Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Intrigy, hádky, vulgarizmy aj sex: Slovákov najviac bavia kontroverzné reality šou

Farma Zobraziť galériu (3)
Farma (Zdroj: Facebook, TV Markíza)

Štvrtý september 2004 sa do histórie slovenskej televíznej tvorby zapíše ako deň, kedy bol aj u nás spustený formát zvaný reality šou. Bola to konkrétne relácia z názvom Dievča za milión (JOJ). V rovnakom roku boli spustené aj ďalšie dve relácie, ktoré sa relatívnej diváckej obľube tešia dodnes. Ide o Zámenu manželiek (Markíza) a SuperStar (STV, dnes RTVS). Dnes, o takmer dvanásť rokov neskôr, je práve reality šou ťahákom komerčných televízií na Slovensku a zárukou vysokých čísel sledovanosti. Ktoré relácie bavia väčšinu divákov v súčasnosti?

Farma

Súťažnú reality šou zfarmárskeho prostredia, ktorej už vporadí siedmu sériu sme na televíznych obrazovkách Markízy mohli sledovať aj nedávno. Princípom je spolužitie skupiny celkom rozdielnych ľudských pováh na jednom statku bez výdobytkov modernej civilizácie. Všetci súťažiaci musia fungovať presne tak, ako žili a najmä pracovali, aj naši predkovia. Televízia Markíza si pritom dáva záležať na výbere skutočne zaujímavých ľudských charakterov, takže orôzne intrigy, hádky, ohováranie, ale i pikantné scény nikdy nie je núdza. Apráve to je to, čo ľudí na Farme láka. Napriek tomu, že diskusie na sociálnych sieťach sú doslova zahltené negatívnymi názormi na podobný druh zábavy, diváci vkonečnom dôsledku dokážu projektu odpustiť ito, že súťaž len zriedka spravodlivo vyhrá najpracovitejší zúčinkujúcich.

Moja mama varí lepšie ako tvoja

Aj keď obľúbená relácia televízie JOJ vo svojej podstate nie je priamo reality šou, aj tu tvorcovia stavili na humorné či drsnejšie situácie, do ktorých sa dostávajú samotní jej aktéri. Príkladom je zdanlivo drsný prejav svojského atak trochu i kontroverzného Jožka Heteša, ktorý vrelácii varil pod dohľadom svojej mamy Marty. Očosi pamätnejšie bolo však účinkovanie rodiny Habovcov, ktorí nielenže vytvorili rekord v celkovej dĺžke účinkovania, ale diváci si zapamätali najmä mimoriadne temperamentné reakcie otca Vila. Televízia ale chcela zmimoriadnej diváckej priazne vyťažiť čo najviac, atak angažovala iďalších členov rodiny Habovcov. Zdá sa však, že typickou črtou reality šou ani zďaleka nie je schopnosť „prestať vtom najlepšom.“

K Habovcom patrí aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TV JOJ)


Mohlo by vás zaujímať:Totálny extrém na Markíze: Toto Slovensko ešte nezažilo!


Farmár hľadá ženu

Čím to bude, že vpodobných reláciách účinkujú najmä tie najkontroverznejšie typy ľudí? Zrejme itvorcovia dávno pochopili, že sú zárukou zaujímavých amožno inepredvídateľných situácii, na ktorých sa dá stavať. Pravdou je, že práve takými sa torelácii televízie JOJ snázvom Farmár hľadá ženy doslova hemží. Viac ako skutočné hľadanie lásky však zaujímajú kamery práve životy jednoduchých protagonistov. Tí šikovnejší si na základe svojho účinkovania potom postavia isvoju, zväčša nie veľmi trvácnu, „hviezdnu kariéru“. Príkladom je Martinka zTurca, ktorú dokonca istý čas po účinkovaní vtelevíznom projekte pozývali na rôzne obecné kultúrne podujatia po celom Slovensku.

Smotánka

Ani v prípadedlhoročného klenotu televízie Markíza nejde oreality šou. Sú to však práve klebety, trapasy azaujímavosti zo života slovenských hviezd, čo má lákať divákov ktelevíznym obrazovkám. Netreba zabudnúť na štýl spracovania, falošný dojem luxusu, bulvárny podtón, ktorý sa tvári ako priateľský aafektovaný prejav moderátorky. Napriek tomu všetkému sa drží vo vysielacej štruktúre našej najväčšej komerčnej televízie už neuveriteľných 20 rokov!

Pestrá história

História ukazuje, že aj reality šou prešli istým vývojom. Vporovnaní s ich súčasnou podobou totiž boli očosi menej kontroverzné. Navyše existovali isté morálne hranice aaj keď ich súčasťou boli ipovahovo výraznejší aktéri, len málokedy sa tak veľmi približovali k vulgárnosti či prostoduchosti. Príkladom je práve prvá spomínaná relácia Dievča za milión, či prvá slovenská SuperStar. Zlom nastal až príchodom relácií Vyvolení (JOJ), Big Brother (Markíza) či Mojsejovci (Markíza). Pokiaľ ide očísla sledovanosti, vminulosti podobné projekty znamenali pre dané televízie doslova zlatú baňu. Dnes síce ani zďaleka nedosahujú podobný úspech, napriek tomu sa objavujú vo vysielacích štruktúrach stále častejšie. Amôžu si za to samotní diváci, ktorí ešte stále považujú reality šou za dostatočnú formu zábavy aoddychu.

Mojsejovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TV Markíza)

Viac o téme: FarmaReality šouFarmár hľadá ženuMoja mama varí lepšie ako tvojaSmotánka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu