Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Anakin, Han Solo či Leia ako ich nepoznáte: Ktoré top hviezdy ich chceli hrať?

Star Wars Zobraziť galériu (6)
Star Wars (Zdroj: SITA, AP, Lucasfilms)

Hviezdne vojny sa neodohrávali len na plátne, ale aj v zákulisí. Bitky o niektorú z prominentných úloh v nesmrteľnej ságe sa zúčastnili aj viacerí známi herci. Kto vie, ako by vyzerali Star Wars napríklad s takým Leonardom DiCapriom.

Od uvedenia prvého Star Wars filmu uplynie budúci rok už štyridsať rokov. Fenoménu, ktorý vďaka Hviezdnym vojnám vznikol, unikol málokto. Niektorí tento cyklus milujú, iní nenávidia. No aj medzi skalnými fanúšikmi by sme našli takých, ktorí by si želali v úlohách svojich obľúbených hrdinov iných hercov. Dnes vám prezradíme, kto všetko si mohol v Star Wars zahrať, no napokon si z rôznych príčin nezahral.

Anakin Skywalker

Keď na začiatku roku 2000 hľadali niektorého herca do Epizódy II – Klonovaní útočia, tak jediná významnejšia požiadavka bola, aby vizuálnepripomínal JakaLloyda (mladého Anakina Skywalkera) a vyzeral ako 19-ročný. Šancu na to uspieť mal každý, od áčkových hercov až po tých neznámych. Do kastingu sa napokon zapojilo okolo 700 hercov. Medzi tými, ktorých mená sa najčastejšie skloňovali boli Joshua Jackson (herec z Dawsonovho sveta), Ryan Phillippe (Nebezpečné známosti), Chris Klein (Prci Prci Prcičky), Christian Bale, Paul Walker, či Leonardo Di Caprio. Kým niektorí neprešli komisiou, DiCaprio sa vzdal možnosti sám so slovami, že sa na to momentálne necíti. A tak napokon obsadili Haydena Christensena, herca, ktorý Star Wars dovtedy ani príliš neobľuboval.

Hayden Christensen
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: feelgrafix.com)

Prečítajte si viac - Kultové Hviezdne vojny: Najúspešnejšia filmová séria všetkých čias

Han Solo

Aj o to hrať Hana Sola sa pred štyridsiatimi rokmi strhla vskutku hviezdna bitka, v ktorej sa objavovali aj viacerí dodnes známi (áčkoví) herci. Tak napríklad Kurt Russell, neskorší hrdina Carpenterovej Veci, Nick Nolte, Christopher Walken, Burt Reynolds, či v tom čase ešte neznámy Sylvester Stallone. V hre bol aj Al Pacino, no ten podobne ako DiCaprio z boja odstúpil, keďže ako neskôr priznal, neporozumel príbehu. Hoci George Lucas mal v pláne obsadiť do úlohy Hana Sola nejakého neznámeho herca, napokon si vybral Harrisona Forda, s ktorým už aj predtým spolupracoval na inom filme. Ale rozhodol sa správne, nemyslíte?

Harrison Ford
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, internet)

Obi-Wan Kenobi

Alec Guiness, ktorému napokon zverili úlohu Obi-Wana „Bena“ Kenobiho, nebol prvým hercom, ktorý mohol stvárniťčlenarady Jedi. Prvou voľbou Georga Lucasa bol legendárny japonský herec Toshiro Mifune, ktorý býva spájaný predovšetkým so „samurajskými“ filmami Akiru Kurosawu. Ten však kLucasovej smole odmietol ako úlohu Kenobiho, tak aj Dartha Vadera s odkazom, že by to degradovalo imidž samuraja. Kenobim sa nestal ani ďalší výborný britský herec Kenneth Branagh a tak napokon úloha prípadla Guinessovi. Ten, podobne ako napríklad Natalie Portmanová účasť vo filme tak trochu ľutoval, keďže ho až príliš zaškatuľkovala a pre všetkých bol už len „ten herec zo Star Wars“.

Hviezdne vojny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: wired.com)

Mohlo by vás zaujať - Aukčné šialenstvo: Takmer pol milióna dolárov za model lode zo Star Wars

Princezna Leia Organa

O tom, kto sa stane Leiou sa rozhodovalo až po tom, čo bol vybraný Han Solo. George Lucas testoval chémiu medzi Harrisonom Fordom a niektorými adeptkami. Do užšieho výberu sa dostala napríkladJodie Fosterová, Sissy Spaceková, Cindy Williamsová alebo Carrie Fisherová, ktorá úlohu napokon aj skutočne získala. A to ešte pred ňou vypadli zo zoznamu také áčkové herečky ako boli Meryl Streepová, Jane Fondová alebo Anjelica Hustonová. Lucas, ktorý mal vo všetkom hlavné slovo sa napokon rozhodol pre Fisherovú kvôli jej mladému veku. Naprázdno však neobišla napokon ani Sissy Spaceková. Na castingu k Star Wars bol totiž prítomný aj Brian De Palma, ktorý hľadal herečkya hercov do svojho hororu Carrie a napokon tu našiel hlavnú hrdinku.

Zľava: Harrison Ford ako
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vo filme sa neobjavili ani...

Raper Tupac Shakur sa napokon nestal rytierom rádu Jedi Mace Winduom a namiesto neho obsadili Samuela L. Jacksona. Benicio Del Toro sa vzdal úlohy zlého Dartha Maula po tom, čo mu osekali množstvo replík v scenári. David Hasselhoff sa nestal Boba Fettom. Gary Oldman nestvárnil Generála Grievousa kvôli nezhodám s Georgom Lucasom ohľadom etiky kastingu. Legendárny Orson Welles nebol tým, kto k divákom prehováral ústami Dartha Vadera, keďže George Lucas sa obával obsadiť hviezdu jeho formátu. A ani Bai Lingová si senátorku Bana Breemuovú nezahrala.

Anakin, Han Solo či
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: internet)

A koho by ste radi vy videli v Star Wars namiesto tých, ktorí boli vybraní? Vyhovoval by vám Leonardo DiCaprio ako Anakin Skywalker, Sylvester Stallone ako Han Solo, Meryl Streepová ako Princezna Leia alebo Tupac v úlohe Mace Windua?

Viac o téme: Harrison FordMark HamillHayden ChristensenGeorge LucasHviezdne vojnyStar WarsNatalie PortmanováCarrie FisherováAlec Guiness
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu