Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Títo herci si trúfli na samotného prezidenta: Ktorý z nich bol podľa vás ten najlepší?

(Zdroj: internet)

Úloha prezidenta Spojených štátov je pre mnohých hercov atraktívnou príležitosťou. Či už ide o stvárnenie tých reálnych, alebo fiktívnych, v prezidentských oblekoch sa už ocitlo mnoho hercov. Ktorý z nich bol podľa vás najlepší?

Daniel Day-Lewis (Abraham Lincoln)

V snímke Stevena Spielberga Lincoln (2012) sa Daniel Day-Lewis predstavil ako 16. prezident Spojených štátov amerických Abraham Lincoln. Film zožal veľký úspech a výkon Lewisa chválili o to viac. Historická dráma umelecky zachytáva ťažký boj o posilneniedemokraciea zrušenie otroctva.

Robin Williams (Theodore Roosevelt)

Komik prezidentom? Presne tak, aj Robin Williams sa ocitol v koži prezidenta. Zahral si Theodora Roosvelta, no ako je preňho typické šlo o dva diely komédieNoc v múzeu (2006, 2009). Neocitol sa tak v hlavnej úlohe, ale jeho postava sa prebúdzala len v noci, rovnako ako všetky ostatné exponáty v múzeu. Aj on bol totiž len jednou z figurín. Američania si tak na konto pripísali aj snímku, v ktorej prezident nemusí byť nutne zobrazený vo všetkej vážnosti.

Anthony Hopkins (Richard Nixon)

Životopisná snímka Olivera Stonea Nixon (1995) zobrazuje jedného z najkontroverznejších prezidentov Spojených štátov Richarda Nixona. Výborne ho zahral Anthony Hopkins. Tricky Dickyho (ako Nixona prezývali) zobrazil Stone ako mocou posadnutého alkoholika, aj keď miestami prívetivého a súcitného muža. V poradí 37. prezident sa preslávil najmä aférou Watergate, v dôsledku ktorej musel na post prezidenta pod ťarchou dôkazovproti nemu rezignovať. Film sa sústredí práve na obdobie od jeho kandidatúry na guvernéra Kalifornie až po neslávne známu aféru Watergate.


Mohlo by vás zaujímať:Filmové životy legiend: Kto zahral historické osobnosti najlepšie?


Josh Brolin (George W. Bush)

Oliver Stone si vzal pod svoje krídla aj príbeh ďalšieho prezidenta Georgea W. Busha opäť v životopisnom filmeW. (2008). Ide o veľmi jednoduchú a pozoruhodnú drámu zaznamenávajúcu Bushov život a obdobie v úrade prezidenta. Snímka sa snažívykresliť najmä jeho osobnostné črty a neistotu, ktoré ho ukazujú ako neschopného prezidenta a bábku v rukách mocnejších majstrov ako bol napríklad Cheney. Busha si zahral Josh Brolin, no tejto snímke chýbal akýsi nadhľad.

Greg Kinnear (John F. Kennedy)

Filmová miniséria Kennedyovci (2011) získala napriek svojej kontroverznosti štyri ceny Emmy a niekoľko ďalších ocenení. Prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho stvárnil Greg Kinnear. Americko-kanadský historický miniseriál odhaľuje v ôsmich dieloch osud jednej z najznámejších rodín, ktorá sa dostala na mocenský vrchol USA.

Harrison Ford

Aj Harrison Ford sa objavil v úlohe toho najmocnejšieho. Nebol to však len taký postranný pozorovateľ, práve naopak. Vsnímke Air Force One (1997) sa z neho stalakčný hrdina. Teroristi sa totiž zmocnili vládneho lietadla, v ktorom sa nachádzal aj sám prezident James Marshall. No ten s teroristami nevyjednáva, namiesto toho sa s nimi sám pustí do bitky.

Michael Douglas

Medzi hercami, ktorísi sadli do oválnej pracovne Bieleho domu patril aj Michael Douglas. Tentokrát však išlo o romantickú komédiu Americký prezident (1995). Douglas stvárňuje prezidenta Andrewa Shepherda, vdovca, ktorý sa okrem povinností politika sústredí aj na svoj milostný život. Zamiluje sa do svojskej ochrankyne životného prostredia Sydney (Annette Bening). Trocha iný pohľad na život prezidenta z pera Aarona Sorkina ukazuje úskalia milostného života politikov s demokratickým víťazstvom na konci.


Mohlo by vás zaujímať:Máte radi históriu? Tieto seriály by ste rozhodne nemali minúť!


John Travolta (Bill Clinton)

Travolta sa takisto zhostil úlohy hlavy USA. Síce vo filme Farby moci (1998) vystupuje ako fiktívny prezident menom Jack Stanton, neskôr sa prišlo na to, že tento prezident nie je až tak vymyslený. Film bol natočený podľa kľúčového románu Primary colors: A Novel of Politics, pôvodne vydaného anonymne,o prvej prezidentskej kampani Billa Clintona vroku 1992. Netrvalo však dlho a odhalila sa aj identita autora knihy. Bol ním novinár Joe Klein, ktorý informoval o Clintonovej kampani pre týždenník Newsweek. V snímke si po boku Travoltu zahrala aj Emma Thompson, Kathy Bates či Billy Bob Thorton.

Morgan Freeman

Katastrofická snímka Drtivý dopad (1998) vyšla v tom istom roku ako Armageddon (kde si prezidenta zahral Stanley Anderson). Táto snímka však bola v niečom progresívnejšia ako ostatné. Dlho predtým, než sa do Bieleho domu dostal Barack Obama, Morgan Freeman aspoň fiktívne prelomil bariéru a stal sa prvým afroamerickým prezidentom, pravdaže tým filmovým.Fiktívna hlava Spojených štátov Tom Beck musel upokojiť svojich občanov v chaose pred rútiacou sa kométou.

Viac o téme: Harrison FordDaniel Day-LewisAnthony HopkinsMichael DouglasJohn Travolta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu