Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie, strach, prekvapenie: Týchto 12 psycho filmov sa zahrá s vašou mysľou

(Zdroj: internet)

Ak patríte k fanúšikom psychologických filmov, ste na správnej adrese. Tieto filmy by ste si mali určite pozrieť. Ponoria sa hlboko do vašej mysle, vybudujú snové svety či odhalia myseľ vraha, niektoré vás nechajú tápať a ani po konci nebudete vedieť, na čom ste.

Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004)

V hlavnej úlohe Jim Carrey a Kate Winslet. Príbeh o láske, pre ktorú ste ochotný spraviť všetko, aj keď to nevyjde. Bolo by ľahšie, keby sme vedeli milovanú osobu po rozchode jednoducho vymazať? Jim Carrey odhalí zákutia svojej mysle, z ktorej sa pomaly vytrácajú spomienky. V poslednej chvíli sa to rozhodne zastaviť...

Klub bitkárov (1999)

Nespavosť. Tá z vás dokáže spraviť chodiacu mŕtvolu až do takej miery, že sa viac nespoznáte. Dokonca ste schopný vytvoriť si alterego, ktoré sa vás nakoniec bude snažiť úplne pohltiť. Pred Tylerom Drudenom je ťažká úloha. Rozhodnúť sa musí sám, projekt absolútneho chaosu však už zastaviť nedokáže.

Sedem (1995)

Kevin Spacey, Brad Pitt a Morgan Freeman vytvorili v snímke režiséra Davida Finchera ilúziu geniálneho vraha a takmer dokonalého zločinu. Vraždy inšpirované siedmimi smrteľnými hriechmi, naháňajú zimomriavky divákom už dvadsať rokov.


Mohlo by vás zaujímať: Tie najláskavejšie ženy aj desivé psychopatky: Ktoré sú naj filmové mamy?


Mulholland Drive (2001)

Film, ktorý je určený na viac, ako na jedno pozretie. Mladučká a ambiciózna Betty príde do Los Angeles, aby sa presadila ako herečka. V dome svojej tety nájde schovanú vyplašenú ženu, ktorá sa stala obeťou dopravnej nehody. Betty sanechá zatiahnuť do jej nebezpečného sveta. Čo však v prípade, že ten svet nepatrí tej žene, ale samotnejBetty? Absolútny psycho stav stvárnený Naomi Watts určite stojí za to.

Číslo 23 (2007)

Jim Carrey sa opäť raz vymanil z postavy večného komika a v psychologickej dráme predviedol ďalšiu stránku svojho herectva. Jeho obyčajný život začne ovládať číslo. Všetko sa totiž začína aj končí číslom 23. Pri čítaní knihy si začne uvedomovať, že to nie je hocaká kniha, hlavná postava sa mu podobá viac, než by chcel. Je to len náhoda? Nechá sa zatiahnuť do sveta čísel, do temného vnútra svojho vlastného ja.

Memento (2000)

Christopher Nolan má medzi režisérmi mysterióznych a psychologických filmov takisto svoje miesto. Jedným z jeho najlepších snímok je aj Memento v hlavnej úlohe s Guyom Pearcom. Film na motívy poviedky Jonatana Nolana ukazuje muža, ktorý trpí stratou pamäte. Jeho jediným záchytným bodom sú fotografie s popiskami komu veriť a komu nie, dokonca koho zabiť. Otázne však je, či môže Leonard vôbec veriť sám sebe.


Mohlo by vás zaujímať:Skutočné hviezdy menia slová na činy: VIDEO Herci Avengers navštívili fanúšika!


Počiatok (2010)

Aj tu sme svedkami psychologickej drámy Christophera Nolana, v ktorej si hlavnú úlohu zahral Leonardo DiCaprio. Snímka o paralelnom svete – svete snov, ktorý si môžete vybudovať sami. Treba však dávať pozor, aby ste sa v ňom nestratili. Čo je reálne a čo je sen?Hranica medzi týmito pojmami je veľmi tenká a ľahko sa môžete stratiť na jednej z vytvorených úrovní, ktoré sa vás budú snažiť pomaly pohltiť, ak ich nezastavíte včas. Stačí túžba zmeniť jediný okamih vo vašom živote.

Svet podľa Prota (2001)

Kevin Spacey tentokrát v úlohe pacienta, ktorý tvrdí, že na zem prišiel z planéty K-Pax. Lekári sa snažia diagnostikovať, o akú mentálnu poruchu by mohlo ísť. Tento pacient si ich začne pomaly a isto presvedčať, že z planéty naozaj pochádza. Jeho ošetrujúci lekár (Jeff Bridges) však odhalí desivé tajomstvo vzniku jeho vyfabulovaného sveta.

Hranice života (2005)

Stav medzi strachom a túžbou, medzi realitou a ilúziou, medzi životom a smrťou... Priestor, ktorý ponúka nekonečný alternatívny svet. Marc Foster ako režisér Hranice života vťahuje diváka do tajomného sveta hier s identitami, neistotou a neustálym prekračovaním hraníc. Spôsob fungovania a vnímania identity je aj v dnešnom svete, kedy sme pod vplyvom mnohých vecí, dôležitým prvkom. Divák sa ocitá vo svete medzi životom a smrťou, v ktorom nemôžu ostať príliš dlho.


Molo by vás zaujímať:Vtipy a dobrá nálada počas natáčania? Omyl, na pľaci lietali päste aj moč!


Zvyčajní podozriví (1995)

Stalo sa to jednej noci v kalifornskom prístave.Posádka argentískej pašeráckej lode bola zmasakrovaná. Prežili len dvaja – krívajúci Verbal a jeden z posádky, ktorý umiera v nemocnici a blúzniniečo v maďarčine. Skorumpovaná newyorská polícia má skupinku podozrivých, z ktorých jeden spomenie tajomné menoKeyser Söze. Kevin Spacey stvárnil hlavnú úlohu Verbala, za ktorú si odniesol Oscara. Snímka s najpremakanejším koncom novodobého filmu patrí ku klenotom svetovej kinematografie.

Prekliaty ostrov (2010)

Dvoch detektívovTeddyho Danielsaa jeho kolegu Chucka Auleaprivádza na ostrov pátranie po šialenej Rachel Solandovej. Pátranie sa zamotáva každým dňom strávenom na tajomnom ostrove Shutter Island. Detektív Daniels (DiCaprio) postupne odhaľuje zvrátené pozadie vzťahov medzi lekármi. Kam ho dovedie pátranie zarazí nielen lekárov, ale aj samotného detektíva.

Prvotný strach (1996)

Snímka, ktorá odhaľuje zákutiajednej z psychických chorôb – schizofrénie. Richard Gere v úlohe právnika obhajujúceho klienta so zjavnou poruchou, kvôli ktorej si nepamätá, že vraždil. Všetci, ktorí sa súdneho procesu zúčastnili, stáli pred neľahkou voľbou. Počas obhajoby sa však vynára ešte jedna otázka: Dá sa schizofrénia predstierať?

Viac o téme: Brad PittEdward NortonJim CarreyKlub bitkárov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu