Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sú krásne, čarovné a najmä naše: Tie naj česko-slovenské rozprávky

Sedem zhavranelých bratov Zobraziť galériu (4)
Sedem zhavranelých bratov (Zdroj: Alice Nellis)

Nemusia byť animované a dokonca nemusia byť ani pre deti. To, čo robí naše rozprávky čarovnými, je krásne prostredie hradov, zámkov či lesov - a samozrejme dobro, ktoré vždy zvíťazí nad zlom. Niektoré z nich už možno nazvať kultovými, iné si zasa pozriete so záujmom preto, že sú nové a plné súčasných česko-slovenských hereckých hviezd.

Kráľ drozdia brada

Krásnu česko-slovenskú rozprávku natočili ešte vroku 1984 vnemeckej koprodukcii na motíve príbehu bratov Grimmovcov. Dnes je tradičnou stálicou vianočných televíznych programov. Príbeh opyšnej princeznej, ktorá si nič neváži, až kým sama nespozná hodnotu vecí, je dodnes jedným znajromantickejších príbehov. Príbeh priniesol slávu Adriane Tarábkovej, ktorá stvárnila vzdorovitú princeznú Annu, ale iLukášovi Vaculíkovi, ktorý sa predstavil ako spravodlivý adobrý princ Ján. Okrem toho si vrozprávke zahrali aj ďalšie známe slovenské mená ako Zita Furková, Marián Labuda, Peter Šimun, František Kovár, či Vlado Černý. Všetky scény sa odohrávali vkrásnom prostredí Oravského hradu.

Kráľ Drozdia brada
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: vokrug.tv)

Perinbaba

Aké by to boli Vianoce bez Perinbaby? Tá ozajstná snehová sa vianočným sviatkom posledné roky vyhýba, no tá televízna nikdy nesklame. Onámet kultovej rozprávky sa opäť postarali bratia Grimmovci. Ojej filmové prevedenie skvelý režisér Juraj Jakubisko ahudbu mal na starosti skvelý český skladateľ Petr Hapka. To, čo vroku 1985 zaručilo rozprávke pozornosť, bola najmä hviezda svetového formátu. Postavu dobrosrdečnej Perinbabky si zahrala Giulietta Masina. Alžbetku aJakubka stvárnili slovenská herečka Petra Vančíková aNemec Tobias Hoesl. Vo filme si zahrali aj Pavol Mikulík aSoňa Valentová. Zábery sa natáčali vskanzene Martin, vokolí Vyšného Kubína, či vskanzene Rožnov pod Radhoštěm. Začiatkom roka sa objavila informácia otom, že Juraj Jakubisko zamýšľa natočiť pokračovanie Perinbaby. To by sa malo natáčať vokolí Kežmarku.

Perinbaba
Zobraziť galériu (4)


Mohlo by vás zaujímať:Ani rozprávky pre deti sa nevyhli problémom: Takto vznikali obľúbené animáky


Tri oriešky pre Popolušku

Najkultovejšia znajkultovejších. Popoluška kVianociam jednoducho patrí rovnako ako stromček či štedrá večera. Rozprávka Tri oriešky pre Popolušku sa zrodila už vroku 1973, jej námet má na konte spisovateľka Božena Němcová. Aj vtomto prípade išlo ospoluprácu svýchodonemeckými filmovými tvorcami. Ide vpodstate onotoricky známy príbeh. Možno práve preto si mnohí myslia, že rozprávku dokonale poznajú naspamäť. Len málokto si však možno napríklad všimol, že Popoluška aprinc sa ani raz vo filme nepobozkajú. Niečo také pre rozprávky nie je celkom obvyklé. Mimochodom, Popoluška sa každý rok pravidelne vysiela aj vtakých krajinách ako sú Spojené arabské emiráty, Nórsko či Španielsko.

Tri oriešky pre Popolušku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube)

Čert vie prečo

Jedna znovších (2003) česko-slovensko-nemeckých rozprávok. Unašich západných susedov sa vposledných rokoch natočilo niekoľko príbehov spodobným motívom boja obyčajných smrteľníkov spekelnými silami. Jednou znich je aj rozprávka Čert vie prečo, vktorej si princeznú Aničku zahrala slovenská herečka Táňa Pauhofová aLucifera Csongor Kassai. Námet je veľmi prostý, presne taký, aký rozprávka potrebuje. Nechýba bezmocný kráľ, ktorý upíše svoju dušu peklu, krásna adobrá princezná, odvážny mladík, ktorý kráľovstvo zachráni aani spomínaný najvyšší pekelník Lucifer.


Mohlo by vás zaujímať: Rozprávky trochu inak: Takto sa filmári pohrali s pôvodnými verziami


Peklo sprinceznou

Vrozprávke Peklo sprinceznou zroku 2009, ktorú natočili českými filmármi, sa spájajú moderné prvky stradičnými rozprávkovými. Ako inak, dobro zvíťazí nad zlom, nechýbajú králi, princezná, aniprinc, ibaže tentoraz voveľa veselšom prevedení. Do deja sa totiž dostávajú aj vlastnosti ako vzdorovitosť, žiarlivosť, či nešikovnosť - ato je už kombinácia, ktorá sľubuje naozaj vtipné situácie. Vo filme si okrem iných zahrali aj Jiří Mádl, Zlata Adamovská, Václav Postránecký či Václav Vydra.

Sedem zhavranelých bratov

Vkrásnej prírode tatranských končiarov sa nakrúcala najnovšia rozprávka režisérky Alice Nellis. Tá mala premiéru na Vianoce 2015. Onámet sa postarala Božena Němcová a scenár pripravila samotná režisérka filmu. Príbeh osiedmych zhavranelých bratoch teda nie je ničím novým, no zaujať môžu najmä skvelé herecké výkony hlavných protagonistov, výborné aprepracované dialógy, poetický komentár, oktorý sa postaral Ľubomír Feldek anajmä krásna melodická hudba, ktorej autorom je skvelý slovenský hudobník Vašo Patejdl.

Viac o téme: Tri oriešky pre PopoluškuPerinbabaSedem zhavranelých bratovPeklo s princeznouČert vie prečoKráľ drozdia brada
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu