Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Krásna príroda, majestátne hrady: Tu sa natáčali známe slovenské filmy

Obchod na korze Zobraziť galériu (7)
Obchod na korze (Zdroj: Československý filmový ústav)

Načo nakrúcať v umelých interiéroch, keď slovenské prostredie ponúka tak široké možnosti? Jeho čaro využívajú pochopiteľne aj domáci filmári. Viete, kde sa natáčali známe slovenské snímky?

Obchod na korze

Obchod na korze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Československý filmový ústav)

Jediný slovenský film, ktorý získal zlatú sošku Oscara, vznikol vroku 1965. Snímka rozpráva príbeh Tóna Brtku na pozadí 2. svetovej vojny, ktorého stvárnil Jozef Kroner. Oceňovaný film so silným dejom sa natáčal na východe Slovenska vSabinove. Na jednom ztamojších domov dokonca možno nájsť pamätnú tabuľu na tento náš film.

Láska na vlásku

Láska na vlásku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČSFD)

Slovenská rozprávka, oktorej existenciu sa postarala režisérka iscenáristka Mariana Čengel-Solčanská, využila krásne prostredia na Orave či vnitrianskom kraji. Hlavnú hrdinku príbehu stvárnila speváčka Celeste Buckingham. Bohužiaľ, ani ona veľmi nevyzdvihla úroveň rozprávky. Diváci však výrazne ocenili výber filmových lokalít. Natáčalo sa predovšetkým na Oravskom hrade avZuberci, no vniektorých scénach sa objavil aj Nitriansky hrad ikostolík vDražovciach.

Krásy Slovenska v úspešných filmoch: Aj tieto snímky natáčali u nás!

Čaru Oravského hradu podľahli filmári aj pri nakrúcaní snímok Sokoliar Tomáš, Kráľ drozdia brada, Princezná ažobrák či Adama Šangala. Prvýkrát sa jeho priestory využili na natáčanie už vroku 1922 pri filme Upír Nosferatu.

Bathory

Alžbeta Báthoryová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Onáš najnavštevovanejší azároveň najdrahší film sa postaral fantastický Juraj Jakubisko. Snímka Bathory okrvavej grófke sa nakrúcala vskanzene Pribylina, pri Dunaji, na bratislavskej Kolibe či vo Vysokých Tatrách. Pochopiteľne sa točili scény aj priamo na Čachtickom hrade, ktorý sa sBátoričkou odjakživa spája.

Perinbaba

Perinbaba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: telkac.sk)

Rozprávková klasika od Juraja Jakubiska vpodobe Perinbaby si po roky svojej existencie získala množstvo fanúšikov aspája sa sňou aj množstvo zaujímavostí. Natáčanie tejto rozprávky prebiehalo vokolí Martina, na Orave anemálo záberov vzniklo vZázrivej. Najzaujímavejším miestom však je Dobšinská ľadová jaskyňa. Keďže sa vnej nachádza viac ako 300 schodov, hlavnú predstaviteľku Giuliettu Masinu museli pre jej vek vynášať horskí nosiči. Tá kvôli tomu aj viackrát odmietla obed, aby nemusela stále vychádzať von.

Odborníci sa zhodli: Filmovú lokáciu snov nájdete len kúsok od nás!

Pokoj vduši

Pokoj v duši
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: telkac.sk)

Slovenská snímka Pokoj vduši sa nakrúcala vo filmármi obľúbenej obci, ktorá leží neďaleko Brezna, Čierny Balog. Čarovnú akrásnu prírodu využil už vroku 1980 Jakubisko vkomédií Nevera po slovensky. Vnašich filmoch tak uvidíte krásy národnej prírodnej rezervácie Dobročský prales či Vydrovskú dolinu.

Agáva

Agáva
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Agáva)

Filmári pri tvorbe snímky Agáva siahli po chátrajúcom kaštieli Esterházyovcov vŽeliezovciach. Vybrali si ho aj preto, že sa spomína voriginálnej Ballekovej knižnej podobe. Na tom mieste žil vistom čase aj skladateľ Schubert ahlavná hrdinka má jeho hudbu rada, takže to sedelo aj ztohto uhla pohľadu. Natáčalo sa však aj vŠahách aviacerých obciach Hontu.

Viac o téme: AgávaPerinbabaObchod na korze
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu