Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Oscary sa blížia, toto sú najhorúcejšie tipy na víťazov: Ovládne La La Land celý večer?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

Ako každý rok, tak aj tento sa filmová obec chystá na najväčšiu udalosť roka - odovzdávanie Oscarov. Či bude 89. ročník udeľovania Cien Akadémie prekvapením, alebo nie, ukáže až finálny večer. Mnohí však očakávajú úspech favorizovaného muzikálu La La Land. Pozrite si aké výsledky tipujú nielen v zahraničí, ale aj naši redaktori.

Jednoznačne najsilnejším kandidátom tohtoročných Oscarov je moderný muzikál La La Land v réžii Damiena Chazella. Snímka prekvapila najmä svojím spracovaním, kinematografiou a skvelým soundtrackom, natočiť muzikál je totiž vždy risk. Nechýbali ani s ľahkosťou zahrané hlavné postavy v podaní Ryana Goslinga a Emmy Stone. Niektorých kritikov však prekvapil vývoj na odovzdávaní cien BAFTA, kde prišiel La La Land o šesť cien z celkových jedenástich nominácií. Na Oscaroch však prekonal rekord s celkovoštrnástimi nomináciami,ktorými porazil filmy Titanic (1997) a Všetko o Eve (1950).

Proti La La Landu však stojí v kategórii Najlepší film ďalších osem snímok, z ktorých sa za najväčšieho rivala La La Landu považuje film Moonlight. Spaľujúca dráma o mladomčernochovi Chironovi prežívajúcom so svojími tajomstvamina uliciach Miami. Do hry sa dostala aj snímka Hidden Figures, ktorá sa s prehľadom vyrovnala La La Landu v tržbách získaných za premiérový víkend. Samozrejme, netreba zabúdať ani na Gibsonov ďalší kúsok, životopisnú vojnovú drámu Hacksaw: Ridge s Andrewom Garfieldom v úlohe Desmonda Dossa. Gibson opäť ukázal, že ako režisér dokáže vytvoriť naozaj nezabudnuteľné, veľmi živočísne a neskresľujúce zábery. Ak sa však Ceny Akadémie uďeľujú niečomu originálnemu, niečomu inému, niečomu, čo vám zostane v pamäti,La La Land patrí jednoznačne k svojským, sviežim a osobitým výtvorom, na aké sa nezabúda.

(Zľava) Janelle Monae, Taraji P. Henson a Octavia Spencer vo filme Hidden Figures
Zobraziť galériu (5)
(Zľava) Janelle Monae, Taraji P. Henson a Octavia Spencer vo filme Hidden Figures  (Zdroj: Youtube)

S tým súvisí aj otázka rozmanitosti. Po dvoch rokoch protestov, kedy bolo odovzdávanie cien narušené bojkotom afroamerických hercov, sa tento rok nielen v publiku, ale najmä aj medzi nominovanými nachádzajú herci inej rasy a farby pleti(celkovo sedem nominovaných - Mahershala Ali, Viola Davis, Naomie Harris, Ruth Negga, Dev Patel,Octavia Spencer aDenzel Washington)."Wau, aká zmena oproti minulému roku,"vyjadrila saCheryl Boone Isaacs, prezidentka Cien Akadémie, ktorá je tiež afroamerického pôvodu, na slávnostnom obede pre nominovaných.


Mohlo by vás zaujímať:FOTO La La Land stále valcuje konkurenciu: Populárny muzikál ovládol ďalší galavečer!


Samozrejme, na celú situáciu vplýva aj vývoj na americkejpolitickejscéne. Väčšina hereckej obce je pohoršená nielen zvolením Donalda Trumpa za prezidenta, ale aj jeho neskoršími vyjadreniami a zákazmi. Preto bude mať tohtoročné odovzdávanie cien dôležitú úlohu - ukázať, že bez rozmanitosti by ani americká kinematografia nebola tam, kde dnes je.

Casey Affleck (vľavo) a Lucas Hedges vo filme Manchester by the sea.
Zobraziť galériu (5)
Casey Affleck (vľavo) a Lucas Hedges vo filme Manchester by the sea.  (Zdroj: SITA)

Čo sa týka hereckých nominácií, v mužskej kategóriisa zrejme strhne boj medzi Denzelom Washingtonom (Fences) a Caseym Affleckom (Manchester by the sea). Napriek tomu, žeby možno muzikáloví fanúšikovia uvítali, keby ocenenie vyhral Gosling, z hereckého hľadiska nebol jeho výkon v porovnaní napríklad s Affleckom až taký výnimočný. Jednoznačne sa filmom prechádzal s ľahkosťou, no predviedol svoje priemerné, aj keď kvalitné, herecké schopnosti spojené tentoraz s tancom a spevom. Dostať sa však do emocionálneho rozpoloženia po strate troch detí ako Affleck a predviesť sa v úplne inom svetle, si vyžaduje určite viac práce.

U žien to budev hlavných úloháchsúboj medzi Natalie Portman (Jackie), ktorá si svojím stvárnením Jackie Kennedyovej podmanila hollywoodske publikum, a Emmou Stone (La La Land). Oproti Goslingovi Emma Stone premenila zatiaľ všetky nominácie apri Oscaroch to zrejme nebude výnimka. V tejto kategórii však tento rok "americkým" nomináciám konkuruje herečka IsabelleHuppert. Oproti americkej tvorbe je totižfrancúzskythrillerElle s Huppertovou v hlavnej úlohe jednoznačne iný a živočíšny. Zvážiť ju ako možnú víťazku by preto bolo naozaj na mieste.

Mahershala Ali
Zobraziť galériu (5)
Mahershala Ali  (Zdroj: SITA)

Vo vedľajších úlohách ohúrili Dave Patel (Lion) aMahershala Ali(Moonlight). Čo sa ženskej časti nominovaných týka, Viola Davis (Fences) zrejme nebude mať konkurenciu. Prekvapením zrejme nebude ani soundtrack a pôvodná pieseň, kam sasíce so svojím hitom zaradil aj Justin TImberlake (Can´t Stop the Feeling), no muzikálový skvost Justina Hurwitza ho pravdepodobnehravo prekoná. Či sa tieto predpoklady splnia sa dozviete už o pár dní. Slávnosť sa začne večer 26. februára v Los Angeles.

Viola Davis
Zobraziť galériu (5)
Viola Davis  (Zdroj: SITA)

Pozrite si všetky oscarové nominácie roka 2017


Mohlo by vás zaujímať:Tohtoročné nominácie na Oscara nie sú nuda: Toto ste určite nevedeli!


Tipy našich redaktorov

Mária:"Tento rok sú bezpochyby nominované silné snímky, z ktorých vybrať jednu je naozaj ťažké. Hoci mňa muzikál La La Land až tak neočaril (teda ak nerátam soundtrack, ten bol perfektný), všetko nasvedčuje tomu, že si určite pozbiera niekoľko zlatých sošiek. V prípade najlepšej herečky ale verím, že si cenu prevezme Natalie Portman, ktorej dramatické roly neskutočne svedčia, čo ukázala aj v Jackie. Casey Affleck predviedol tiež poriadne silný výkon, čo by mu zaslúžene malo získať Oscara. Nič proti Ryanovi Goslingovi a Emme Stone - obaja boli v La La Lande skvelí, no konkurencia je obrovská."

Najlepší film:La La Land

Najlepší herec v hlavnej úlohe:Casey Affleck (Manchester by the sea)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe:Natalie Portman (Jackie)

Najlepšia réžia:Damien Chazelle (La La Land)

Najlepšia pôvodnáfilmová pieseň:City of Stars (La La Land)

Marek:"Som presvedčený, že odovzdávanie Oscarov tento rok absolútne ovládne už kultový muzikál La La Land. Môže za to najmä fenomenálna réžia, očarujúci hudobný zážitok a excelentné herecké obsadenie. Napriek tomu sa v kategórii najlepšej herečky prikláňam skôr na stranu Natalie Portman, ktorá zažiarila v úlohe Jacqueline Kennedy."

Najlepší film:La La Land

Najlepší herec v hlavnej úlohe:Ryan Gosling (La La Land)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe:Natalie Portman(Jackie)

Najlepšia réžia:Damien Chazelle (La La Land)

Najlepšia pôvodnáfilmová pieseň:City of Stars (La La Land)

Lenka:"Moje tipy na tohtoročných víťazov Oscarov sú jednoznačné. Favoritom je umňa film La La Land, spolu sjeho hlavnými predstaviteľmi Emmou Stone aRyanom Goslingom. Táto herecká dvojica si moje sympatie získala už vo filme Crazy, Stupid, Love (2011), kde im to spolu naozaj pristalo. Arovnako je to aj vprípade filmu La La Land. Takže Oscara za herca aherečku vhlavnej úlohe určite doprajem práve im. No apokiaľ ide onajlepšiu filmovú pieseň, azda sa nedá vybrať iný film, ako práve muzikál La La Land... Takže umňa tento rok možno nie veľmi originálne, ale zato jednoznačné tipy."

Najlepší film: La La Land

Najlepší herec v hlavnej úlohe: Ryan Gosling(La La Land)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Emma Stone(La La Land)

Najlepšia réžia: Damien Chazelle(La La Land)

Najlepšia pôvodná filmová pieseň: City of Stars (La La Land)

Adriána: "Mojímfavoritom, čo sa najlepšieho filmu týka, je jednoznačne La La Land. Svieži, vtipný a moderný muzikál ma naozaj v mnohých ohľadoch prekvapil. Chazelle ponúkol divákom kus nostalgickej a nevinnej romantiky, ktorá tu dnes chýba. O soundtracku nehovoriac.Čo by som privítala je, keby v kategórii vizuálnych efektov vyhrala snímka Doctor Strange. Úloha bola pre Cumberbatcha ako stvorená a čo sa efektov týka, bola snímka vizuálne jedna z najlepších za posledné obdobie. Musím však podotknúť, že tento ročník je čo sa nominovaných filmov týka naozaj silný."

Najlepší film: La La Land

Najlepší herec v hlavnej úlohe: Casey Affleck (Manchester by the sea)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Emma Stone (La La Land)

Najlepšia réžia: Damien Chazelle(La La Land)

Najlepšia pôvodná filmová pieseň: City of Stars (La La Land)

Viac o téme: OscarRyan GoslingEmma StoneViola DavisCasey AffleckLa La LandAcademy AwardsMoonlight
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu