Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zmeškal vojnu a napchával sa párkami: Spoznajte Disneyho tajomstvá!

Walt Disney Zobraziť galériu (5)
Walt Disney

Azda neexistuje vplyvnejšia osoba vo filmovom priemysle, ako bol Walt Disney. Jeho animované postavičky či filmy nesúce jeho meno poznajú všetci, no viete, aký bol v skutočnosti? Aké tajomstvá sa skrývajú za postavou veľkého Walta Disneyho?

Odišiel zo školy, aby mohol narukovať

Walt Disney strávil svoje detstvo vMissouri na farme, no tento život nechal zasebou. Počas prvej svetovej vojny oslávil Walt svoje šestnáste narodeniny. Vtedy skončil so školou, aby sa mohol pridať karmáde. Kvôli svojmu veku bol odmietnutý, no nakoniec mu našli miesto vodiča sanitky vČervenom kríži. Organizácia poslala mladučkého Disneyho do Francúzska, no včase, keď tam dorazil, bola už podpísaná dohoda oprímerí. Neskôr jeho kroky smerovali do Chicaga na štúdium umenia apotom priamo do Hollywoodu. Tam založil už svoje druhé štúdio azačal sa namiesto animácie venovať vymýšľaniu nových projektov, postavičiek ipríbehov. Keďže bol veľmi naklonený novým technológiám, ako prvý uviedol plnofarebnú rozprávku snázvom Flowers and Trees. Jeho štúdio včase druhej svetovej vojny vyrábalo vzdelávacie filmy pre americkú vládu apo vojne sa pustili do dokumentárnych filmov oprírode.

Filmová prehliadka v Británii bude unikátna: Našli animák stratený takmer 90 rokov!

Walt Disney, Snehulienka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Disney pictures)

Mickey Mouse sa mal volať inak

Postavičky Mickeyho Mousea sa stala symbolom spoločnosti Walt Disney, ale ak by nezakročila tvorcova manželka, mohol ním byť Mortimer. Také meno totiž Disney dal obľúbenému myšiakovi. Vniekoľkých prvých snímkach sa aj volal Mortimer Mouse, našťastie Lillian Disney zatlačila na manžela apresvedčila ho, že smenom Mickey sa bude lepšie predávať. Mortimer sa neskôr stal Mickeyho rivalom asúperili aj osrdce Minnie.

Ani rozprávky pre deti sa nevyhli problémom: Takto vznikali obľúbené animáky

Walt Disney, Mickey Mouse
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: telegraph.co.uk)

Nominácie aOscary sa len tak sypali

Walt Disney si za celú svoju tvorbu vyslúžil viac nominácií aj samotných Oscarov ako ktorýkoľvek iný človek na svete. Vrokoch 1932 až 1969 získal 22 Oscarov anominovaný bol až 59krát. Zaujímavosťou je, že keď vroku 1938 preberal Oscara za Snehulienku asedem trpaslíkov, dostal od malej Shirley Temple ešte niečo navyše. Ako pozornosť mu dala ešte sedem malých Oscarov – za každého trpaslíka jedného. Ani to mu však neubralo na tréme, upokojovať ho musela malá herečka.

Walt Disney, Shirley Temple
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reddit.com)

Takého zamestnávateľa by ste nechceli!

Hoci má Disney na konte tie najmilšie postavičky, ako zamestnávateľ veľmi populárny nebol. Až 40% jeho zamestnancov (cca 300 ľudí) vstúpilo vroku 1941 do štrajku kvôli zlepšeniu pracovných podmienok. Vnovom štúdiu totiž ľudí rozdelil na špecializované skupiny s prísnou hierarchiou. Zrušil veľa predchádzajúcích benefitov a prehĺbil rozdiely v mzdách pracovníkov - zatiaľ čo tí najlepší zarábali stotisíce, tí na najnižších priečkach sa museli uspokojiť s 12 dolármi na týždeň. Poslednou kvapkou bolo vyhodenie šéfa odborov. Disney síce nakoniec ustúpil viacerým požiadavkám, no mnoho zo štrajkujúcich bolo neskôr prepustených.

Z Disney hviezdy vyrástla sexi žena: Fúha, Selena je na nových fotkách neskutočná!

Bez hot-dogov ani na krok

Walt Disney meral akúkoľvek vzdialenosť na základe hot-dogov. Autor bol preslávený pre svoju citlivosť na detaily. Napríklad odpadkové koše vDisneylande boli vzdialené od stánkov shot-dogmi presne 25 krokov. Toľko mu totiž trvalo, kým párok vrožku zjedol.

Mickey Mouse
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Disney)

Disneyho posledné slová nikto nechápe

Tvorcove posledné slová by mali byť: Kurt Russel. Prinajmenšom sú to posledné slová, ktoré napísal pred smrťou na kus papiera. Doteraz však nikto nepochopil význam týchto slov, ani samotný Kurt Russel, ktorého sa to vpodstate dotýka.

Viac o téme: Walt Disney
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu