Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Špičkové filmy o top hudobníkoch: Ktoré by ste mali určite vidieť?

Walk the line
Walk the line (Zdroj: fanpop.com)

Ste fanúšikom kvalitnej kinematografie a k tomu aj dobrej hudby? Prečo tieto dve záľuby nespojiť do jednej? Stačí si len vybrať, či dáte prednosť oscarovým hraným filmom, alebo naozaj prepracovaným dokumentom. Či sa rozhodnete tak, alebo onak, ľutovať určite nebudete.

Amadeus

Ide síce odielo staršieho dáta, konkrétne zroku 1984, no osloviť dokáže aj súčasných divákov. Ato nemusíte byť ani milovníkom klasickej hudby Hoci má tento film názov Amadeus, jeho dej sa sústredí nielen na hudobného génia Wolfganga Amadea Mozarta, ale aj jeho súčasníka Antonia Salieriho. Ide opríbeh plný širokej škály ľudských citov, od obdivu až po nekontrolovateľnú žiarlivosť. Ojeho kvalite hovorí aj fakt, že vroku 1985 získal hneď osem Oscarov aštyri Zlaté glóbusy.. Režisér Miloš Forman totiž stvoril doslova historický epos, a aj keď ide ofiktívny príbeh, ponúka zaujímavý obraz doby aprostredia, vktorom Salieri aMozart pôsobili. Mimochodom, aj keď ide oamerický film, natáčal sa vPrahe vobdobí hlbokého socializmu. Priebeh nakrúcaniaa bol, samozrejme, pod kontrolou tajnej polície. Našťastie všetko dobre dopadlo avznikol tento veľkolepý film, ktorý by ste si mali pozrieť.

Freddie Mercury: Príbeh

Existuje na svete vôbec niekto, kto by tohto hudobného velikána nepoznal? Aj keď sú mnohé udalosti zjeho života dobre známe, predsa len je tento dokumentárny film zroku 2012 úžasným zážitkom. Ponúka zaujímavosti zo života hudobnej legendy od detstva na Zanzibare, cez mladosť vBritánii akariéru so skupinou Queen, až po jeho smrť. Práve Freddie Mercury si poctu vpodobe sfilmovania životného príbehu určite zaslúžil. Bez preháňania sa dá povedať, že patril knajgeniálnejším hudobníkom moderných dejín. Ak máte radi jeho hudbu azaujíma vás jeho život, tento film je povinnou jazdou.

Títo herci si trúfli na samotného prezidenta: Ktorý z nich bol podľa vás ten najlepší?

Nick Cave: One more time with feeling

Novinka zfrancúzsko-britskej produkcie predstavuje kapelu Nick Cave & the Bad Seeds aich hudbu naozaj netradičným spôsobom. Ide skôr odokument, ktorý približuje tvorbu očakávaného albumu Skeleton Tree, azároveň zachytáva, ako sa Nick Cave vyrovnáva sobrovskou osobnou tragédiou. Minulý rok totiž jeho pätnásťročný syn Arthur spadol zútesu azomrel. Vzniklo tak drásajúce, ale zároveň nesmierne zaujímavé dielo. Ak máte chuť na „čosi iné“, ste na správnej adrese.

The Doors

Vynikajúci film zroku 1991 si vychutnajúvšetci fanúšikovia dobrej hudby askupiny The Doors. Zaskvel sa tu najmä Val Kilmer ako líder kapely Jim Morrison. Kvôli tejto úlohe musel výrazne schudnúť anaučiť sa viac ako 50 pesničiek kapely. Život Jima Morrisona bol plný drog, mileniek, alkoholu, žúrov asamozrejme aj hudby. Presne taký je aj tento film, ktorý zobrazuje fungovanie kapely až do Jimovej smrti vo veku 27 rokov. Podľa žijúcich členov The Doors však väčšina filmu nevychádza zo skutočných udalostí. Napriek tomu sa film oplatí vidieť, už len kvôli spomínanému výkonu Vala Kilmera.

Filmové životy legiend: Kto zahral historické osobnosti najlepšie?

Imagine: John Lennon

Opäť jeden zkvalitných dokumentárnych filmov, ktoré treba vidieť. O Vystupuje v ňom samotný John Lennon, členovia jeho rodiny atiež ostatní členovia The Beatles. Dokument zroku 1988 prevedie diváka životom Johna Lennona až do jeho tragickej smrti. Pohľad na celú kapelu vynikajúco dopĺňa aj dokument Najväčšie tajomstvá skupiny Beatles, ktorý odhaľuje skôr ich aféry anegatívne stránky. Askutočný fanúšik nevynechá ani dokument Let it Be, ktorý mapuje posledné roky kapely smerujúce kjej nenávratnému koncu.

Walk the Line

Johnny Cash bol bezpochyby hudobník, ktorý vo výraznej miere ovplyvnil azmenil smerovanie americkej populárnej hudby. Jeho piesne boli úplne iné, originálne anezameniteľné. Vďaka tomu si získal obrovské množstvo fanúšikov astal sa inšpiráciou pre ďalšie generácie hudobníkov. Vo filme Walk the Line zroku 2005 ho stvárnil Joaquin Phoenix aJohnnyho priateľku, speváčku June Carter, si zahrala Reese Witherspoon. Obaja boli nominovaní na Oscara, no sošku získala len Reese. Film dostal tiež 3 Zlaté glóbusy za najlepší film anajlepšie herecké výkony hlavných hrdinov.

Krehká blondína? Ani náhodou!: Americké zlatíčko nemá problém so žiadnou rolou

Ray

Vo filme sa zoznámime sťažkým adramatickým životom slepého černošského jazzového hudobného génia Raya Charlesa. Predtým, než sa stal idolom jednej generácie, si prešiel ťažkým obdobím vživote. Blesková popularita sa na ňom podpísala vpodobe závislostí amilostných afér. Napriek všetkému bol nepopierateľným jazzovým velikánom a idolom. Vtejto snímke si so zahral Jamie Foxx - a naozaj zažiaril. Aby bol jeho výkon naozaj hodnoverný, naučil hrať na klavíri avšetky klavírne scény aj reálne zahral. Dokonca nosil takmer celé dni nepriehľadné kontaktné šošovky, aby sa vcítil do úlohy slepého hudobníka. Za svoj výkon si spravodlivo vyslúžil aj Oscara.

Viac o téme: Walk the LineAmadeus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu