Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Diskriminácia v Hollywoode? Staršie herečky vraj takto znevýhodňujú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: internet)

Herečky dostávajú s pribúdajúcim vekom vo filmoch menej replík, no v prípade mužov je trend presne opačný. Ukázali to výsledky analýzy vyše 2 000 filmových scenárov, ktorú zverejnila webstránka Polygraph. Repliky mužských postáv pritom dominovali aj vo filmoch, ktorých hlavnými postavami boli ženy, ba dokonca aj v tých, ktoré niesli meno ženskej postavy v názve.

Analýza prišla s výsledkami, podľa ktorých 38% ženských dialógov pripadalo 22 až 31-ročným ženám. V prípade 32 až 41-ročných herečiek je to 32% a počet replík klesá až k dvadsiatim percentám v prípade, že ide o herečky vo veku 42 až 65 rokov. Mužom z rovnakej vekovej kategórie pritom v scenároch patrilo takmer dvakrát viac replík. „Počet dialógov prislúchajúcich ženám nad 40 rokov značne klesá,“ zhrnuli autori štúdie s tým, že „v prípade mužov je to presne naopak - starším hercom ponúkajú viac úloh.“ Pripustili pritom, že ich výsledky nie sú dokonalé, no veľmi presne podľa nich ilustrujú trendy vo filmovom priemysle.

Helen Mirren
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wordandfilm.com)

Na nedostatok dobrých ženských úloh pritom už dlhodobo upozorňuje napríklad držiteľka Oscara Helen Mirren. Nerovnosť pohlaví vo filmovom priemysle je podľa nej urážlivá. „Pozriete sa na scénu, kde sú okolo stola samí chlapi apomyslíte si, že prinajmenšom polovicu z nich mohli tvoriť ženy,“ vyjadrila sa 70-ročná rodáčka z londýnskeho Hammersmithu v apríli pre BBC.

Viac o téme: FilmyHerečkyReplikyScenáreAnalýza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu