálnukvalitu ako štúdiautrpeniaa následkov sociálneho vylúčenia," napísal denník.

Česko má okrem snímkyJa, Olga Hepnarová na Berlinale ešte ďalšíchdvoch zástupcov. Sekcia Forum uvedie film Petra Václava Nikdy nie sme sami a sekcie filmov pre mládež Generation 14+ snímkuAni vo sne! režiséra Petra Oukropce.Celkovo sa na Berlinale predstaví 434 filmov, z toho 18 ich je v hlavnej súťaži.

Viac o téme: BerlinaleOlga Hepnarová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu