Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Klamstvá, vraždy, škandály: Ktoré pravdivé príbehy by ste mali určite vidieť?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: internet)

Svetom otriaslo niekoľko káuz, na ktoré mnohí nikdy nezabudnú. Boli to kauzy meniace nielen dejiny, ale aj ľudské životy. Poukázať na zlo v srdci spoločnosti, politiky, ale aj na zlo v obyčajných ľuďoch si žiada dávku odvahy. Vďaka týmto filmom si neustále pripomíname guráž i skazenosť súčasnosti. Kvalitné herecké obsadenie filmový zážitok ešte viac umocní.

Spotlight (2015)

V súčasnosti sa svojej slovenskej premiéry dočkala aj snímka Spotlight, ktorá odhaľuje jednu z najväčších aktuálnych tabu tém na svete. Tím investigatívnychnovinárov z Bostonu sa pod vedením nového šéfa z Miami odhaľuje obrovský škandál. Rozhodne sa ísť proti samotnejcirkvi a na základe šokujúcich štatistík postupne odkrýva zneužívanie detí kňazmi v ich meste. Niečo, čo sa začalo relatívne nevinne, obnovením starej kauzy, skončilo pri stovkách pedofilných kňazov po celom svete. Filmový tím novinárovodhalískazenú stránku inštitúcie, ktorá mápo stáročia obrovský vplyv.

The Big Short (2015)

Ďalšia relatívne čerstvá filmová novinka o hospodárskej kríze, ktorá zasiahla celý svet. Príbeh o najväčšej ekonomickej kríze 21. storočiaje postavený na štyroch príbehoch. Ich aktéri objavia na trhu obrovskú bublinu, ktorú nikto iný nevidí a zarobia na nej milióny. Nikto nečakal, že najstabilnejšia časť ekonomiky ako je trh s nehnuteľnosťami môže niekedy padnúť. Táto fatálna diera v ekonomickom systéme po sebe zanechala hladové doliny, vyľudnené a skrachované mestá, kriminalitu a krízu, ktorá sčasti trvá dodnes. Pohltí vás nielen samotná snímka, ale aj mrazivý koniecs nekompromisným sumárom.

V lepšej spoločnosti (2010)

Tento príbeh bol inšpirovaný najznámejším prípadom nevyriešeného zmiznutia v newyorskej histórii. Príbeh o moci, peniazoch a láske, ktorý sa odohrával na pozadí jednej z najmocnejších dynastií obchodujúcich s nehnuteľnosťami v 80. rokoch. Kathie McCormacková bola manželkou dediča impéria s nehnuteľnosťami Roberta Dursta a v roku 1982 zmizla. Jej telo sa nikdy nenašlo. Jej manžel bol ako jediný podozrivý zvraždy, no pred súd sa nikdy nedostal. Príbeh o tom, ako môžu peniaze a moc zničiť čistý cit a doslova ho pochovať.


Mohlo by vás zaujímať: Desivé príbehy z natáčania: Clooney sa chcel zabiť, štáb Titanicu takmer otrávili!


Muž, ktorý vedel priveľa (1999)

Niektoré príbehy si žiadajú dávku investigatívnej práce aj zo strany režiséra a členov štábu, aby sa oddelili fakty od fikcie. Táto snímka je toho príklad, Michael Mann ju natočil na základe článku uverejnenom vo filme Vanity Fair. Veľká ryba v tabakovovm priemysleJeffrey Wigand sa rozhodne svoju spoločnosť úplne zdiskreditovať potom, čo zistí, že zvyšujú dávku nikotínu v každej cigarete. Wigandova rodina sa v dôsledku týchto udalostí stala terčom vyhrážok a celá rodina postupne stratila všetko. V snímke získa reportérLowell Bergman informácie o nekalostiach v spoločnosti a práve Wigand sa stane dôveryhodným svedkom.

Výkrik do tmy (1988)

Rodinný výlet sa zmenil na tragédiu. Príbeh založený na skutočnom osude Lindy Chamberlainovej nenechá nikoho chladným. Už vôbec nie žiadnu matku. Linda sa s rodinou vybrala na výlet do austrálskeho vnútrozemia a stala sa tá najhoršia vec. Jej malú9-týždňovúAzariu zo stanu uniesli divokí dingovia. Prípad sa stal medializovaným v celej Austrálii, mal však jeden háčik. Nikto Linde neveril, mysleli si, že to bola práve ona, ktorá svoje dieťatko zabila. Pár mesiacov po jej zmiznutí v roku 1982 Lindu usvedčili z vraždy na doživotie a jej manžela obvinili ako spolupáchateľa. Na základe náhodného objavu kúska zakrvaveného oblečenia v brlohu dingov Linda presvedčila ľudí, že je možné, aby sa aj takáto absurdita stala a bola prepustená na základemilosti a neskôr bola zbavená všetkých obvinení. Prípad nie je dodnes oficiálne vyriešený.

Erin Brockovich (2000)

Bola len obyčajná rozvedená matka troch detí bez peňazí a bez práce. Nebola žiadna právnička, no aj tak dokázala veľa a jej príbeh oslovil mnohých. Oproti ostatným mala obrovskú výhodu. Postavila sa proti systému a bojovala za zdravé prostredie a právo na slušný život. Dostala sa k práci sekretárky v advokátskej spoločnosti a prišla na problém, ktorý nik iný nechcel riešiť. V malom mestečku v Kalifornii došlo k znečisteniu pitnej vody elektrárenskou spoločnosťou. Voda otrávená jedovatým chrómom mala fatálne následky – zhubné choroby, genetické choroby, potraty. Erin si získala priazeň poškodených ľudí a vďaka tomu sa táto obyčajná žena sa stala známou po celom svete.


Mohlo by vás zaujímať: Tragické úmrtia v Hollywoode: Pre týchto hercov si zubatá prišla priskoro


Philadelphia (1993)

Andrew Beckett bol mladý a brilantnýprávnik, homosexuál, ktorému diagnostikovali HIV. V myšlienke, že choroba jeho prácu ani vzťah s klientmi neovplyvní, svoju chorobu tajil. Jedného dňa ho však prepustili údajne pre práceneschopnosť. Lenže pravým dôvodom jeho prepustenia bol strach, odpor a diskriminácia.Joe Miller, černošský právnik, sa zdráhal prijať jeho prípad, rovnako ako všetci v tej dobe, ani on nemal rád homosexuálov, nakoniec však súhlasil. Spoločne sa v meste a v krajine, v Spojených štátoch, kde bol priajtá demokratický ústava, rozhodli prípad postaviť pre súd. Inšpiráciou tohto prípadu bol režisérov blízky priateľ.

Hotel Rwanda (2004)

V roku 1993 vypukla vojna medzi kmeňmi Hutov a Tutsiov a OSN spolu s ostanými krajinami fatálne zlyhali. Počas jednej z najhorších a krutých genocíd, ktorej sa svet stal svedkom, zomrelo 800-tisíc ľudí. Paul Rusesabagin bol postavou, skutočným hrdinom, ktorý uprostred rwandskej genocídy spravil niečo jemu prirodzené, pomohol. Ako generálny manažér hotela pomohol ľuďom utiecť pred genocídou a poskytol im prístrešie a jedlo. Vo filme boli diváci svedkami obrovskej masakry a propagandy, ktorá vtláčala do hláv nevinných ľudí. Konflikt si za tri mesiace jeho trvania vyžiadal životy takmer milión ľudí.

Viac o téme: SpotlightKauza CIA
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu